وقتی استراتژی محتوای شما بر روی یک تقویم برنامهریزی میشود، سازماندهی، تمرکز بر روی زمانبندیها و عمل به آن سادهتر میشود. ساخت تقویم تولید محتوا (Content calendar)، باعث ایجاد هماهنگی در کار بخشهای مختلف تیم شما از بخش تولید محتوا تا سئو و سوشیال مدیا شده و دستیابی به اهداف بازاریابی محتوایی را برای شما سادهتر میکند. در این راستا، تقویم محتوا به عنوان یک ابزار موثر در برنامهریزی و تنظیم برنامه تولید محتوا، ارائه شده است.
در این مقاله، قصد داریم با بیان اصول و روشهای تدوین و اجرای تقویم محتوا، شما را با این ابزار قدرتمند آشنا کنیم. با همراه ما باشید تا در این سفر، با تکنیکهای کاربردی چیدن تقویم تولید محتوا آشنا شوید و با بهرهگیری از آن، محتوایی ارزشمند و جذاب برای کسب و کار خود تولید کنید.
تقویم محتوا چیست؟
تقویم محتوا (Content calendar)، یک ابزار برای برنامهریزی، زمانبندی و سازماندهی ایجاد و انتشار محتوا است. این تقویم برای برنامهریزی و ایجاد یک جریان پایدار، منظم و مرتبط از محتوای با کیفیت بالا، حیاتی است. تیمهای بازاریابی برای برنامهریزی کمپینها در انواع پلتفرمها مانند وبلاگ شرکت، بازاریابی ایمیلی و شبکههای اجتماعی از تقویمهای محتوایی خود استفاده میکنند.
این سند شامل برنامهای برای تولید محتوا در بازههای زمانی مشخصی است و معمولاً شامل تاریخ، زمان و موضوع محتوا، کانالهای انتشار و هدف تولید هر محتوا است.
تقویم محتوا به شما این امکان را میدهد که برنامهریزی و زمانبندی تولید محتوا را به روشی سازمان یافته انجام دهید. همچنین، با استفاده از تقویم محتوا میتوانید بهترین زمان برای انتشار محتوای خود را مشخص کنید و به این صورت به راحتی کار را میان تیم محتوا تقسیم کرده و فقط بر آن نظارت داشته باشید. یک نمونه تقویم محتوایی را در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید.
چرا باید از تقویم تولید محتوا استفاده کنیم؟ هدف تقویم تولید محتوا چیست؟
زمانی که تیم تولید محتوا کوچک است ممکن است شما کار چیدن تقویم محتوا را کاری زمانبر و بیهوده ببینید؛ اما اگر کمی تیم بزرگتر شود، قطعا متوجه میشوید که ایجاد این هماهنگی میان تیم اصلا کار سادهای نیست و حتی گاهی از دستتان در میرود. هدف تقویم تولید محتوا همین سازماندهی و نظم بخشیدن به کار تولید، ویرایش، انتشار و توزیع محتواست.
1. هر چیزی بدون برنامه ریزی بی پایه و اساس است
تقریبا هیچ فرد یا کسب و کار موفقی را پیدا نمیکنید که سیستمی مشخص و روی نظم نداشته باشد. به عنوان مثال، تیم حدود 200 نفره دیجی کالا، هیچ گاه با هماهنگیهای گفتاری اداره نمیشود؛ بلکه قطعا باید یک سیستم و برنامه ریزی درست برای انجام کارها داشته باشد. تقویم تولید محتوا هم دقیقا نظم دهنده کار تیم محتواست؛ از طرفی برای گزارش دهی به مدیران بالادست یک ابزار عالی و موثر است.
2. عدم ایجاد تکرار در انجام کارها
ممکن است برایتان پیش آمده باشد که یک محتوا را تولید کرده و در اختیار تیم گذاشتید، پس از تایید شروع به ویرایش آن محتوا میکنید، بعد از اینکه کلی کار روی آن محتوا انجام دادید، متوجه میشوید که همکار کناریتان هم در حال ویرایش همان محتوا بوده!
اما با وجود تقویم تولید محتوا هیچ گاه این مشکلات میان اعضا پیش نمیآید و همه به درستی از وظیفهشان آگاهی دارند.
