آکادمی نیک نویس » آموزش سئو و بهینه سازی » ابزارهای سئو {معرفی ابزارهای رایگان، پولی و فول امکانات سئو}

ابزارهای سئو {معرفی ابزارهای رایگان، پولی و فول امکانات سئو}

ابزارهای سئو {معرفی ابزارهای رایگان، پولی و فول امکانات سئو}

فهرست مطالب

اتوماتیک سازی فرآیندها و استفاده از ابزار‌های بررسی سایت یک مقوله مهم در سئو سایت است؛ از آنالیز و بررسی گرفته تا تحقیق کلمات کلیدی و پیدا کردن باگ‌های سئو سایت می‌تواند از طریق ابزار انجام شود.

استفاده درست از ابزارهای سئو می‌تواند این فرآیند را خیلی ساده و سریع کند؛ فقط باید این نکته را در نظر داشته باشید که 100% به ابزار اعتماد نکنید و خودتان به عنوان سئوکار بر کار آن‌ها نظارت داشته باشید؛ چون به هر حال ابزار و ربات می‌تواند اشتباه کند و اطلاعات نادرست تحویل‌تان دهد. دنیای ابزارها در حوزه سئو دنیای گسترده و داغی است؛ انواع ابزارها از پولی و رایگان و از کوچک تا بزرگ وجود دارد و می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

استفاده درست از ابزارهای سئو نقش مهمی در موفقت پروژه سئو ما دارد

در ادامه ریز و درشت ابزارهای کاربردی و به درد بخور سئو را با هم بررسی می‌کنیم.

ابزارهای سئو رایگان و پولی (معرفی 19 ابزار حرفه‌ای سئو)

ابزارهای سئو انواع مختلفی از جمله ابزارهای مربوط به سئو داخلی، سئو خارجی، ساخت بک لینک، سئو تکنیکال، سئو محتوا و… دارد که این ابزارها باز به دو دسته رایگان و پولی تقسیم میشوند. تعدادی از این ابزارهای ضروری متعلق به خود گوگل هستند. خب! برویم سراغ اصل مطلب:

ابزارهای سئو متعلق به گوگل

چندتا از مهم‌ترین ابزارهای مورد استفاده در سئو متعلق به خود گوگل هستند. این ابزارها کاملا رایگان هستند اما تعدادی از آن‌ها در ایران تحریم‌اند و برای استفاده از آن‌ها نیاز به فیلترشکن خواهید داشت.

1. گوگل سرچ کنسول (Google Search Console)

سرچ کنسول یکی از ابزارهای رایگان و فوق العاده کاربردی در سئو است.

گوگل سرچ کنسول یکی از مهم‌ترین ابزارهای سئو است؛ به این صورت که دست راست سئوکاران محسوب می‌شود. این ابزار که توسط خود کمپانی گوگل طراحی و ارائه شده است اطلاعات دقیق و کاملی از سئو داخلی، خارجی و تکنیکال سایت به ما می‌دهد.

بخشی از اطلاعاتی که این کاربر در اختیار ما قرار می‌دهد عبارت است از میزان Impression، Click، نرخ کلیک و پوزیشن یا همان رتبه صفحات سایت‌مان.

گزارش های دقیق و کاربردی سرچ کنسول آن را تبدیل به برترین ابزارهای بررسی سایت کرده است.

قسمت Performance در سرچ کنسول یک بخش بسیار مهم و مورد استفاده سئوکاران است. سرچ کنسول، یکی ابزارهای رایگان سئو است و کافیست آن را به سایتتان متصل کنید تا بعد از مدت زمان کوتاهی دیتای سئوی سایت را به شما بدهد.

2. گوگل آنالیتیکس

این ابزار به طور کلی بیشتر به درد دیجیتال مارکترها می‌خورد؛ اما بعضی از داده‌های آن می‌تواند روند کار را برای متخصصین سئو نیز روشن کند. این ابزار رفتار کاربر را بررسی یا به اصطلاح track می‌کند و دیتای آن را در اختیار ما می‌گذارد.

ابزار آنالیتیکس گوگل از جمله ابزارهای سئو است که با آن می‌توان رفتار کاربران را آنالیز کرد.می‌دانید که مهم‌ترین مسئله برای گوگل کاربر است؛ اگر شما بهترین سایت را داشته باشید اما کاربر آن را دوست نداشته باشد رتبه‌ای نخواهید گرفت و برعکس؛ کلا یکی از معیارهای اصلی گوگل برای سنجش میزان کیفیت سایت شما رضایت کاربران‌تان است. کاری که گوگل آنالیتیکس انجام می‌دهد این است که به ما اطلاعاتی از نحوه رفتار و میزان رضایت کاربران از سایت می‌دهد تا در نهایت بتوانیم با تحلیل آن داده‌ها سایت‌مان را بهبود داده و سئوی آن را افزایش دهیم.

