پایه و اساس تمام تلاشها و فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ مدرن تولید محتوا (Content creation) برای وبسایتها و شبکههای اجتماعی است. این فرآیند تحت عنوان فرآیند انجام تحقیقات، تولید ایدههای استراتژیک و خلاقانه، تبدیل آن ایدهها به موجودی باارزش و باکیفیت و سپس تبلیغ آن موجودی (محتوا) به مخاطبان هدف تعریف میشود.
محتوای دیجیتال اشکال مختلفی دارد؛ از جمله صفحات وب، وبلاگها، اینفوگرافیکها، ویدئوها و پستهای شبکههای اجتماعی. طی این مطلب از نیک نویس قصد داریم ضمن ذکر اهمیت تولید محتوا، انواع آن را شرح داده و برخی از مهمترین مفاهیم آن را آموزش دهیم. با ما همراه باشید.
تولیدکننده محتوا کیست؟ پایه گذار تغییرات سودآور کسب و کار
قبل از اینکه به فرآیند تولید محتوا بپردازیم، بگذارید با یک مفهوم ابتدایی به نام تولیدکننده محتوا یا کارشناس محتوا آشنا شویم. تولیدکننده محتوا به شخصی اطلاق میشود که مسئول ایدهپردازی، تولید و توزیع محتوایی است که یک برند را به مخاطبان هدفش متصل میکند. هدف تولیدکنندگان محتوا، تولید محتوای درگیرکننده و جذابی است که توجه کاربران را به خود جلب کند تا ترافیک وبسایت، نرخ تبدیل و تعامل با برندتان افزایش یابد.
بیشتر بخوانید:
وظایف کپی رایتر و معرفی همه جانبه شغل او
تولید محتوا و بازاریابی دیجیتال چه صنمی با هم دارند؟
هدف اصلی تولیدکردن محتوا جذب مشتریان جدید یا بازگشت آنها است. در استراتژیهای بازاریابی درونگرا، محتوا در عین نشاندادن خط مشی کسبوکارتان، اطلاعاتی را که یک مشتری برای خرید نیاز دارد، در اختیارش قرار میدهد.
بصورت کلی تولید محتوا به معنی شناسایی موضوع جدیدی که میخواهید درباره آن بنویسید، تصمیمگیری در مورد شکل و فرمت آن، نهاییسازی استراتژی تولید و ترویج و سپس تولید آن محتوا است.
برندها در هر مرحله از قیف بازاریابی انواع مختلفی از محتواها را مورد استفاده قرار میدهند. در بالای قیف، وبلاگهای بهینهسازی شده برای موتورهای جستجو (سئوشده) قرار دارند که به طور ارگانیک بازدیدکنندگان جدید را جذب میکنند. در میانه قیف صفحات لندینگ قرار دارند که خوانندگان را درگیر خود نگه میدارند. در انتهای قیف با تولید محتوا به شکل دقیق و تخصصی (مانند وایت پیپرها و کتابهای الکترونیکی) میتوانید باعث تبدیلشدن مخاطبان به مشتریان بالقوه شوید.
چرا محتوای باکیفیت میتواند سطح کسب و کار را از زمین تا آسمان جا به جا کند؟
هر روزه میلیونها محتوا به صورت آنلاین منتشر میشود. در این میان اهمیت تولید محتوا زمانی آشکار میشود که باعث تاثیرگذاری بر مشتریانتان شود؛ محتوایی با این مشخصه نه تنها به خوبی نوشته و طراحی شده، بلکه با توجه به نیازهای مخاطبان توسعه یافته است.
تفاوت بین محتوای باکیفیت و بیکیفیت فاحش است؛ محتوای عالی رو به رشد حرکت میکند، در حالی که محتوای ضعیف در فضای بزرگ اینترنت ناپدید میشود. میزان تلاشی که برای محتوای برند خود انجام می دهید، با ارزشی که از آن به دست میآورید، نسبت مستقیم دارد. محتوای باکیفیت به شما کمک میکند:
- بهعنوان یک منبع معتبر شناخته شوید.
- مشترکین خود را افزایش دهید.
- ترافیک وبسایتتان را افزایش دهید.
- مشتریان خود را درگیر نگه دارید.
- کسب درآمد کنید.
اگر محتواهایی که تولید میکنید از کیفیت خوبی برخوردار نباشند و نتوانند به درستی پاسخ مخاطبان را بدهند، هیچگاه نمیتوانید در کسبوکارتان به سوددهی مستمر برسید.
انواع تولید محتوا؛ از صدا تا سیما!
