آیا شما هم بیصبرانه منتظر هستید تا ایدههای خلاقانهتان را با جهان بهاشتراک بگذارید؟ نمیدانید چطور یک کارشناس تولید محتوا شوید؟ اگر پاسختان به این سوالات مثبت باشد، این مقاله برای شما نوشته شده است. حتما میدانید که کارشناسان تولید محتوا همواره بهخاطر توانمندیهای ارزشمندشان در تولید محتوای خلاقانه و آموزنده، مورد تمجید قرار میگیرند؛ اما شاید از خودتان بپرسید که چطور میتوان به چنین مهارتی دست یافت و یک تولیدکننده محتوای حرفهای شد؟ با بررسی مسیر متخصصین این حرفه، میتوان 10 گام اصلی برای کسب موفقیت در این حوزه معرفی کرد. در این مقاله از نیک نویس به بررسی این مراحل پرداخته و مثالهایی از تاثیر آنها در موفقیت سایر کارشناسان تولید محتوا خواهیم پرداخت.
در 10 گام یک تولیدکننده محتوای حرفهای شوید
با بررسی مسیر کارشناسان معروف و موفق تولید محتوا، میتوان گفت اکثر آنها از الگویی ثابت استفاده کرده و با پیشروی در مسیری مشخص، روزبهروز به مخاطبین خود افزودند. این الگو را میتوان در ده گام زیر خلاصه کرد.
گام اول: حوزه خود را انتخاب کنید
یکی از اولین کارهایی که باید در مسیر تبدیل شدن به یک کارشناس تولید محتوا حرفهای انجام دهید، انتخاب زمینه کاری و کانال انتشار محتوایتان است. برای مثال: شاید پیشزمینهای در حوزه فعالیت در فضای مجازی داشته باشید و بخواهید که دانستههای خود را در اینستاگرام با دیگران بهاشتراک بگذارید. وقتی تصمیم گرفتید که دقیقا روی چه چیزی تمرکز کنید، زمینه کاری شما مشخص شده و از آن به بعد هر محتوایی که حاضر میکنید باید مرتبط با همان حوزه باشد.
اما نیازی نیست که به خودتان فشار بیاورید تا بهسرعت و بدون دقت انتخاب کنید. ونسا لاو (Vanessa Lau) کارشناس تولید محتوا، معتقد است که کسب تجربه در حوزهای بزرگتر با مخاطبین بیشتر به شما کمک میکند تا با گذر زمان بتوانید دقیقتر شده و زمینه تخصصی خود را بیابید.
این محقق میگوید:
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که من شاهد آن بودم این است که تولیدکنندگان محتوا آنقدر درباره انتخاب حوزه مناسب دچار استرس میشوند که در انتها کلا این شغل را رها میکنند.
گام دوم: روزانه محتواهای مرتبط را مطالعه کنید
اگر قصد دارید محتوایی حاضر کنید که کاملا نیازهای مخاطبان را پاسخ دهد، باید قبل از هر چیزی اطلاعات زیادی درباره آن حوزه داشته باشید. بیشتر کارشناسان تولید محتوا اینترنت را برای یافتن اخبار و ترندهای جالب زیر و رو میکنند. با این کار آنها تاریخچه محتوای تولیدشده در حوزه خود را بررسی کرده، تصویر واضحتری از مخاطبین داشته و راحتتر راهی برای جلب توجه آنها پیدا میکنند.
پس در خبرنامهها اشتراک تهیه کنید، به پادکستها گوش دهید، و هیچ کدام از مقالات مربوط به حوزه کاریتان را از دست ندهید، تا در جریان آخرین اخبار، تغییرات صنعت و طرز فکر رقبا قرار بگیرید؛ علاوهبر این از کاربران بپرسید که چه چیزی میخوانند یا تماشا میکنند.
توجه به اینکه مخاطبان زمان آنلاین بودنشان را کجا سپری میکنند، به شما کمک میکند که بهتر درک کنید آنها از چه چیزی خوششان میآید و چه موضوعاتی توجهشان را جلب میکند.