گزارش های آنالیتیکس شامل گزارش های در لحظه هم می‌شود.

با گرفتن گزارش‌های مختلف از این ابزار به راحتی می‌توانید رفتار کاربران‌تان را پیش بینی کنید.

ابزارهای آنالیز و بررسی سرعت سایت

سرعت سایت یک مقوله مهم و تاثیر گذار در سئو است. کم بودن سرعت سایت و دیر لود شدن آن باعث اذیت شدن کاربر و در نهایت خارج شدن او از سایت می‌شود؛ به همین دلیل گرچه کار افزایش و بهینه سازی سایت بر عهده کارشناس سئو نیست، اما کارشناس سئو معمولا اهمیت زیادی برای این مورد قائل شده، آن را می‌سنجد و از طراحان و توسعه دهندگان وب برای بهبود این مورد کمک می‌گیرد. ابزارهایی که شما به عنوان سئوکار می‌توانید برای سنجش سرعت سایت از آن استفاده کنید عبارتند از:

3. Google Page Speed Insight

این ابزار که توسط خود گوگل طراحی و ارائه شده، یک ابزار معتبر برای سنجش سرعت سایت است. Google Page Speed Insight جز ابزارهای رایگان سئو بوده و به شما یک گزارش کامل از وضعیت سرعت سایت‌تان در نسخه دسکتاپ و موبایل می‌دهد.

به دلیل تحریم بودن ایران از سوی گوگل، برای استفاده از این ابزار باید از فیلترشکن استفاده کنید.

در تصویر زیر یک نمونه گزارش این ابزار را مشاهده می‌کنید:

پیج اسپید گوگل از جمله ابزارهای رایگان سئو است که به بررسی سرعت و دسترسی پذیری سایت می‌پردازد.

4. جی تی متریکس (GTMetrix)

یکی قدیمی‌ترین و معتبرترین ابزارهای بررسی سایت و تست سرعت آن جی تی متریکس است؛ این ابزار یک گزارش شسته رفته و کامل از وضعیت سرعت سایت به شما می‌دهد. از جمله امکاناتی که ابزار در اختیار ما قرار می‌دهد عبارتند از:

  • وضعیت قبل و بعد سایت‌ را به شما نشان می‌دهد.
  • به شما اجازه می‌دهد سایت‌تان را از کشورهای دیگر هم بررسی کنید.
  • اجازه تغییر سرور به شما می‌دهد.
  • اطلاعات ریز و دقیقی از علت‌های کاهش سرعت سایت به شما می‌دهد.
  • به دلیل محبوبیت بالای این ابزار، آموزش‌های بسیاری از آن در وب وجود دارد.

جی تی متریکس یکی از ابزارهای بررسی سایت است که علاوه بر دادن گزارش سرعت سایت، راه های برطرف کردن ایرادات را هم ارائه می‌کند.

ابزارهای بررسی سئو سایت رقبا

بررسی دقیق رقبا و نتیجه گیری اصولی از رفتار و کارکرد آن‌ها می‌تواند ما را به عنوان متخصص سئو چندین پله به جلو هدایت کند. بعضی از افراد می‌گویند تجربه‌شان می‌گوید گوگل شما را بر اساس رقبایتان می‌سنجد؛ به عنوان مثال اگر یک سایت فروشگاهی داشته باشید، گوگل دیجی کالا را به عنوان سایتی که خیلی خوب کاربر را راضی نگه می‌دارد در نظر گرفته و الگوریتم‌ها شما را بر اساس آن می‌سنجد.

استفاده از ابزارهای بررسی سئو سایت قطعا مفید است؛ بعضی وقت‌ها با استفاده از ابزار می‌توانیم اطلاعات بیشتر و مفیدتری مانند کلمات پر ترافیک و تعداد بک لینک‌های رقبا را پیدا کنیم. این ابزارها عبارتند از:

5. Similarweb

این ابزار اطلاعاتی از جمله میزان بازدید رقبا، کلمات پر ترافیک، میزان محبوبیت سایت و کانال‌های پر ترافیک سایت به ما می‌دهد. البته ممکن است درصد کمی از اطلاعاتی که این ابزارها راجع به رقبا به ما ارائه می‌دهند خطا باشد، اما حدود کلی این داده‌ها دست‌تان می‌آید.

سیمیلار وب ابزاری برای بررسی رقبا و میزان ترافیک سایت آن ها است.