ممکن است بسیاری از افراد تعریف تولید محتوا را تنها در محتوای متنی خلاصه کنند؛ اما محتوا دارای انواع مختلفی است که توجه به آنها میتواند سود زیادی را برای کسبوکارتان به ارمغان بیاورد. برخی از انواع محتوایی که در بازاریابی پیدا خواهید کرد عبارتند از:
- محتوای نوشتاری: وبلاگها، مقالات سئو شده، وایت پیپرها، کتابهای الکترونیکی، ایمیلها، پستهای شبکههای اجتماعی
- تصاویر: اینفوگرافیک و گیف
- صدا: پادکست و کتاب صوتی
- ویدئو: انیمیشنها و وبینارها
در ادامه این مطلب نگاهی عمیقتر به برخی از رایجترین اشکال بازاریابی محتوایی خواهیم داشت؛ اما ابتدا بیایید بفهمیم سئو چگونه در تولید محتوا نقش دارد؟
تولید محتوا برای وب سایت بر اساس سئو تیر آخر رشد سایتتان را میزند
هر محتوایی که تولید میکنید، درواقع برای دو مخاطب اصلی باید ایجاد شود: مشتریان و الگوریتمهای جستجو. موتورهای جستجوی مدرن مانند گوگل بسیار پیچیده هستند؛ در روزهای اولیه تاریخ گوگل، تولیدکنندگان محتوا میتوانستند وبسایتهای خود را با کلمات کلیدی پر کنند و بدین واسطه صفحات خود را به رتبههای برتر نتایج موتورهای جستجو برسانند.
بیشتر بخوانید:
استراتژی محتوای سایت چیست؟ آموزش جامع و کاربردی
این روزها کسب رتبههای برتر در صفحه نتایج به همین سادگی نیست؛ به ویژه برای کلمات کلیدی پرسود که بسیار جستجو میشوند. به عنوان مثال، یک عبارت کلیدی مانند «تحویل پیتزا در نزدیکی من» نشان میدهد که جستجوگر در حال تلاش برای یافتن پیتزافروشی در نزدیک خود است؛ در این شرایط الگوریتم جستجوی گوگل موقعیت کاربر و همچنین عوامل مختلف را برای تعیین اینکه کدام صفحات وب ابتدا نمایش داده شوند، در نظر میگیرد.
این فرآیند زمانی پیچیدهتر خواهد شد که پای بازاریابی B2B به داستان باز شود. در این شرایط فیلتر جستجوگر احتمالاً چیزی فراتر از نزدیکترین مکان فروش خواهد بود؛ به همین دلیل همواره به محتواهایی نیاز دارید که بتوانند طی زمانهای مختلف بهترین پاسخ را به نیازهای کاربران بدهند.
بیشتر بخوانید:
چاشنی ارزشمند سئو در تولید محتوا؛ معرفی 13 اصل سئو محتوا
هنگام تولید محتوای متنی برای وبلاگ یا هر پلتفرم دیگر، جهت اینکه مخاطبان هدفتان را بشناسید، این سوالات را از خود بپرسید:
- چه اطلاعاتی برای مخاطب هدف من ارزشمندتر است؟
- چه چیزی برند من را از رقبا متمایز میکند؟
- امروز چه چیزی مخاطبان من را برای خرید متقاعد میکند؟
- چگونه میتوانم به مخاطبانم کمک کنم تا به مرحله بعدی فرآیند تصمیمگیری (خرید) برسند؟
با اینکه امروزه موتورهای جستجو به اندازه کافی پیشرفته هستند تا درونمایه حقیقی محتوایتان را تشخیص دهند، اما شما میتوانید با استفاده از تکنیکهای دیگر صفحاتتان را بهتر به آنها معرفی کنید؛ به طور مثال هنگام تولید محتوا برای وب (محتوای وبلاگ یا توضیحات محصول) به کمک تگهای هدینگ (H1، H2، H3، و غیره) میتوانید به الگوریتمهای موتور جستجو جهت شناسایی دقیق موضوع کمک کنید.
تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی بهتر است چگونه انجام شود؟
در حالی که پستهای شبکههای اجتماعی عمر کوتاهتری نسبت به سایر انواع محتواها دارند، ولی بسیار ارزشمند هستند؛ بسیاری از بازاریابان معتقدند شبکههای اجتماعی میتوانند به شکل چشمگیری باعث جذب مشتری و افزایش فروش شوند. علاوهبر آن، رسانههای اجتماعی میتوانند دیگر تلاشهای بازاریابی محتوایی شما را نیز به بار بنشانند.
برای شرکتهایی که از روند بازاریابی B2C پیروی میکنند، شبکههای اجتماعی معمولاً نخستین بستری هستند که مشتریان جدید در آنها با محصولاتشان آشنا میشوند. یکی از مهمترین نکاتی که هنگام تولید محتوای شبکه های اجتماعی باید به خاطر بسپارید این است که زمان بسیار کمی جهت جلب توجه خواننده خود دارید. برای جذب هرچه بیشتر مخاطبان هدفتان، حتما از هشتگهای مرتبط و تصاویر جذاب استفاده کنید.