گام سوم: هر روز بنویسید
موفقترین کارشناسان تولید محتوا معتقدند که بهترین راه برای حفظ موفقیتتان، تمرین مداوم است. یکی از بهترین تمرینها برای تبدیل شدن به یک کارشناس تولید محتوای حرفهای، «نوشتن» است. با این کار علاوه بر تقویت قدرت نویسندگی خود، ایدههای جدید هم دریافت میکنید که شاید با گذر زمان تبدیل به ایده اصلی کسبوکار شما شوند. درست است که خیلی از تولیدکنندگان محتوا هیچ علاقهای به نویسندگی ندارند؛ اما حتی همان گروه هم از نوشتههای بهظاهر سادهشان، ایدههای فوقالعادهای دریافت کردهاند.
حتی اگر کانال فعالیت شما ارتباطی با نوشتن نداشته باشد و برای مثال یوتیوبر باشید، باز هم تمرین نویسندگی به شما یاد میدهد که چطور افکارتان را واضحتر بیان کرده و دیدگاه خود را برای دیگران توضیح دهید. درنظر داشته باشید که قرار نیست که هر روز محتوایی 1500 کلمهای در حوزه تخصصی خود بنویسید، بلکه کافیست بین 10 تا 15 دقیقه را به نوشتن افکار و ایدههایتان اختصاص دهید تا تاثیر آن را در موفقیت شغلیتان ببینید.
به گفته زک شارمن (Zak Sharman):
شما برای تمرین نویسندگی نیازی به نوشتن مقالات طولانی ندارید. حتی یک ایمیل کوتاه هم تمرین خوبی برای به تصویر کشیدن افکارتان در قالب کلمات است.
گام چهارم: مخاطبان را بشناسید
در نظر داشته باشید که بهعنوان یک تولیدکننده محتوا، میزان موفقیت شما همیشه در گرو نظر کاربران است. مخاطبانتان را بررسی کنید، علایق و رفتار آنها را با موضوعات ترند ترکیب کرده و نتیجه را بهعنوان عامل اصلی شکلدهی محتوایتان درنظر بگیرید. اگر مخاطبان به محتوای شما علاقمند باشند، تمایل بیشتری برای فیدبک دادن به آن پیدا کرده و با احتمال بیشتری آن را به اشتراک میگذارند.
شما میتوانید از راههای متفاوتی برای شناخت پرسونای مخاطبین استفاده کنید. یکی از این راهها بررسی و تحلیل محتوای قبلی خودتان است. میزان تعامل کاربران و علاقه آنها به محتوایتان را بسنجید و ببینید آیا از نظرشان جالب و کافی بوده یا اصلا مورد توجه قرار نگرفته است.
برای کشف نقاط قوت و ضعف محتوا، باید در مرحله اول معنی هر رفتار کاربر را بدانید. اگر ورودی زیادی برای یک مقاله دریافت کردهاید، یعنی تایتل و عنوان آن برای کاربران جذاب بود. اگر نرخ کلیک بالایی داشته باشید، یعنی مخاطبان درباره لینکهایی که در صفحه قرار دادید کنجکاو بوند و میخواستند بیشتر بدانند.
گام پنجم: صدای خودتان را داشته باشید
شما تنها تولیدکننده محتوا در حوزه خود نیستید، و تنها کسی هم نیستید که از خودش میپرسد چطور میتوانم یک کارشناس تولید محتوای حرفهای شوم؟ درنتیجه شما تنها کسی نیستید که این گامها را طی میکند. هزاران فعال دیگر در حوزه محتوا هم همزمان با شما در حال بیان ایدهها، نظرات و دیدگاههای خود هستند؛ پس در این وضعیت چه چیزی شما را متمایز میکند؟
راههای زیادی برای درخشیدن شما در بین رقبا وجود دارد. تبلیغ محتوایتان در سایر کانالها، تولید نوع جدیدی از محتوا یا کسب تجربه بیشتر و جلب اعتماد مخاطبین بهصورت طبیعی، چند نمونه از این روشها هستند. هرچند که تمام موارد ذکر شده، کارهایی هستند که رقبایتان هم انجام میدهند؛ پس چه عنصری را میتوانید به محتوایتان اضافه کنید که دراختیار هیچ فرد دیگری نیست؟ صدای خودتان.