با از کار افتادن ابزار قدرتمند الکسا، سیمیلار وب به دلیل شباهت بالای این دو ابزار جای الکسا را گرفت.

6. Ahrefs

از این ابزار می‌توانید برای آنالیز وضعیت بک لینک رقبا، چیدن استراتژی لینک سازی خارجی، پیدا کردن کلمات کلیدی و بررسی وضعیت سئو داخلی سایت استفاده کنید. لازم به ذکر است که این ابزار رایگان نیست و برای دریافت اشتراک آن باید هزینه پرداخت کنید.

ahrefs از جمله ابزارهای سئو پولی است که تقریبا بهترین ابزار موجود برای آنالیز رقبا هم بشمار می‌رود.

البته این ابزار یک نسخه رایگان هم دارد که فقط با ثابت کردن اینکه شما صاحب سایت هستید می‌‌توانید از آن استفاده کنید که دیگر کاربرد خود را برای آنالیز رقبا از دست می‌دهد.

لازم به ذکر است که وبلاگ آموزش Ahref یکی از چند وبلاگ بی‌نظیر برای یادگیری سئو است.

7. Moz

ابزار ماز هم تمامی امکاناتی که در ابزارهای قبلی مطرح کردم را در اختیارتان قرار می‌دهد. اما این ابزار یک افزونه یا همان اکستنشن کروم هم به نام Moz Bar دارد که برای تحلیل رقبا از آن استفاده می‌شود.

استفاده از افزونه ماز رایگان است و کافی است در سایت ماز ثبت نام کرده باشید.

ماز یکی از قدیمی ترین ابزارهای بررسی سایت است که همچنان کاربرد خود را حفظ کرده.با نصب این افزونه بر روی مرورگر کروم می‌توانید اطلاعاتی از جمله میزان اعتبار دامنه، میزان اعتبار صفحه، تایتل، متا، تیترهای h2 و دیگر عناصر سایت‌های رقیب را مشاهده کنید. نحوه ثبت نام در این سایت را به وفور می‌توانید با سرچ در گوگل پیدا کنید.

8. Semrush

با توجه به محدودیت های موجود، سمراش در ایران طرفداران زیادی دارد

Semrush هم یکی ابزارهای سئو بسیار کاربردی و جذاب برای آنالیز وضعیت آن پیچ و آف پیج سایت است. با استفاده از این ابزار به راحتی می‌توانید تعداد بک لینک‌های رقبا را به دست آورید. این را هم بگویم که این ابزار پولی است.

ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی در سئو

تحقیق کلمات کلیدی یکی از اساسی‌ترین کارهای هر سئوکاری است. سئو کار بدون کیورد ریسرچ مانند دریای بدون آب است! از طرفی انجام این فرآیند بدون کمک گرفتن از ابزار کار زمان‌بری است و ممکن است به طور کامل انجام نشود و تعدادی از کلمات از قلم بیفتد, به همین دلیل اگر برای سئوکار مقدور باشد بهتر است این کا را با همکاری ابزار و خودش انجام دهد. یعنی یک چیزی میان کار ابزار و انسان؛ به طوری که این دو مکمل یکدیگر باشند.

9. گوگل کیورد پلنر

همانطور که از اسمش پیداست این ابزار گوگل برای پیدا کردن کلمات کلیدی استفاده می‌شود. قبل‌ترها، ابزار کیورد پلنر اطلاعات نابی مانند تعداد سرچ کلمات کلیدی را هم می‌داد؛ اما این روزها دست پیدا کردن به این ابزار کمی دردسر دارد؛ به این دلیل که برای استفاده از آن ابتدا باید یک اکانت گوگل ادز داشته باشید.

به این ترتیب هم می‌توانید یک اکانت گوگل ادز راه‌اندازی کنید و از طریق آن از ابزار استفاده کنید؛ هم از یک شخص کاربلد یا شرکت‌های فروش اشتراک بخواهید اشتراک این ابزار را برایتان تهیه کنند.

10. Keywordtool

Keywordtool یک ابزار رایگان و به درد بخور برای تحقیق کلمات کلیدی است. با درج کلمه کلیدی مورد نظرتان در این ابزار، به شما یک لیست از کلمات کلیدی مرتبط با آن را می‌دهد. این ابزار یک نسخه رایگان دارد که اطلاعات آن محدود است و همچنین یک نسخه پولی.

