محتوای همیشه سبز (Evergreen Content)، به محتوایی گفته میشود که همیشه و در همه زمانها، کاربردی و مفید است؛ درست مانند درختی که در همه فصول سال، میوه میدهد و سبز میماند. محتوای سبز، بهگونهای تولید میشود که برای مخاطبان، در یک دوره زمانی طولانی، مفید است و به مشکلات و سوالات رایج آنها پاسخ میدهد. همچنین، این نوع محتوا نیاز به بروزرسانی مداوم ندارد.
برای مثال، هنگامی که محتوایی در مورد «چگونه کتاب بنویسیم» تهیه میکنید، همیشه سبز است و اطلاعات آن در طول زمان تغییر نمیکند. مخاطبان نیز به این نوع محتوا علاقه دارند. هر یک از انواع محتوا (چه سبز و چه غیر سبز)، در جای خود اهمیت ویژهای دارند و نمیتوان یکی را بر دیگری ترجیح داد. برای مثال، یک سایت خبری، همیشه نمیتواند محتوای سبز تولید کند؛ چرا که از چنین سایتی انتظار داریم محتواهای روز و اخبار را در اختیار کاربران قرار دهد.
در ادامه این نوشتار، به مزایا، ویژگیها و نحوه تولید محتوای همیشه سبز خواهیم پرداخت. همچنین، نمونههایی از این نوع محتوا را بررسی کرده و نحوه ارزیابی عملکرد آن را با شما عزیزان به اشتراک خواهیم گذاشت. پس تا انتها همراه ما باشید.
مزایای محتوای همیشه سبز
این نوع از محتوا در بازاریابی محتوایی نقش بسیار مهمی دارد. از مهمترین مزایای محتوای سبز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بازدهی بیشتری در طولانی مدت دارد!
محتوای سبز در مقایسه با محتواهای فصلی و ترند، بازدهی بیشتری دارد و میزان بازگشت سرمایه را افزایش میدهد. چرا که این نوع محتوا، جریان ثابتی از ترافیک را به سایت هدایت کرده و در نتیجه، مشتریان جدید را جذب میکند.
فرض کنید یک محتوای سبز تولید کردهاید که روزانه، پنج فروش ایجاد میکند. در نقطه مقابل، یک محتوای پرطرفدار و فصلی تولید کردهاید که در طی چند روز، بیش از 400 فروش به وجود آوردهاست. با اینکه محتوای فصلی، خیلی زود به بازدهی رسیده اما بعد از مدتی، میزان فروش آن به صفر میرسد. ولی محتوای همیشه سبز، در طول سال فروش دارد و بیش از 1800 فروش به ارمغان میآورد. بنابراین اگر به دنبال سود بیشتر هستید، باید روی محتواهای سبز بیشتر تمرکز کنید.
بیشتر به اشتراک گذاشته میشود!
محتواهای سبز، معمولا بیشتر از سایر محتواها به اشتراک گذاشته میشوند. بنابراین، افراد زیادی این محتواها را مشاهده کرده و در نتیجه، برندتان بیشتر در معرض دید قرار میگیرد.
افزایش تعداد بکلینکهای سایت
بکلینک، یکی از معیارهای گوگل برای افزایش رتبه سایت در صفحه نتایج جستجو (SERP) است و وبسایتهایی که بیشترین میزان بکلینک از سایتهای مرتبط و معتبر را دارند، در نتایج بالا قرار میگیرند. از آنجایی که محتوای همیشه سبز، طول عمر زیادی دارد و قدیمی نمیشود، بهترین نوع محتوا برای دریافت بکلینک است. با افزایش میزان لینکها، اعتبار سایت نیز افزایش مییابد، شانس شما برای حضور در نتایج بالا، افزایش پیدا میکند و به همان نسبت به افزایش تعداد بازدیدکنندگان و فروش کمک میکند.
ایجاد ترافیک ثابت
یکی از دیگر مزایای تولید محتوای همیشه سبز، ایجاد جریان ثابتی از ترافیک است. بنابراین لازم نیست نگران کاهش ناگهانی ترافیک سایت باشید. به طور مثال در تصویر زیر، یک محتوا در مورد نحوه تنظیم ساعت خواب وجود دارد.
از آنجایی که این محتوا، رتبه بالایی در گوگل دارد، ماهانه حدود 1400 بازدیدکننده را جذب میکند.
بنابراین، توصیه میکنیم حتما تولید این محتوا را در اولویت قرار دهید؛ چرا که به جذب ترافیک در طولانی مدت کمک بسیاری میکند.
محتوای همیشه سبز چه تفاوتی با محتوای فصلی و محتوای ترند دارد؟
محتوای فصلی، فقط در زمانهای خاصی از سال مورد توجه قرار میگیرد. به طور مثال، محتواهایی در مورد روز پدر، روز مادر، عید نوروز و سایر تعطیلات خاص، فقط در بازهی زمانی خودشان کاربرد دارند. محتواهای ترند نیز، مثل محتواهای فصلی هستند و فقط مدت زمان کوتاهی مورد توجه قرار گرفته و بعد از مدتی، علاقه افراد به آن کاهش پیدا میکند.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، کلمه کلیدی «Batman» فقط در زمانهای خاصی مورد توجه بوده و بعد از آن، میزان جستجو و محبوبیت آن کاهش یافته است.
اما محتوای سبز، همیشه طرفدار دارد و مربوط به یک زمان یا فصل خاص نیست. با این حساب، این نوع محتوا، شامل موارد زیر نمیشود:
- اخبار و مقالات مربوط به رویدادهای خاص
- بیانیههای مطبوعاتی
- محتواهای مخصوص تعطیلات
- گزارش در مورد موضوعاتی که به سرعت منسوخ میشوند
قالبها و فرمتهای محتوای همیشه سبز
برای تولید محتوای سبز، فرمتها و قالبهای مختلفی وجود دارد که در ادامه، برخی از نمونههای محتوای همیشه سبز را معرفی خواهیم کرد:
- آموزش: لیستی از دستورالعملهای خاص، در رابطه با یادگیری یک مهارت، حل مشکل و دغدغه افراد؛ مانند «آموزش طراحی سایت»، «چطور یک حصار بسازیم» و «چگونه یک دکتر خوب پیدا کنیم».
- پرسشهای متداول (FAQ): پاسخ به سوالات رایج کاربران.
- راهنما: ارائه اطلاعات جامع و عمیق در مورد یک موضوع خاص؛ مثل «راهنمای داشتن زندگی سالم» و «راهنمای استفاده از یوتیوب».
- محتواهای فهرست شده: لیستی از منابع و توصیهها برای راهنمایی مخاطبان؛ مانند «5 روش افزایش اعتماد به نفس» و «8 کشور برای تعطیلات نوروز»
- تحقیق و گزارش موردی: توضیح در مورد اینکه چطور مشتریان شما با استفاده از کالا و خدماتتان، مشکل خود را حل کردهاند.
- اینفوگرافیک: ارائه اطلاعاتی جامع در مورد یک موضوع، با استفاده از تصاویر و اشکال گرافیکی.
- راهنمای انتخاب محصول: به کاربران کمک میکنید تا از میان انبوهی از کالاهای مختلف، بهترین کالا را انتخاب کنند؛ مثلا «راهنمای خرید لپ تاپ با بودجه 40 میلیون»
- اشتباهات رایج در یک حوزه یا صنعت: این اطلاعات به افراد کمک میکند تا از انجام آن اشتباهات دوری کنند.
- پرسش و پاسخها (Q&A): پاسخ به یک سوال کلیدی کاربران؛ به عنوان مثال محتواهایی مثل «بهترین زمان برای خرید خانه چه زمانی است» و «قبل از سفر با هواپیما، چه نکاتی را رعایت کنیم».
در حالت کلی، هر قالبی که اطلاعات مفیدی را برای کاربران ارائه میدهد و برای مدت زمان طولانی کاربرد دارد، برای ساخت محتوای همیشه سبز مناسب است.
4 مرحله اصلی تولید محتوای سبز
در این بخش قصد داریم، قدم به قدم، مراحل تولید محتوای همیشه سبز تشریح کنیم. انجام این مراحل به شما کمک میکند تا محتوای ارزشمند و ماندگار تولید کنید.
انتخاب موضوع محتوای همیشه سبز
برای تولید محتوای سبز، ابتدا باید موضوعی را انتخاب کنید که با مخاطبان کسب و کار مرتبط بوده و نیاز دائمی آنها باشد. به همین منظور، همیشه از خودتان بپرسید، آیا این موضوع، در چند سال آینده بازهم طرفدار خواهد داشت؟ در صورتی که جوابتان مثبت بود، احتمالا آن موضوع همیشه سبز است.
در این بخش، علاوه بر تجربیات خودتان، میتوانید از ابزارهای تحلیلی همچون گوگل ترندز یا گوگل آنالیتیکس نیز استفاده کنید. در گوگل آنالیتیکس، محتواهایی که تاکنون تولید کردهاید را آنالیز کنید و ببینید کدام سبک از محتواها، ترافیک بیشتری را در مدت زمان طولانی داشتهاند.
همچنین با مراجعه به گوگل ترندز، میتوانید میزان محبوبیت موضوع مورد نظر و موضوعات مشابه را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که موضوع مورد نظر در تمام روزهای سال محبوبیت داشته باشد، احتمالا یک محتوای همیشه سبز خواهد بود.
تحقیق کلمات کلیدی
دومین مرحله در تولید محتوای همیشه سبز، تحقیق کلمات کلیدی و پیدا کردن موضوعاتی است که کاربران به دنبال آن هستند. با انجام تحقیقات کلمات کلیدی، میتوانید کلمات بیشتری که با موضوع مورد نظر شما مرتبط هستند را پیدا کنید. برای مثال، فرض کنید در مورد موضوع «اپلیکیشنهای مدیتیشن» میخواهید یک محتوا ایجاد کنید. با اینکه خود این کلمه، یک موضوع بسیار خوب است، اما با کمک ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی، کلمات بیشتری در مورد این موضوع پیدا خواهید کرد.
کلمات پیشنهاد شده توسط این ابزارها را میتوانید در داخل محتوا به کار ببرید. اما گاهی مواقع، برخی از این پیشنهادها خودشان یک موضوع جداگانه هستند و پتانسیل جذب مخاطبان زیادی را دارند.
چنانچه از میان این پیشنهادها، موضوع جدید برای تولید محتوا پیدا کردید، حتما با کمک ابزار گوگل ترندز، میزان محبوبیت آن را بررسی کنید. چنانچه روند نسبتاً پایداری داشت، حتما آن را در لیست محتواهای سبز خود قرار دهید.
فرمت محتوا را مشخص کنید
سومین مرحله در تولید محتوای همیشه سبز، انتخاب فرمت محتوا است. برای مثال، در صورتی که محتوای شما در مورد «معرفی بهترین اپلیکیشنهای آموزش زبان انگلیسی» است، بهترین فرمت، نوشتن به صورتی لیستی و معرفی امکانات و ویژگیهای هر اپلیکیشن است. اما اگر در مورد موضوعی همچون «چطور مدیتیشن انجام دهیم» محتوا تولید میکنید، بهتر است از فرمت آموزشی استفاده کنید.
علاوه بر موارد بالا، باید مشخص کنید که محتوای شما در چه قالبی تولید خواهد شد؛ متنی، ویدیویی، پادکست، اینفوگرافی یا ترکیبی از این موارد. در صورتی که هیچ ایدهای در این رابطه ندارید، موضوع مورد نظر را در گوگل جستجو کرده و ببینید رقبای شما از چه فرمتی استفاده کردهاند.
در نهایت، اگر بازهم هیچ الگویی را پیدا نکردید، با خیال راحت، ایدههای مختلف را آزمایش کنید؛ شما همیشه میتوانید قالب محتوا را بازبینی کرده و آن را اصلاح کنید.
محتوا را آماده کرده و منتشر کنید
محتوایی که به صورت حرفهای تولید و اطلاعات ارزشمندی در اختیار کاربران قرار میدهد، پتانسیل کسب رتبههای بالا را در گوگل دارد. این نوع محتوا، علاوه بر جذب ترافیک زیاد، به برندینگ نیز کمک میکند.
برخی از نکاتی که در آمادهسازی محتوای همیشه سبز باید رعایت کنید، عبارتند از:
- برای توضیح بهتر مطالب، از ویدیو، اینفوگرافیک، نمودار و تصاویر استفاده کنید. اینکار علاوه بر ایجاد جذابیت بصری، در انتقال مفاهیم نیز بسیار موثر است. همچنین باعث میشود تا کاربران بیشتری آن را به اشتراک بگذارند.
- ساده و روان بنویسید. در هنگام تولید محتوای سبز، سعی کنید از لغات و عبارتهای ساده و روان استفاده کنید. با اینکار، مخاطبان به راحتی آن را متوجه میشوند و در هنگام رسیدن به پایان محتوا، دعوت به اقدام (CTA) شما را انجام خواهند داد.
- همیشه از منابع معتبر و قوی برای محتوا استفاده کنید. منابع نامعتبر، ارزشمندی محتوای شما را کاهش میدهند.
- کاربران را برای نظر دادن و اشتراکگذاری محتوا ترغیب کنید. همچنین زمانی که کاربران، سوالات خود را در بخش نظرات میپرسند، به این معنی است که باید آن اطلاعات را به محتوای خود اضافه کنید بنابراین محتوا رفتهرفته پختهتر میشود.
- لینکسازی داخلی انجام دهید. در هر بخش از محتوا که نیاز بود، از لینکهای داخلی استفاده کنید تا کاربران اطلاعات کاملی را در آن رابطه به دست آورند. همچنین، این مساله به رباتهای گوگل کمک میکند تا ساختار سایت را بهتر درک کنند و به صفحات مرتبط دسترسی داشته باشند.
آپدیت محتوای همیشه سبز
بهروزرسانی محتوا علاوه بر تازه نگهداشتن اطلاعات آن، باعث افزایش رتبه در نتایج گوگل نیز میشود. اما سوال اینجاست، چه زمانی باید محتوا را آپدیت کنیم؟
اگر موارد زیر را مشاهده کردید، زمان آپدیت محتوای همیشه سبز شما فرا رسیدهاست:
- رتبه شما در حال کاهش است: با کمک ابزارهایی همچون گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول، رتبه کلمات کلیدی و میزان ترافیک ورودی را زیر داشته باشید. چنانچه متوجه کاهش رتبه شدید، محتوا را بروزرسانی کنید.
- افزودن کلمات کلیدی مرتبط دیگر: در صورتی که در فرایند کیورد ریسرچ، کلمات کلیدی مرتبط دیگری پیدا کردید با افزودن آنها به متن میتوانید شانس افزایش رتبه خود را بیشتر کنید.
- انتشار اطلاعات جدید: اگر اطلاعات و تحقیقات جدیدی در مورد موضوع محتوای شما منتشر شده است، حتما باید محتوا را بروزرسانی نمایید.
- ایجاد تغییرات در حوزه کاری: گاهی مواقع، تغییراتی در صنعت و حوزه کاری شما رخ میدهد. در این شرایط، باید محتوای خود را مطابق با آن تغییر دهید تا اطلاعات درست در اختیار مخاطبان قرار بگیرد.
با توجه به اهمیت محتوای همیشه سبز برای رشد کسبوکار، همواره باید آن را بازبینی کرده و تغییرات جدید را در آن اعمال نمایید. در غیر اینصورت، بسیاری از مخاطبان خود را از دست خواهید داد.
حفظ رتبه و جایگاه محتوای سبز
بعد از انجام کارهای بالا و تولید محتوا، قدم بعدی، پرموت محتوای همیشه سبز و حفظ جایگاه و رتبه آن در طولانی مدت است. به همین منظور، باید با کمک روشهای مختلف مارکتینگ، محتوای خود را تبلیغ کنید تا مخاطبان به آن دسترسی پیدا کنند.
برای پرموت محتوای سبز، ایدههای مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
1. استفاده از شبکههای اجتماعی
رسانههای اجتماعی، یک راه عالی برای تبلیغ محتوا هستند. به همین منظور، برای هر قسمت از محتوا، چند پست مختلف درست کرده و آنها را در فواصل زمانی در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید. این مساله کمک میکند تا محتوای خود را همیشه تبلیغ کنید و از این طریق، مشتریان زیادی را به دست آورید.
2. ایمیل مارکتینگ
ایمیل و خبرنامه، یکی دیگر از راههای تبلیغ، پرموت محتوا و ارتباط مستقیم با کاربران است. برای دریافت ایمیل کاربران، راههای مختلفی وجود دارد که یکی از بهترین آنها، قرار دادن فرم ثبت ایمیل در پستهای وبلاگ است. بعد از آن میتوانید ایمیل هدفمند به آنها ارسال کرده و مخاطبان بالقوه را به مشتریان دائمی تبدیل کنید.
همچنین با قرار دادن فرم «عضویت در خبرنامه» نیز میتوانید ایمیل کاربران را دریافت نمایید.
3. نوشتن پست مهمان
سومین راه برای پرموت محتوای سبز، نوشتن پست مهمان است. در این روش، علاوه بر جذب مخاطبان جدید، با انجام لینکسازی خارجی، رتبه سایت را در گوگل نیز افزایش میدهید. دقت داشته باشید که برخی از سایتها، اجازه انتشار محتوا به صورت رایگان را میدهند. با اینکه این سایتها بسیار مناسب هستند، اما پیدا کردن سایت باکیفیت، کار سختی است.
اما برخی دیگر از سایتها، با پرداخت هزینه و خرید رپرتاژ، به شما اجازه میدهند محتوای خود را در آنها منتشر نمایید.
نکته بسیار مهمی که در هنگام انتخاب سایت برای نوشتن پست مهمان باید رعایت کنید، مرتبط بودن حوزه فعالیت است. همچنین در پست مهمان، فقط در مورد بخشهایی از محتوای همیشه سبز توضیح دهید و کاربر را برای مطالعه بیشتر، به سایت هدایت کنید.
4. همنشری محتوا (Content Syndication)
گاهی مواقع، با انجام همه کارهای بالا، بازهم رتبه محتوای سبز افزایش پیدا نمیکند. در این حالت، بهترین گزینه، همنشری محتوا است. یعنی، محتوای تولید شده را به صورت کامل در چند وبسایت منتشر کنیم. از آنجایی که صاحبان سایتها دوست دارند محتوای جدیدی را در اختیار کاربران قرار دهند، از انتشار محتوا در سایت استقبال میکنند. از طرفی، به صاحب محتوا نیز کمک میکند تا مخاطبان جدید جذب کرده و برند خود را تقویت کند.
دقت داشته باشید که در پست مهمان، یک نوشته اختصاصی و جدید تولید میکنیم. اما در همنشری، یک محتوای تکراری را در چند سایت به اشتراک میگذاریم.
5. تبلیغات پولی
اگر میخواهید خیلی سریع تعداد بازدید محتوای همیشه سبز را افزایش دهید، بهترین راه، انجام تبلیغات پولی است. اما تبلیغات پولی، در مقابل دیگر روشهای افزایش بازدید هزینه بالایی دارند و فقط در مدت زمان تبلیغات، برای شما بازدهی به ارمغان میآورند.
ارزیابی عملکرد محتوای همیشه سبز
یکی از مهمترین کارها بعد از انتشار محتوای سبز، ارزیابی عملکرد و بررسی شاخصهای کلیدی آن است. برای بررسی عملکرد، کارهای مختلفی باید انجام دهید 4 مورد زیر جزو مهمترین اقدامات است.
1. حجم جستجو
هر چقدر میزان جستجو و کلیک بر روی محتوای شما در نتایج گوگل بیشتر باشد، یعنی عملکرد خوبی داشته است. برای بررسی میزان جستجو و کلیک بر روی محتوا، ابزارهای مختلفی وجود دارد که یکی از بهترین آنها، Google Analytics است.
2. بررسی مدت زمان تعامل کاربران (Average Engagement Time)
هر چقدر یک کاربر مدت زمان زیادی را در محتوای سبز سپری کند، یعنی محتوا برای او جذابیت داشته است. در نقطه مقابل، اگر کاربر بعد از ورود به صفحه محتوا، فورا آن را ترک کرد، یعنی محتوا برای او کاربردی ندارد.
دو دلیل عمده برای کاهش این زمان عبارتند از:
- محتوای شما با هدف جستجوی کاربر یکسان نیست.
- خوانایی صفحه ضعیف است. یعنی در هنگام نوشتن، اصول نگارشی محتوا را رعایت نکردهاید.
3. تعداد بکلینک
محتواهای همیشه سبز در صورتی که عملکرد خوبی داشته باشند، بکلینکهای زیادی را دریافت میکنند. بنابراین در هنگام بررسی عملکرد محتوا، باید تعداد بکلینکها را در نظر بگیرید.
4. میزان اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی
راه بعدی برای بررسی عملکرد انواع محتوای همیشه سبز، میزان اشتراکگذاری آن در شبکههای اجتماعی است. زمانی که یک محتوا برای کاربر جذاب باشد، معمولا آن را در رسانههای اجتماعی نیز به اشتراک میگذارد. برای بررسی میزان اشتراکگذاری، ابزارهای مختلفی وجود دارد که یکی از بهترین آنها، ابزار SharedCount است.
چرا محتوای همیشه سبز؟
محتوای همیشه سبز و محتواهای ترند و فصلی، هر کدام دارای ارزش خاصی هستند. به همین منظور، در برنامه تولید محتوا خود باید برای همه آنها برنامهریزی داشتهباشید. در صورتی که میخواهید ترافیک ورودی سایت را افزایش داده و مخاطبان باکیفیت جذب کنید، سرمایهگذاری بر محتوای همیشه سبز را حتما در نظر داشته باشید. در این نوشته سعی کردیم نحوه تولید محتوای همیشه سبز و نکات مربوط به آن را با شما به اشتراک بگذاریم تا به پیشبرد اهداف کسبوکارتان و جذب ترافیک کمک کند.