درنظر داشته باشید که منظور از صدا این نیست که شما باید واقعا محتوای صوتی تولید کنید؛ بلکه به این معنی است که شخصیت و تفکرات خودتان را در محتوایتان به تصویر بکشید و به کاربران اجازه بدهید با شخص شما و افکارتان ارتباط نزدیکتری برقرار کنند.
اریکا شنایدر (Erica Schneider) یکی از معروفترین کارشناسان تولید محتوا در توییتر است، که با اشتراکگذاری نکات مربوط به نویسندگی و نگارش دنبالکنندگان زیادی به دست آورد. درست است که این حوزه نسبتا معروف و پربازده است؛ اما چیزی که باعث موفقیت و درخشش شنایدر شد، صدایش بود. یکی از توصیههای او به افرادی که به تازگی وارد این حوزه شدهاند، این است که:
شخصیتتان را در محتوا نشان دهید و بگذارید مخاطبان با دیدگاه ویژه و خاص شما آشنا شوند. شاید کاربران اولین بار به خاطر اطلاعاتی که بهاشتراک گذاشتید روی محتوای شما کلیک کنند، اما شک نکنید که بهخاطر شخصیت و دیدگاه شما به مخاطبین ثابتتان تبدیل میشوند. پس فقط اطلاعات و اخبار خام را به آنها نشان ندهید؛ بلکه داستانهای شخص خودتان و تجربهای که در آن زمینه دارید را هم به اشتراک بگذارید.
گام ششم: با محتوای دیگران تعامل داشته باشید
امروزه راههای زیادی برای تعامل با محتوای سایرین وجود دارد، از ریتوییت کردن گرفته تا اشتراکگذاری آن در پلتفرمهایی مثل لینکدین یا حتی نوشتن پستهایی که برگرفته از آن محتوا باشد یا آن را تحلیل کند. البته کارشناسان حرفهای تولید محتوا میدانند که بازگویی اخباری که قبلا پخششده، کافی نیست؛ بلکه درگیر شدن با محتوا و نشان دادن نقطه ارتباط آن با خودتان، کلید موفقیت شماست.
کت بوگارد (Kat Boogaard)، یک کارشناس تولید محتوا و نویسنده فریلنسر، بهصورت هفتگی مقالاتی درباره نکات فریلنسری منتشر میکند. او همیشه یک بخش از مقالاتش را صرف لینکسازی و تعامل با محتوای سایرین میکند.
لینکهای موجود در این بخش از سایر مقالات مرتبط با حوزهاش است که کاربران برای مطالعه بیشتر میتوانند به آن مراجعه کنند.
اگر نکته ارزشمندی برای اضافه کردن دارید، بهتر است تعامل با سایرین را در دستور کار خود قرار دهید. اگر گام دوم را قبلا انجام داده و اینترنت را بهدقت در حوزه مربوطه بررسی کرده باشید، احتمالا اطلاعاتتان بیشتر از سطح تصورتان است. اعتماد به نفس داشته باشید و به دنبالکنندگان اطلاعات بیشتر و مفیدتری بدهید یا حتی نظر و دیدگاه خود را درباره محتوای سایرین بیان کنید.
گام هفتم: KPIهای خود را درک کنید
انتشار محتوای ارزشمند به این معنی نیست که قطعا توجهی که لیاقتش را دارید، دریافت کنید. برای دیده شدن در این حوزه قبل از هر چیزی باید روی KPI خود تمرکز کرده و محتوایتان را بر اساس آن بهینه کنید.
KPI معیاری است برای اندازهگیری میزان موفقیت شما بهکار میرود. در اصل شما این معیار را انتخاب میکنید تا بعدا ببینید که محتوایتان چه مقدار مطابق با تصورات پیش رفته و چه نقاط ضعف و قوتی دارد. موارد زیر چند نمونه از معروفترین KPIهایی است که تولیدکنندگان محتوا دنبال میکنند:
- ترافیک فضای مجازی: تعداد بازدیدکنندگانی که از طریق پستهای شبکه اجتماعی محتوای شما را میبینند.
- ترافیک مستقیم: تعداد بازدیدکنندگانی که با وارد کردن مستقیم URL وبسایتتان با محتوا روبهرو میشوند.
- ترافیک ارگانیک: تعداد بازدیدکنندگانی که از طریق نتایج موتورهای جستجو محتوایتان را دیدند.
- تعامل: تعداد بازدیدکنندگانی که قبل ترک وبسایت با محتوای شما تعامل برقرار میکنند. برای مثال در فرمی که در سایتتان قرار دادهاید، اطلاعاتی وارد میکنند.
KPIهای خود را انتخاب کرده و سپس محتوایتان را براساس آن بهینه کنید. اگر قصد دارید بلاگ فعالی داشته باشید، الگوریتمهای گوگل و اگر میخواهید در سایر کانالها مثل یوتیوب یا اینستاگرام به تولید محتوا بپردازید، الگوریتمهای مربوط به همان رسانهها را بهدقت مطالعه و درک کنید. با این کار، محتوای تولیدشده بیشترین بازدهی ممکن را خواهد داشت.
گام هشتم: شبکهسازی را فراموش نکنید
کارشناسان تولید محتوای حرفهای، آموزش و الهامی که از سایر تولیدکنندگان محتوا گرفتند را درکنار تلاش و اشتیاق زیاد خودشان، بهعنوان مهمترین عوامل موفقیت در این حوزه میدانند. الهام گرفتن از همکارانتان در این حوزه، یکی از راههایی است که یک تولیدکننده محتوا را به کارشناس تولید محتوای موفق و حرفهای تبدیل میکند.
کارشناسان تولید محتوای موفق قبول دارند که پروسه یادگیری هیچوقت متوقف نمیشود و همیشه چیزهای بیشتری برای یادگرفتن وجود دارد؛ درنتیجه از ایدهها و خطوط فکری جدید استقبال میکنند. نتورکینگ (Networking) یا شبکهسازی، دقیقا همین کار را انجام دهد. با بهبود شبکهسازی خود مجبور میشوید علاوهبر ایدهها و نظرات خودتان، نظرات و راهکارهای سایر همکاران را هم مطالعه کرده و درباره آن عمیقا فکر کنید.
بهعنوان یک تولیدکننده محتوا شک نکنید که فرصتهای بیشماری برای شبکهسازی دراختیارتان قرار میگیرد. حتما در شبکههای اجتماعی مثل توییتر و لینکدین فعالیت داشته و افراد پیشرو در صنعت خود را بشناسید تا علاوهبر تجربیات خود، از نظرات، تجربیات و خطوط فکری همکارانتان هم استفاده کرده و محتوای مفیدتری تولید کنید.
گام نهم: راه حل پیشنهاد دهید
حتی وقتی که تازه کارتان را شروع کردهاید هم ممکن است اطلاعات خیلی زیادی در حوزه مربوطه داشته باشید و دقیقا بدانید مخاطبین بهدنبال چه موضوعاتی هستند؛ اما برای یک کارشناس تولید محتوای حرفهای تخصص همه چیز نیست.
میخواهید مخاطبین، محتوایتان را بهخاطر بسپارند؟ پس فقط چیزهایی که میدانید را بازگو نکنید. به مخاطبین توضیح دهید که چرا به این محتوا نیاز دارند و چه سودی برایشان دارد. افرادی که با محتوای شما روبهرو میشوند، بهدنبال برطرف کردن نیاز مشخصی هستند. راهحلهای کاربردی ارائه دهید و آنها را در این فرآیند همراهی کنید.
رشتهتوییتهای توییتر یکی از بهترین نمونههای انجام این کار هستند. برای مثال یکی از کارشناسان تولید محتوا در حوزه مالی، رشتهتوییتی با عنوان «راهنمای انواع گزارشات مالی» منتشر کرد. در این رشتهتوییت او علاوهبر اثبات صلاحیتش در پوششدهی این موضوع، از تصاویر و اینفوگرافی هم برای افزایش جذابیت محتوایش و هدایت راحتتر کاربران استفاده کرد.
فرقی ندارد که نیاز مخاطبان، یافتن راهحل برای یک مشکل باشد یا صرفا کسب اطلاعات بیشتر در حوزه کاریتان؛ در هر حال این وظیفه شماست که دانش خود و نتایجی که در طی سالها در بازار کار کسب کردید را بهصورتی که مخاطبین عادی هم بهراحتی درک کنند، با آنها به اشتراک بگذارید.
گام دهم: همه چیز را زیر سوال ببرید
کارشناسان تولید محتوا بهصورت طبیعی درباره همه چیز کنجکاو هستند. این کنجکاویها باعث ظهور نگرشها و دیدگاههای جدیدی میشود که درنهایت تاثیر زیادی در کیفیت محتوای تولیدشده خواهند داشت. اگر قصد دارید یک کارشناس تولید محتوای حرفهای شوید، عادت کنید که همه چیز را زیر سوال ببرید و به اصطلاح عامیانه «وکیل مدافع شیطان» باشید. کسب دیدگاهی متفاوت و جدید، ممکن است در دید اول سخت به نظر برسد؛ اما اگر از خودتان بپرسید که چرا نویسنده یا تولیدکننده محتوا این دیدگاه را دارد و چه اتفاقی در صنعت مربوطه باعث به وجود آمدن این نگرش شد، آن وقت دقیقتر درباره محتوا فکر میکنید و راهی برای نقد کردن آن پیدا خواهید کرد.
شاید تاکنون در جریان نبودید؛ اما منتقدین، توانمندی زیادی در تولید محتوا دارند. علاوهبر موارد ذکرشده، نقد محتوای سایرین، به کاربران کمک میکند بیشتر با دیدگاه شخصی و طرز فکر شما آشنا شوند. طرز فکر منحصربهفرد شما ممکن است دلیل اصلی برای جذب مخاطبین جدید و به چالش کشیدن آنها باشد.
آنچه درباره مسیر یک کارشناس محتوای حرفهای خواندیم
تولیدکنندگان محتوا همواره فشار زیادی برای تولید محتوای ارزشمند و سرگرمکننده احساس میکنند. گامهایی که در این مقاله معرفی و بررسی کردیم، علاوهبر بهبود کیفیت محتوای شما، با تقویت مهارتهایتان، این فشار کاری را هم کمتر میکنند. درنهایت اگر میپرسید چطور یک کارشناس تولید محتوای حرفهای شویم، باید بدانید که جواب شما در درک کاربران، شناسایی اهدافشان و برقراری ارتباط نزدیک و صمیمانه با آنها خلاصه میشود.
یک تولیدکننده محتوای حرفهای همیشه بهدنبال کسب اطلاعات و دانش بیشتر است و هیچوقت خود را به یک دیدگاه و نگرش خاص محدود نمیکند؛ بلکه از جنبههای گوناگون به مسئله نگاه کرده و برداشت منحصربهفرد خودش را با دیگران به اشتراک میگذارد.
آیا تاکنون در زمینه تولید محتوا فعالیت داشتهاید یا قصد شروع کار در این حوزه را دارید؟ اگر قبلا در این حوزه کار کردهاید، فکر میکنید که باید چه مورد دیگری به این لیست اضافه شود؟ حتما نظرات خود را در قسمت کامنتها با ما و سایر همراهان نیک نویس بهاشتراک بگذارید.