3. هماهنگی میان اعضای تیم محتوا
هماهنگی زمانی میان اعضای تیم یکی از کارهای سخت و مهم است. مثلا اگر به کارفرما قول دادهاید که یک لندینگ تبلیغاتی باکیفیت را در 15ام ماه به او تحویل دهید، باید برنامه ریزی کنید که پیش از این تاریخ، محتوای خام تولید شود، سپس به دست ویرایشگر برسد، سپس تیم طراحی و گرافیک آن را بررسی کنند، سپس اگر مشکلی وجود نداشت در نهایت 14ام ماه کار طراحی لندینگ تمام شده و منتشر شود.
این هماهنگی به صورت عادی و بدون یک برنامه منظم امکان پذیر نیست.
بیشتر بخوانید:
استراتژیست محتوا کیست؟ مهارت ها و وظایف استراتژیست محتوا
4. روی نظم بودن انتشار محتوا باعث بهبود سئو میشود
حتما میدانید که اصول سئو میگوید اگر محتوا را سر تاریخ درست و به صورت مستمر روی سایت بارگذاری کنید قطعا گوگل به فعالیت شما اعتماد کرده و به سایتتان اعتبار میبخشد. به این ترتیب تدوین تقویم محتوا میتواند بر روی سئوی سایت هم تاثیر گذار باشد و آن را بهبود بخشد.
5. ایجاد شفافیت و جلوگیری از سردرگمی اعضای تیم
گاهی اوقات وقتی یک تسک را به یکی از نیروهایتان منتقل میکنید، در ظاهر فکر میکنید او به طور کامل متوجه شده که شما از او چه میخواهید؛ اما وقتی کار را تحویل میدهد از تعجب شاخ درمیآورید! مثلا شما از او یک آپدیت محتوای درست و حسابی میخواستید و او با یک ادیت نگارشی خالی کار را به اتمام رسانده.
و یا به شما میگوید، شما گفتی فلان کار را انجام دهم، اما نگفتی که چه موقع!
در این موقعیتها هم تقویم محتوا به عنوان یک سند مشخص میکند که چه وظیفهای در چه زمانی و توسط چه کسی باید تحویل داده شود.
6. و در نهایت… رشد کسب و کار
اینطور نیست که فکر کنید اگر دارید برای محتوای کسب و کارتان تقویم محتوایی تدوین میکنید حالا دیگر قطعا کسب و کارتان رشد میکند؛ خیر! اما ساخت تقویم محتوا میتواند یکی از عواملی باشد که کمک میکند کارها روی نظم پیش رفته و در نهایت شما را به اهدافتان نزدیکتر کند.
حالا که فهمیدم چه ابزار خفنی است؛ چطور یک تقویم محتوا تدوین کنم؟
1. هدف و استراتژی محتوا را تعیین کنید
تعیین هدف و استراتژی محتوا اولین و مهمترین مرحله تدوین یک تقویم محتوا است. در این مرحله، باید هدف و استراتژی کلی کسب و کار و همچنین هدف و استراتژی انتشار محتوا را تعیین کنید. برای این کار، باید به این سوالات پاسخ دهید:
- هدف اصلی کسب و کار من چیست؟
- چه نوع محتوایی بهترین تأثیر را در رسیدن به این هدف دارد؟
- کلیدیترین موضوعات و محتواهایی که باید پوشش داده شوند چیست؟
- کدام کانالها برای انتشار محتوا بیشترین بازدهی را برای من دارند؟
بعد از پاسخ به این سؤالات، میتوانید یک استراتژی محتوا مشخص کنید که شامل انواع مختلفی از محتوا، از جمله بلاگ پست، ویدیو، پادکست و غیره باشد که بهترین نتیجه را در رسیدن به هدف کسب و کار در بر دارد. همچنین، تعیین هدف و استراتژی محتوا میتواند به شما در تنظیم زمانبندی و انتخاب موضوعات محتوایی مناسب کمک کند.
در ضمن؛ اگر در کنار بازاریابی محتوا، سئو هم جز راسته کارتان است؛ بهتر است در این مرحله استراتژی کلمات کلیدی کسب و کارتان را بچینید.
2. موضوعات محتوایی را طبق استراتژی مشخص کنید
مرحله شناسایی موضوعات محتوایی در تدوین تقویم محتوا، مرحلهای است که در آن باید موضوعات مناسب برای تولید محتوا و اولویت تولید آنها نسبت به یکدیگر شناسایی و تعیین شوند. به همین دلیل است که این کار بعد از تعیین استراتژی و هدف کسب و کار صورت میگیرد.
در این مرحله میتوان با استفاده از روشهای مختلفی مانند تحقیق در مورد علایق و نیازهای مخاطبان، بررسی کلمات کلیدی مورد استفاده در صنعت مربوطه و همچنین بررسی محتوای رقبا و سایر کانالهای انتشار محتوا، به شناسایی موضوعات محتمل برای تولید محتوا بپردازیم.
در نهایت هم باید میزان ارزش و اولویت هر موضوع را برای کسب و کار مشخص کنید.
3. تاریخهای اصلی و رویدادهای مهم را تعیین کنید
در مرحله تعیین تاریخهای اصلی و رویدادهای مهم برای تقویم محتوا، ابتدا لازم است تمامی رویدادها و تاریخهایی که در طول سال مربوط به کسب و کار شما هستند را شناسایی کنید. این میتواند شامل تعطیلات، جشنها، تخفیفهای فصلی، کنفرانسها و دیگر رویدادهای مربوط به صنعت و حوزه شما باشد.
پس از شناسایی تاریخهای اصلی، میتوانید برنامهای برای ایجاد محتوای مرتبط با هر تاریخ ایجاد کنید. مثلاً، در فصل زمستان، میتوانید محتوایی با عنوان “تخفیفات فصلی برای محصولات پاییزه” را ارائه دهید.
در این مرحله نیز میتوانید تاریخهایی که در آنها باید محتوای خاصی منتشر شود را تعیین کنید. به عنوان مثال، میتوانید در تاریخ تولد کسب و کارتان، محتوایی در مورد اهداف شرکت و مسیر آیندهی آن منتشر کنید و به این صورت مخاطبانتان را با خود همراه کنید.
4. نوع محتوا برای هر تاریخ و رویداد را مشخص کنید
در این مرحله، باید برای هر تاریخ و رویداد مشخص کنید چه نوع محتوایی میخواهید منتشر کنید. برای مثال، در یک رویداد مهم ممکن است بخواهید یک ویدئوی آموزشی منتشر کنید و یا در یک تاریخ خاص، مقالهای در مورد تجربیات شخصی خودتان.
نوع محتوا باید با هدف و استراتژی محتوایی که در مراحل قبلی تعیین کردهاید، همسو باشد. همچنین باید به نیازها و علایق مخاطبینتان نیز توجه کنید. به عنوان مثال، اگر مخاطبین شما بیشتر به تصاویر علاقهمند هستند، میتوانید در تاریخهای مشخصی، پستهای تصویری منتشر کنید.
5. کانالهای انتشار محتوا را تعیین کنید
مرحله انتخاب کانالهای انتشار محتوا در تقویم محتوا، مشخص میکند که چه فرمت محتوایی به درد چه پلتفرمی میخورد. در این مرحله باید با توجه به نوع محتوا و هدف کانال، کانالهایی را انتخاب کرد که بیشترین تاثیر را در رسیدن به مخاطبان مدنظر کسب و کار دارند.
بیشتر بخوانید:
تولید محتوا برای تلگرام چه مزایایی دارد؟ اصول تولید محتوا در تلگرام
برای مثال، اگر محتوای شما برای جوانان است، میتوانید از شبکههای اجتماعی محبوب جوانان مانند اینستاگرام و تیکتاک استفاده کنید. اگر مخاطبان شما کسب و کارها و مدیران هستند، میتوانید محتوای خود را از طریق وبلاگهای مرتبط یا کانال لینکدین منتشر کنید.
بهترین روش برای انتخاب بستر انتشار محتوا، آشنایی با مخاطبان مدنظر و نیازهای آنها است؛ البته که در ابتدای راه برای تشخیص درستترین کار نیاز به آزمون و خطا دارید. همچنین باید به تحلیل رقبا و روشهای انتشار محتوای آنها بپردازید و سعی کنید با پیدا کردن بهترین روشهای انتشار محتوا، مخاطبان خود را جذب کنید.
6. حالا باید یک لیست محتوای تدوین شده داشته باشید
مرحله تدوین لیست محتوا، یکی از مهمترین مراحل در تدوین تقویم محتواست که در این مرحله لازم است بر اساس موضوعات محتوایی تعیین شده در مرحلهی قبل، لیستی از محتواهایی که برای انتشار در هر یک از تاریخهای مشخص شده در تقویم محتوا قرار میدهیم، تهیه شود.
در این مرحله میتوان از روشهای مختلفی برای تهیهی لیست محتوا استفاده کرد. مثلا میتوان از ایدههایی که قبلا به ذهن بقیه هم رسیدهاند استفاده کرد یا با تحلیل محتوا همردهی موجود در کانالهای مختلف و تحلیل عملکرد محتواهای قبلی، ایدههای جدیدی برای محتواهای آینده یافت. همچنین در این مرحله باید محتواهای مختلف را در قالب پستهای مختلف، مانند مقالات، عکسها، ویدئوها، اخبار، نکات کوتاه و… تهیه کنید. برای هر یک از این نوع محتواها نیز باید قالبهای مختلفی مانند عنوان، توضیحات، تصاویر و سایر جزئیات را مشخص کنید. به عنوان مثال برای یک مقاله، باید عنوان، متن، تصویر، کلمات کلیدی و سایر جزئیات باید تعیین شود.
بیشتر بخوانید:
پیدا کردن ایده تولید محتوا و نوشتن بهترین متنها
7. زمانبندی انتشار محتوا را برنامه ریزی کنید
در مرحله برنامهریزی و زمانبندی انتشار محتوا، لازم است که با توجه به تقویم محتوا و لیست محتوا، زمانبندی دقیقی برای انتشار هر محتوا در کانالهای مختلف تعیین شود.
در این مرحله، باید به جزئیات زیر توجه کنید:
زمان انتشار محتوا: باید تعیین شود که هر محتوای تولید شده در چه زمانی از روز و در چه تاریخی انتشار پیدا کند.
کانالهای انتشار محتوا: باید تعیین شود که هر محتوا در کدام کانال انتشار پیدا کند. مثلا مطالب وبلاگ برای سایت منتشر شوند و ویدئوها برای یوتیوب و…
بیشتر بخوانید:
تولید محتوا در یوتیوب و کسب درآمدهای هنگفت!
تداوم انتشار محتوا: برای جلب توجه مخاطبان و حفظ اعتبار در کانالهای انتشار محتوا، باید برنامهای برای تداوم انتشار محتوا تدوین کنید. مثلا ممکن است تصمیم بگیرید که هر هفته یک پست بلاگ، یک ویدئو و یک عکس در شبکههای اجتماعی منتشر شود؛ به این ترتیب بهتر است که این روال را حفظ کنید.
ارزیابی و بهبود برنامه: پس از انتشار محتوا، لازم است که عملکرد هر کانال و هر محتوا مورد ارزیابی قرار گیرد و در صورت نیاز، برنامه تغییر یا بهبود پیدا کند.
8. حالا فقط کافیست بهبود عملکرد تقویم محتوا را ارزیابی کنید
در این مرحله بررسی و ارزیابی عملکرد تقویم محتوا انجام میشود. عملکرد تقویم محتوا را با معیارهای مشخصی ارزیابی کنید و نقاط قوت و ضعف را شناسایی کنید؛ به عنوان مثال، گاهی اوقات ممکن است ضعف در زمان بندی و چیدن تقویم باشد و یک نیرو واقعا به تنهایی نتواند 10 محتوا در هفته برساند؛ اما برعکس این داستان هم ممکن است پیش بیاید و حس کنید کم کاری از سوی نیروها صورت گرفته که در هر حال باید ارزیابی عملکرد انجام دهید و مشکل را رفع کنید.
خلاصه مطلب
تقویم محتوا (Content calendar) یک ابزار موثر برای برنامهریزی و مدیریت محتوای دیجیتال است. تقویم تولید محتوا از طریق تعیین هدف و استراتژی محتوا، شناسایی موضوعات محتوایی، تعیین تاریخهای اصلی و رویدادهای مهم، انتخاب کانالهای انتشار محتوا و تدوین لیست محتوا، میتواند باعث بهبود عملکرد تولید و انتشار محتوا شود. برنامهریزی و زمانبندی انتشار محتوا به روشنی به رشد محتوای کسب و کار کمک میکند و اجازه میدهد که تیم به طور هماهنگ و منظم محتوای مختلف را در کانالهای مختلف منتشر کنند.
ارزیابی و بهبود عملکرد تقویم محتوا به ما کمک میکند تا در حین اجرای برنامه، بازخوردها را دریافت کرده و اصطلاحات لازم را اعمال کنیم و محتوایی ارائه دهیم که بازخوردهای مثبت مخاطبان را به خود جذب کند. ساخت تقویم محتوا باعث میشود که تولید و انتشار محتوا به صورت موثرتر و با بازده بیشتری صورت گیرد.