11. Google Trends

ابزار Google Trends ابزاری برای پیدا کردن کلمات کلیدی نیست! این ابزار گوگل میزان سرچ کلماتی که شما به آن می‌دهید را باهم مقایسه می‌کند. گاهی اوقات ممکن است میان 2 عبارت متفاوت اما هم معنی در سئو شک کنید؛ که کدام یک را کلمه کلیدی اصلی در نظر بگیرید؛ به همین ترتیب برای مقایسه میزان سرچ 2 کلمه در گوگل می‌توانید از ابزار ترندز استفاده کنید.

گوگل ترند از ابزارهای رایگان سئو شرکت گوگل است که به کمک آن می‌توان میزان ترند بودن کلمات را بررسی کرد

ابزارهای بررسی و آنالیز وضعیت کلی سئو سایت

اگر می‌خواهید یک سئوکار حرفه‌ای باشید و بتوانید تعداد زیادی پروژه قبول کنید و به سرانجام برسانید قطعا لازم است از ابزارهای درست استفاده کنید تا فرآیندهای تکراری و ربات‌گونه را به جای شما انجام دهد؛ در عوض شما وقت‌تان را روی کارهایی بگذارید که از دست ربات بر نمی‌آید. به این صورت است که می‌توانید چندین پروژه سئو را بدون مشکل و با هم پیش ببرید.

12. Screaming Frog

یک ابزار عالی و رایگان برای آنالیز کلی سایت خودتان و رقبا، Screaming Frog است. اگر سایت شما تعداد زیادی صفحه دارد؛ می‌توانید با کمک گرفتن از این ابزار به صورت کلی وضعیت صفحات‌تان را بررسی کنید.

از وضعیت تایتل، متا، H1، H2 گرفته تا وضعیت سایت مپ را در قالب یک گزارش برای شما آماده می‌کند.

13. Seo site checkup

وضعیت تگ‌های متا، باگ‌های فنی، وضعیت سئوی آن پیج سایت، وضعیت فایل Robot.txt، لینک‌های شکسته، متن جایگزین تصاویر و بسیاری از عناصر مهم سئو را به شما گزارش می‌دهد.

14. Google Lighthouse

ابزار چند جانبه گوگل لایت هاوس سایت را از چند جانب بررسی کرده و اطلاعات لازم را به شما می‌دهد. این ابزار به 5 بخش:

  1. SEO
  2. Performance
  3. Best Practices
  4. Accessibility
  5. PWA

تقسیم می‌شود.

15. گوگل موبایل فرندلی تست

گوگل خیلی بی تعارف اعلام کرده است که ابتدا نسخه موبایل هر صفحه از سایت را ایندکس می‌کند، سپس نسخه دسکتاپ؛ به همین دلیل کنترل ریسپانسیو بودن صفحات سایت یک کار مهم است. امکان اینکه گوگل صفحاتی که ریسپانسیو نستند را ایندکس نکند خیلی زیاد است؛ اینجاست که ابزار موبایل فرندلی تست به کمک ما می‌آید.

ابزار گوگل موبایل فرندلی تست، ریسپانسیو بودن صفحات ما را چک می‌کند و در صورت وجود مشکل آن را به ما اعلام می‌کند.

16. جت سئو

در میان ابزارهای سئو ایرانی، ابزارهای کاربردی و مناسبی پیدا می‌شود که یکی از آن‌ها همین جت سئوی خودمان است. این ابزار بررسی سایت ایرانی نسبت به رقبای خارجی‌اش نقاط ضعف زیادی دارد؛ اما باز هم به نسبت ابزار کاربردی و خوبی است.

این ابزار سایت شما را بررسی کرده، به قسمت‌های مختلف آن امتیاز داده و همچنین فاکتورهای Core Web Vitals سایت را چک می‌کند و گزارش می‌دهد.

افزونه‌ها و ابزارهای سئو وردپرس

با توجه به محبوبیت فوق العاده سیستم مدیریت محتوای وردپرس و همه گیر بودن آن، افراد زیادی از این CMS استفاده می‌کنند. با توجه به کیفیت این سیستم و راحتی کار با آن، تا جایی که امکان دارد بهتر است سایت را با وردپرس راه‌اندازی کنید و به راحتی کارهای مختلف مربوط به سئو و طراحی سایت و… را روی آن اعمال کنید.

وردپرس دارای ابزارهای سئو فراوانی است که کار را برای متخصصین سئو ساده تر می‌کند.

این سیستم مدیریت محتوا برای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو افزونه‌های خوبی دارد که عبارتند از:

17. Yoast Seo

افزونه یواست سئو برای درج تایتل، متا، سایت مپ، درج ریدایرکت و… در سایت به کار می‌رود. همچنین فاکتورهای سئو سایت را به شما یادآور می‌شود تا آن‌ها را اعمال کنید.