انواع اشکال تولید محتوا چیست؟
تعریف تولید محتوا بسیار گسترده بوده و محتوا میتواند اشکال مختلفی داشته باشد. علاوهبر آن در کنار معرفی فناوریهای جدید، اشکال تازهای از محتوا نیز ابداع میشوند که در نوع خود میتوانند بسیار موثر واقع شوند. به عنوان مثال، اولین وبلاگ در سال 1994 ظاهر شد؛ در حالی که نخستین سایت شبکههای اجتماعی در سال 1997 راهاندازی شد. برخی از مؤثرترین قالبهای محتوا جهت تبلیغ برند عبارتند از:
- اینفوگرافیک: این نوع محتوا دارای ارزش بالایی هستند که در زمانی کوتاه یکسری دادههای مهم و عملی را در قالب آمار در اختیار کاربران قرار میدهد.
- وبلاگنویسی: وبلاگها و مقالات اغلب قلب کمپینهای بازاریابی محتوا را تشکیل میدهند؛ زیرا این نوع محتواها نیز میتوانند اطلاعات عمیقی را طی زمانی کوتاه به مخاطبان بدهند.
- پادکست: محتواهای صوتی مانند پادکست، برندها را قادر میسازند تا حس درونی خود را به بهترین شکل به مخاطبان بیان کنند. محتواهای صوتی بهعنوان بهترین جایگزین محتواهای متنی شناخته میشوند.
- ویدیوها: انیمیشنها، مصاحبهها و سایر محتواهای ویدیویی برای مشتریان B2C و B2B بسیار جذاب و درگیرکننده هستند.
- وبینارها: این نوع محتوای بصری اطلاعات دقیقی را در مورد یک موضوع واحد به مخاطبان ارائه میدهد و در عین حال به بینندگان این فرصت را میدهد که سؤالات خود را بپرسند و مستقیما با شما ارتباط برقرار کنند.
- وایت پیپرها: شکل دیگری از محتوای مکتوب محسوب میشوند که جزئیات بیشتری را نسبت به یک مقاله متوسط وبلاگ دربردارند.
- کپی رایتینگ: این نوع از محتوا سعی در متقاعد کردن مخاطب به خرید یا انجام عمل مورد نظر تولید کننده محتوا دارد. در اصل کپی رایتینگ یک استراتژی است که امکان پیاده سازی در وبسایت، ایمیل و حتی تبلیغات محیطی را دارد.
جستجوی کلمات کلیدی
تحقیق کلمات کلیدی یکی از بهترین راهها جهت درک واقعی نوع محتوایی است که قصد دارید برای مخاطبان هدفتان درنظر بگیرید. در واقع تحقیق کلمات کلیدی جزو گامهای نخست برای تولید محتوایی است که منجر به جذب مشتری میشود؛ زیرا وقتی میدانید که مخاطبانتان چه کلمات کلیدی را جستجو میکنند، میتوانید محتوای خود را طوری تنظیم کنید که به متداولترین نیازهای آنها پاسخ دهد.
ابزارهای محبوبی مانند Google Ads Keyword Planner میتوانند به شما کمک کنند عبارات، موضوعات و سوالات مفیدی را که مشتریانتان به صورت آنلاین جستجو میکنند، کشف کنید. این ایدهها باعث میشوند محتواهایی باکیفیت تولید کنید که برای مخاطبانتان جذاب باشند.
تحقیق کلمات کلیدی گام اول بهینهسازی محتوا
ممکن است که اینترنت یک موجود زنده نباشد؛ ولی این بستر پیوسته در حال بهروزرسانی و تکامل است. الگوریتمهای موتورهای جستجو دائما بهروزرسانی میشوند و الگوی رتبهبندی صفحات در نتایج را تغییر میدهند. بررسی و بهینهسازی محتوا به مانند فرآیند ورزشکردن در باشگاه است؛ شما نمیتوانید تنها با انجام چند حرکت کششی دست از کار بردارید؛ زیرا اگر میخواهید به اندام مدنظرتان برسید، باید پیوسته به تمرینکردن و انجام حرکات جدید ادامه دهید.
بهینهسازی محتوای وب سایت شامل تغییرات و بهروزرسانی صفحاتتان جهت جذابتر کردن آن برای مشتریان و الگوریتمهای جستجو است؛ به عنوان مثال، فرض کنید یک پست وبلاگ دارید که به خوبی نوشته شده است، اما آنطور که میخواهید کارایی ندارد؛ در این شرایط تحقیقات شکاف کلمات کلیدی (Keywords gap) میتواند به شما نشان دهد که کدام موضوعات را پوشش ندادهاید تا بتوانید آنها را به مطالبتان اضافه کنید.
بیشتر بخوانید:
کیورد ریسرچ؛ خشت اول دیوار سئو
فرآیند تولید محتوا چطور انجام میشود؟
تا بدینجای کار به اهمیت تولید محتوا پی بردهاید؛ اکنون نوبت به آن رسیده روشهای موفقیتآمیزی که منجر به تولید یک محتوای جذاب میشوند، شرح دهیم.
چگونه فرآیند تولید محتوا را بهینه کنیم؟
قبل از اینکه فرآیند تولید یک محتوای عالی را ذکر کنیم، اجازه دهید توضیحی کلی در مورد این پروسه داشته باشیم. نخستین گام در توسعه و اجرای فرآیندی که متناسب با نیازهای برندتان باشد، در نظر گرفتن اهدافتان است. فهرستی از اهداف تجاری که استراتژی بازاریابی محتوایی شما از آنها پشتیبانی میکند، تدوین کنید. نمونههایی از این اهداف مشترک عبارتند از:
- افزایش اعتبار
- افزایش نرخ تبدیل کاربر به مشتری
- بهبود شهرت برند
- افزایش آگاهی از برند
به موارد ذکرشده حتما توجه داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که تولیدکنندگان محتوایتان حتما در پروسه تولید محتوا آنها را سرمشق قرار میدهند. اگر هرکدام از محتواهایتان از مسیر خارج شد، حتما آنها را مورد بازبینی قرار داده و مطابق با اصول برندتان آن را تغییر دهید.
نحوه تدوین استراتژی تولید محتوا چگونه است؟
هیچ مهندسی بدون نقشه اولیه شروع به ساخت خانه نمیکند؛ هیچ تیم تولید محتوایی هم بدون داشتن یک برنامه و استراتژی بلند مدت به نتایج عالی نمیرسد. داشتن یک سند استراتژی تولید محتوا از واجبات یک تیم محتواست. این سند را معمولا مدیر محتوا تدوین میکند و برای اجرا شدن آن توسط تیم برنامه ریزی میکند.
تدوین استراتژی برای تولید محتوا شامل چند گام میشود که عبارتند از:
1. تعیین هدف محتوا
در ابتدا باید مشخص باشد که هدف از تولید محتوا چیست؟ گاهی اوقات تولید محتوا صرفا برای تبلیغات یا برندینگ صورت میگیرد؛ گاهی هم برای افزایش ترافیک یک وب سایت یا افزایش رتبه سئو؛ به این ترتیب اگر هدف از تولید محتوا مشخص باشد قطعا مسیر تیم کج نمیرود و کار به بهینهترین حالت ممکن انجام میشود.
2. تعیین پرسونای مشتری
همیشه در نظر داشته باشید که پشت محتوایی که مینویسید، یک انسان نشسته و قرار است آن را بخواند؛ قطعا اینکه بدانید دارید برای چه قشر مخاطبی محتوا تولید میکنید، آن را طبق این اطلاعات بهینه میکنید.
پرسونای مخاطب یا همان پرسونای مشتری، یک نماینده فرضی از گروه مخاطبان کسب و کار است که ویژگیها و خواستههای آن گروه مخاطب را نشان میدهد. به عنوان مثال، یک فروشگاه اسباب بازی برای انتخاب پرسونای خریدار، باید دقت کند که هم محصولاتش برای کودکان جذاب باشد، هم نظر مادر و پدر کودک را جلب کند؛ به عبارتی پرسونای مخاطب یک فروشگاه اسباب بازی، پدر و مادرها هستند. در تولید محتوا و تدوین استراتژی هم ابتدا باید دقت کنید که دارید برای چه کسی محتوا تولید میکنید؟
3. توجه به نقشه سفر مشتری
اگر سر ظهر، در محل کار گرسنه شوید چه کاری انجام میدهید؟ قطعا سری به اینترنت زده و غذا سفارش میدهید و یا به صورت حضوری از بیرون غذا میخرید. این سفری است که مشتری برای رسیدن به خدمت یا محصول شما از آن عبور میکند. اگر به نقشه سفر مشتری کسب و کار موردنظر آگاه باشید خیلی بهتر و راحتتر میتوانید استراتژی تدوین کرده و محتوا تولید کنید.
4. انتخاب درست فرمت محتوا
همه افرادی که از اینستاگرام استفاده میکنند با هدف تفریح در این پلتفرم فعال هستند؛ شما تقریبا کسی را پیدا نمیکنید که برای دیدن یک دوره آموزشی تخصصی یا خواندن یک مقاله بلند بالا به اینستاگرام رجوع کند!
به این ترتیب اگر قصد تولید محتوا برای این پلتفرم را دارید باید این موضوع را در نظر بگیرید و در یک فرمت درست تولید محتوا کنید.
به عنوان مثال، برای وبلاگ یک سایت تولید محتوای متنی اهمیت بالایی دارد و در کنار آن خوب است از محتوای ویدیویی، پادکست و… هم استفاده کرد. اما در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام این داستان کاملا متفاوت است؛ در این پلتفرمها باید محوریت محتوا بر روی ویدیوهای کوتاه بچرخد.
5. پروموت کردن محتوا
اگر صرفا یک محتوا تولید کرده و آن را رها کنید قطعا هیچ سودی برای شما نخواهد داشت. باید در تدوین استراتژی تولید محتوا برای عرضه یا همان پروموت کردن محتوایتان جایی خالی کنید. به عنوان مثال اگر یک پست در لینکدین منتشر میکنید، در اینستاگرام، کانال تلگرام و یا حتی ایمیل به مخاطبانتان اطلاع دهید. به این صورت شما محتوا را پروموت میکنید.
بیشتر بخوانید:
تولید محتوا برای تلگرام چه مزایایی دارد؟ اصول تولید محتوا در تلگرام
6. بررسی عملکرد و بازخورد محتوا
از ابزارهای تحلیلی جهت سنجش میزان موفقیت محتوای خود استفاده کنید. برای مقالات وبلاگ و صفحات لندینگ ممکن است تا 3 ماه طول بکشد تا نتایج واقعی را مشاهده کنید؛ بنابراین صبور باشید.
7. نگهداری و به روزرسانی
گام آخر برنامه تولید محتوا بروزرسانی محتوا و نگهداری از آن است. سعی کنید محتوایی تولید کنید که به اصطلاح همیشه سبز باشد؛ اگر هم محتوا به مرور زمان ارزش اولیه خود را از دست میدهد سعی کنید یا همان محتوا را به روز کنید یا محتوای جدیدی جایگزین کنید. به عنوان مثال قیمت کابینت ممکن است ماه به ماه تغییر کند؛ یک سایت سازنده کابینت بهتر است تایتل و محتوای صفحات قیمت خود را ماه به ماه به روز کند.
چگونه تقویم محتوا را تنظیم و برنامهریزی کنیم که مو لای درز کار نرود؟
ثبات کلید استراتژی بازاریابی محتوایی است. میزان انتشار محتوا به برند شما و انتظارات مخاطبانتان بستگی دارد. اگر تازه کار خود را شروع کردهاید، بهتر است با ریتمی ملایم و به شکل منظم پیش بروید. به مرور زمان حجم محتوای خود را (با رعایت زمانبندی) افزایش دهید. اگر در ابتدای کار با سرعت بالا تعداد کارهای زیادی را آماده کنید، ممکن است خیلی زود خسته شده و از روند منظم خود دست بکشید.
هنگامی که به سرعت معینی رسیدید، بهتر است از تقویم محتوا کمک بگیرید تا گامبهگام مراحل تولید محتوا را به شکل درست برنامهریزی کرده و پیادهسازی کنید. اطلاعات مهمی که این تقویم باید دراختیارتان قرار دهد شامل موارد زیر میشود:
- عناوین مطالب
- انواع محتوا
- تاریخ انتشار
- وضعیتها
هنگام تنظیم تقویم خود، از اهداف بازاریابیتان به عنوان راهنما استفاده کنید؛ به عنوان مثال، اگر سه هدف اصلی دارید، ممکن است برنامه زمانبندی انتشارتان را تغییر دهید تا از هر هدف به طور برابر پشتیبانی کنید.
چگونه به ایدههای محتوایی جدید دست پیدا کنیم؟
طوفان فکری ایدههای محتوای خلاقانه همیشه کار سادهای نیست. برای مواقعی که نیاز به تولید ایدههای محتوایی دارید، ولی چیزی به ذهنتان نمیرسد، نیازمند روشی برای ایدهپردازی موضوع خواهید بود. توجه داشته باشید که خستگی ممکن است باعث شود شما زمان کافی برای ایدههای محتواهایی و پرکردن درست تقویم محتوایی خود نگذارید. اگر زمان درستی برای یافتن ایدههای جدید پیدا نکنید، شاهد سقوط تدریجی برندتان و همچنین کاهش مخاطبان خود خواهید بود.
جهت پیداکردن ایدههای تولید محتوای جدید، مثل همیشه فهرست اهداف کسبوکارتان را در دسترس داشته باشید. محتوای تازه به موتورهای جستجو نشان میدهد که وبسایت شما فعال و مفید است و ایدههای جدید نیز خوانندگانتان را علاقهمند نگه میدارد. از هر ابزار و کانالی که در دسترس است استفاده کنید تا راههای جدیدی را برای ایجاد ایدهها کشف کنید که برندتان را به سطح بعدی سوق دهد.
زمانی که واقعا در تلاش برای ادامه کار هستید، به توصیههای دیگر تولیدکنندگان موفق محتوا گوش دهید. گاهی اوقات لازم است از کامپیوتر خود فاصله بگیرید و قدم بزنید. انجام یک فعالیت غیرمرتبط میتواند به ذهن ناخودآگاه شما کمک کند تا کار را از زاویه جدیدی تنظیم کنید. اگر به لحاظ سازماندهی کارها و آمادهسازی محتوا دچار مشکل شدید نیز میتوانید به راحتی با برون سپاری محتوا کار را برای خود آسان کنید و تولید محتوایتان را در زمانی کوتاهتر انجام دهید.
ابزارها و الگوهای تولید محتوا
اهمیت تولید محتوا زمانی خود را نشان میدهد که از ابزارهای درستی برای آمادهسازی آن استفاده کنید. با منابع مناسب میتوانید تحقیقات بهتری انجام دهید و محتوای باکیفیت بالا تولید کنید. علاوه بر این، قالبهای محتوا میتوانند روند تولید یک محتوا را سرعت ببخشند و به شما این امکان را میدهند تا زمان بیشتری را صرف نوآوری کنید.
ازجمله ابزارهای تولید محتوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابزارهای تحقیق محتوا (گوگل ترندز، BuzzSumo و غیره)
- ابزارهای سئو (MarketMuse، SEMrush و غیره)
- ابزارهای برنامهریزی و مدیریت (AirTable، HubSpot و غیره)
- ابزارهای تجزیه و تحلیل (Google Analytics، Kissmetrics و غیره)
- ابزارهای شبکههای اجتماعی (BuzzSumo، HootSuite و غیره)
- ابزارهای نوشتن (Google Docs، Unicheck و غیره)
- ابزارهای طراحی (Adobe Illustrator، Venngage و غیره)
- ابزارهای ویدئویی (Adobe Premiere، Magisto و غیره)
- ابزارهای ایمیل (Mailchimp، Pardot و غیره)
آیا نیاز به داشتن هر نوع ابزار ذکر شده در بالا دارید؟ نه لزوما؛ ولی استفاده از تمامی این ابزارها میتواند کمک شایانی در جهت پیشرفت کارتان باشد. بدون شک محتوا یکی از مهمترین و باارزشترین راهها برای رشد کسب و کارتان است؛ در عین حال، سازندگان محتوا با یک میدان رقابتی فوقالعاده روبهرو هستند.
مطمئنا میتوانید یک استراتژی محتوا را بدون ابزار برنامهریزی مدیریت کنید؛ اما باید زمان بیشتری را صرف زمانبندی و ارسال محتوای خود کنید. به همین ترتیب، لزوما به نرمافزار طراحی سطح بالا نیاز ندارید؛ اما برای اینکه جلوههای بصری خود را به نمایش بگذارید، به مهارتهای طراحی سطح بالایی نیاز دارید.
حتی اگر یک استراتژی و نقشه راه برنده داشته باشید، یک رقیب با بهرهگیری از ابزارهای بهتر همچنان میتواند شما را شکست دهد؛ البته، ابزارهای دیجیتال ممکن است پرهزینه باشند. (اگرچه گزینه های رایگان زیادی در دسترس هستند) روند تولید محتوای خود را تجزیه و تحلیل کنید و بزرگترین موانعتان را شناسایی کنید.
یک تیم تولید محتوای ایدهآل چطور کار میکند؟
برخی از برندها ممکن است بار محتواییشان تنها روی دوش یک شخص باشد؛ اما اکثر برندها بر پایه تیم ایجاد میشوند. اجرای یک کمپین بازاریابی محتوای موثر نیازمند تلاش و انرژی زیادی است.
با توجه به گستردگی بازار محتوا و پیچیدگی آن، بهتر است که کارها بر مبنای تیم پیش برود؛ بنابراین برای ساخت تیم خود به چه اعضایی نیاز دارید؟ برخی از مهمترین نقشهای تیم محتوا عبارتند از:
- استراتژیستها: تدوین استراتژیهای محتوا بر اساس اهداف تجاری و روندهای بازار.
- نویسندگان/ویراستاران: تولید محتوا، تحقیق در مورد موضوع و ایجاد ایده.
- طراحان گرافیک/تصویرگران: طراحی، تولید تصاویر یونیک و طراحی ساختار برند.
- مدیر شبکههای اجتماعی: تولید محتوای شبکههای اجتماعی، برنامهریزی دقیق پستها و بررسی نتایج.
- فیلمساز: تولید فیلمهای سفارشی و توسعه انیمیشنها.
- مدیران پروژه: رو به جلو نگه داشتن پروژه با مدیریت ضربالاجلها و شناسایی موانع موفقیت.
- متخصصان فروش: اطمینان حاصل کردن از اینکه تلاشهای بازاریابی با اهداف فروش هماهنگ است و توسعه پرسونای مخاطبان.
- اینفلوئنسرها: اعتباربخشی به برندها، ارتباط با مشتریان و ارائه رهبری فکری.
برونسپاری تولید محتوا
کسبوکارهای کوچک اغلب فاقد منابع لازم برای استخدام تولیدکنندگان محتوا هستند و معمولا روی به برون سپاری میآورند؛ حتی شرکتهای بزرگ نیز میتوانند برای تنظیم دقیق رویکرد خود در بازاریابی، از کمکهای خارجی استفاده کنند.
برای برون سپاری کارهایتان بهتر است از فریلنسر کمک بگیرید یا یک پلتفرم تولید محتوا؟ برای پاسخ به این سوال اهمیت دارد که مزایا و محدودیتهای هر گزینه را درک کنید.
در کار با فریلنسرها مجبور هستید که مدیریت آنها را نیز برعهده بگیرید و زمان زیادی را به این موضوع اختصاص بدهید؛ در کنار آن ممکن است یک فریلنسر اشتباهاتی در کار داشته باشد که نیاز به آموزش در او حس شود؛ این موضوع نیز نیاز به زمان دارد. ولی کار با فریلنسر ممکن است هزینه شما را تا حدی کاهش دهد و در این زمینه بودجه کمتری صرف خواهید کرد.
از طرف دیگر اگر برای سفارش تولید محتوا کار با پلتفرمهای محتوانویسی مطرح و معتبر را انتخاب کنید، میتوانید تا حد زیادی از کیفیت مطالب رعایت اصول تولید محتوا اطمینان داشته باشید و در زمان خود تا حد زیادی صرفهجویی نمایید؛ هزینه بالا شاید بزرگترین مشکل کار با پلتفرمهای محتوانویسی باشد که البته با توجه به کیفیت خوبی که دراختیارتان قرار میگیرد، میتواند ارزشمند باشد. توجه کنید که کمک گرفتن از پلتفرمهای نامعتبر ممکن است نتیجه مثبتی به همراه نداشته باشد و تجربه تلخی را برایتان به ارمغان بیاورد؛ بنابراین هنگام برونسپاری از اعتبار آژانس محتوایی مدنظرتان اطمینان حاصل کنید.
چگونه در برونسپاری به کیفیت محتواها و تیم تولیدکننده آن پی ببریم؟
شرکتها و فریلنسرهای زیادی هستند که انواع پروژههای تولید محتوا را به انجام میرسانند؛ اما برخی از آنها صرفا با دریافت هزینه کم یا زیاد کاری با کیفیت بسیار پایین را دراختیارتان قرار میدهند. اکنون این سوال پیش میآید که چگونه به کیفیت محتواهای یک شرکت یا فریلنسر پی ببریم؟
- در مرحله نخست اگر قصد همکاری با یک تیم یا فریلنسر را برای اولین بار دارید، تعداد سفارشات زیادی را به آنها نسپارید؛ ابتدا صرفا یک یا دو محتوا جهت انجام به آنها بسپارید. پس از بررسی این محتواها میتوانید تصمیم بگیرید که سفارشات بعدی خودتان را به تیم مدنظر بسپارید یا خیر.
- در مرحله بعدی که نوبت به بررسی محتواها میرسد، باید توجه داشته باشید محتواها براساس سیاستهای برندتان تولید شده باشد و آنها را زیر سوال نبرد. اگر محتوا در تضاد با شعار و سیاستهای شرکتتان باشد، نمیتوانید برای انتشار آن را بپذیرید.
- گام بعدی بررسی کیفیت کلی محتوا است؛ بهطورمثال اگر محتوای متنی دریافت کردهاید، باید به لحاظ اصول نگارشی و درونمایه آن را مورد بررسی قرار دهید تا دارای کیفیت پایینی نباشد.
- در آخر باید بررسی کنید که آیا اصلا محتوا مطابق با پرسونای مدنظرتان تولید شده یا خیر؟ هدف نهایی از تولید محتوا آن است که بتواند به بهترین شکل پاسخ قشر خاصی از مخاطبان را بدهد. اگر محتواها نتوانند نیاز این افراد را برطرف کنند، عملا نمیتوانند مفید واقع شوند. عدم موفقیت در جلب نظر مخاطبان باعث میشود که برندتان نیز دیده نشود.
شناخت پرسونا
پرسونای مخاطب یکی از موارد پراهمیت تولید محتوا است که عدم توجه به آن باعث میشود کسبوکار شما طی زمانی کوتاه شکست بخورد. در ادامه قصد داریم به برخی از سوالات رایج در این زمینه پاسخ دهیم.
مخاطب ما کیست؟
سوالات پایهای یا آمار (سن، علایق، تحصیلات، موقعیت مکانی، عادات خرید) میتوانند به بهترین شکل روند تولید محتوای بیزنس شما را آشکار سازند؛ به عنوان مثال، اگر میدانید مخاطبانتان فارغالتحصیلان دبیرستان هستند، برنامهریزی تولید محتوای شما نیز باید مطابق با نیاز این دسته از مخاطبان چیده شود.
مخاطبان ما چه چیزهایی را میدانند و چه چیزهایی را نمیدانند؟
بررسی این موضوع میتواند تا حد زیادی مانع از اضافهگویی و تمرکز روی موارد حاشیهای شود. برای پاسخ به این سوال بهتر است این سوالات را از خود بپرسید:
آیا مخاطبان من شرکت یا محصولم را میشناسند و میزان این آشنایی تا چه حد است؟
آنها حامل چه فرضیات یا اطلاعاتی هستند؟
شاید شما با مخاطبانی مواجه هستید که تا حدی متخصص هستند؛ مانند پزشکان یا مهندسان. مطمئن شوید که محتوای خود را به طور خاص با نیازها، تحصیلات و سطح مطالعه مخاطبانتان تنظیم میکنید.
مخاطب من به چه چیزهایی اهمیت میدهند و به چه چیزی اهمیت نمیدهند؟
لیستی آماده کنید که نشاندهنده علایق مخاطبانتان و همچنین چیزهایی باشد که به آن اهمیت نمیدهند. سپس مواردی از این لیست را که میتواند به کسبوکارتان ارتباط داشته باشد، مورد بررسی قرار دهید. توجه به علایق مخاطبان باعث میشود که نوعی حس وفاداری نسبت به برندتان در آنها شکل یابد.
تنوع در تولید محتوا؛ همیشه برای کاربر جذاب باشید!
در روند آمادهسازی محتوا پیوسته یک سیاست و ساختار ثابت را در پیش نگیرید. ممکن است طی یک بازه زمانی محتواهایی که آماده میکنید مورد استقبال کاربران قرار بگیرند و بتوانید به کمک آنها برندتان را به خوبی رشد دهید؛ ولی این بدان معنی نیست که پیوسته باید همین روند تکراری را ادامه دهید؛ حتی ترکیب برنده نیز از مرحلهای به بعد شناسایی میشود و رقبا درصدد شکست آن برمیآیند.
بنابراین پیوسته برای برندتان خلاقیت به خرج دهید و روشهای تولید محتوا جدیدی را برای جذب مخاطبان امتحان کنید؛ البته این بدین معنی نیست که با تغییر مداوم ساختار محتواییتان به خود ضربه بزنید. هر ساختار برندهای تا زمانی که میتواند مفید واقع شود، باید ادامه پیدا کند؛ اما شما میتوانید با گذر زمان در کنار ساختار موفق خود، روشهای جدید را نیز امتحان کنید.
بهطورمثال، تصور کنید برندتان به کمک محتواهای تصویری توانسته رشد بسیار خوبی در فضای دیجیتال داشته باشد؛ بعد از گذشت مدت زمانی، نوبت به آن میرسد که از طریق محتواهای دیگر (مانند محتوای ویدیویی) نیز به جذب مخاطبان بیشتر کمک کنید و یا اینکه قالب برخی از تصاویر خود را تغییر داده روشهای تازهای را برای تولید محتوای تصویری انتخاب کنید.
این کار نهتنها باعث میشود که مخاطبان قدیمی شما از روند محتوایی برندتان خسته نشوند، در جذب مخاطبان جدید نیز میتواند بسیار موفق باشد. هر شکل محتوایی (صوت، تصویر، متن و …) طرفداران خاص خود را دارد؛ استفاده درست و بهموقع از این فرمتها موقعیتهای جدید و فوقالعادهای را در مسیرتان قرار میدهد.
چگونه پی ببرید که محتوایتان جواب داده است؟
اگر موفقیت خود را نسنجید، تمام این صحبتها در مورد تولید محتوا بیهوده است. شما باید از ابزارهای تجزیه و تحلیل برای اندازهگیری اثربخشی محتوایی که منتشر میکنید استفاده نمایید؛ این کار نه تنها به شما نشان میدهد که چه کاری را درست انجام میدهید، بلکه فرصتهای بهینهسازی را نیز آشکار میکند.
کجا سفارش تولید محتوا بدهیم؟
هر پلتفرمی که بتواند محتواهای درخواستی شما را طی یک زمانبندی معقول و با کیفیت عالی دراختیارتان قرار دهد، گزینهای فوقالعاده جهت سفارش تولید محتوا به حساب میآید؛ بهطورمثال پلتفرم نیک نویس به کمک تیم نویسندگان حرفهای و کارشناسان ماهرش قادر است محتوایی باکیفیت و مطابق با پرسونای مخاطبانتان تولید کند. جهت سفارش تولید محتوا بر اساس معیارهای SEO و نثری روان میتوانید به نیک نویس اعتماد کنید.
سوالات متداول
1. تولید محتوا چیست؟
به فرآیند سرچ، بدست آوردن ایدههای خلاقانه و موثر و سپس تولید آنها در قالب مدنظر (متن، تصویر، ویدئو و…) تولید محتوا گفته میشود.
2. انواع تولید محتوا کدامند؟
محتوای نوشتاری (وبلاگها، مقالات سئو شده، وایت پیپرها، کتابهای الکترونیکی، ایمیلها، پستهای شبکههای اجتماعی)، تصاویر (اینفوگرافیک و گیف)، صدا (پادکست و کتاب صوتی)، ویدئو (انیمیشنها و وبینارها)
3. چرا تولید محتوا مهم است؟
تولید محتوای مفید و موثر شما را به عنوان یک مرجع معتبر در بین مخاطبین شما معرفی میکند و اعتماد آنها به شما و کسب و کارتان افزایش میدهد.