18. Rank math

رنک مث هم یک ابزار کاربردی و خیلی باکیفیت برای درج عناصر سئو در سایت است. این ابزار در پیدا کردن لینک‌های شکسته و صفحات پاک شده 404 هم می‌تواند به شما کمک کند.

19. راکت

افزونه wp rocket برای فشرده سازی کدهای وردپرس سایت مورد استفاده قرار می‌گیرد و سرعت سایت را بالا می‌برد. تصمیم استفاده یا عدم استفاده از این ابزار بهتر است با مشورت سئوکار و توسعه دهنده سایت انجام شود.

بیشتر بخوانید:

چگونه سئو سایت در وردپرس را انجام دهیم؟

در نهایت؛ چقدر از روند سئو سایت با ابزار انجام می‌شود؟

ببینید بخش زیادی از کارهای زمان‌بر سئو با ابزارهایی که معرفی کردیم انجام می‌شود؛ اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که ابزار به هر حال ممکن است خطا کند؛ به همین دلیل نظارت همیشگی شما و تست و خطای اطلاعات ابزارهای سئو را همیشه جز برنامه‌هایتان بگذارید.

به عنوان مثال برای تحقیق کلمات کلیدی تنها به ابزار بسنده نکنید و خودتان هم در کنار ابزار دست به کار شوید.

هیچ‌گاه قرار نیست پروژه سئو را به دست ابزار بسپارید! به همین دلیل بهتر است روتین‌های سئو را با ابزار یا سایت های آنالیز سئو انجام داده و قسمت‌های پیچیده را خودتان انجام دهید.

‫10 دیدگاه ها

  1. گزارشی که سرچ کنسول میده با گزارش گوگل آنالیتیکس چه تفاوتی داره؟

    1. سلام خانم خوشنام
      بله این دوتا به عنوان دو ابزار سئو کاملا متفاوت هستن. به‌عنوان مثال در سرچ کنسول شما فقط ورودی ها و آماری رو مشاهده می‌کنید که از طریق سرپ وارد سایت شدند ولی در آنالیتیکس ورودی ها از تمامی کانال ها نمایش داده میشه. در سرچ کنسول خیلی از مشکلات فنی سایتتون رو میتونید به راحتی متوجه بشید ولی آنالیتیکس این امکان رو نداره

  2. من از کجا میتونم به پنل گوگل آنالیتیکس دسترسی داشته باشم؟ موقع ورود ارور میگیرم فکر کنم وارد لینک اشتباهی میشم

    1. مشکلی که دارید احتمالا مربوط به تحریم هست و به همین دلیل گوگل آنالیتیکس برای شما باز نمیشه. میتونید از DNS‌هایی مثل شکن برای ورود به این ابزار استفاده کنید

  3. سلام ممنونم از مقاله ی کاملتون
    کدوم یک از این ابزارها برای یه سئوکار ضروریه؟؟

    1. سلام آقای جعفری عزیز
      خوشحالیم که براتون کاربردی بوده.
      ابزارهایی که معرفی کردیم، همه برای یک متخصص سئو کاربردی هستن ولی سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس، در کنار ابزاری که لینک‌های سایتتون رو چک کنه مثل ahref یا semrush و یک ابزار برای چک تکنیکال سایتتون مثل اسکریمینگ فراگ جزو ابزارهای ضروری هستن که هر سئو کاری باید ازشون استفاده کنه. حالا بنا بر نیازهای شما در پروژه، ممکنه ابزارهای دیگری هم لازم باشن.

  4. از گوگل آنالیتیکس هم میشه کلمه کلیدی پیدا کرد؟؟ دیتایی در این زمینه به ما میده؟

    1. سلام آقای حسین
      گوگل آنالیتیکس ابزار مناسبی برای پیدا کردن کلمات کلیدی نیست و به شما گزارشی در این زمینه نمیده. برای کلمات کلیدی بهتره از ابزارهایی مثل سرچ کنسول،KWfinder، و بخش کلمات کلیدی پنل گوگل ادز استفاده کنید تا کلمات صحیح رو پیدا کنید.

  5. من تو پیج اسپید اینسایت سایتم رو ثبت کرد و سرعت خیلی پایینی به من گزارش داد در صورتی که خودم کندی نمیبینم. این ابزار درصد خطا هم داره؟

    1. اسپید اینسایت از سرورهای خارج، سرعت سایت شما رو بررسی میکنه و به همین دلیل معیار دقیقی نیست. بهتره از افزونه گوگل لایت هوس (Google Lighthouse) استفاده کنید تا سرعت سایتتون با سرورهای داخلی چک بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *