آکادمی نیک نویس » آموزش تولید محتوا » وظایف مدیر محتوا و مهارت‌های لازم آن؛ content manager کیست؟

مدیر محتوا، یکی از اعضای مهم تیم محتوا است که وظیفه رهبری و نظارت تیم را برعهده دارد.

وظایف مدیر محتوا و مهارت‌های لازم آن؛ content manager کیست؟

فهرست مطالب

مدیر محتوا (Content manager)، کسی است که تیم تولید محتوا را مدیریت و رهبری می‌کند. از مهمترین وظایف این شخص می‌توان به تدوین استراتژی محتوا، ایجاد محتوای هدفمند و تعیین وظایف تیم محتوا برای رسیدن به اهداف بازاریابی شرکت اشاره کرد. مدیران محتوا ارتباط زیادی با تیم فروش و مدیریت کسب و کار دارند تا برنامه محتوایی هدفمند برای افزایش فروش تدوین کنند. مدیر محتوا بر استراتژی‌های بازاریابی نظارت می‌کند تا مشتریان از خدمات و محصولات رضایت داشته باشند. در نهایت می‌توان گفت، کانتنت منیجر با خلاقیت خود، سایت را از یک صفحه خالی به صفحاتی جذاب و پرمخاطب تبدیل می‌کند.

در ادامه نوشته، هر آن چیزی که درباره شغل و وظایف مدیر محتوا باید بدانید؛ از درآمد گرفته تا مهارت‌های مورد نیاز را به طور کامل بررسی خواهیم کرد. پس اگر به این شغل علاقه دارید، تا انتها همراه ما باشید تا با سازوکار آن آشنا شویم.

مدیر محتوا چه وظایفی دارد؟

مدیران محتوا با توجه به شرکتی که در آن فعالیت می‌کنند، وظایف مختلفی را انجام می‌دهند. حتی در شرکت‌های بزرگ، هر یک از تیم‌ها، کانتنت منیجر جداگانه‌ای دارند تا کارها به صورت تخصصی انجام شود. در حالت کلی، وظیفه اصلی این افراد، مدیریت تیم محتوا، ایجاد استراتژی و ارتقا بازاریابی محتوایی است.

هدف اصلی کسب‌و‌کارها و شرکت‌ها از حضور در دنیای آنلاین، جذب مخاطبان بیشتر و به دست آوردن اعتماد آن‌هاست؛ چرا که در این حالت، فروش کالا و خدمات آن‌ها بیشتر می‌شود. برای جذب مخاطب نیز، پلتفرم‌های زیادی همچون اینستاگرام، سایت و وبلاگ وجود دارد. اما آیا فقط وجود این پلتفرم‌ها باعث افزایش اعتماد مخاطبان می‌شود؟

آن چیزی که باعث جذب مخاطبان بیشتر و جلب اعتماد آن‌ها می‌شود، محتوا است. محتوا می‌تواند علاقه به خرید یک محصول یا خدمت را در مخاطبان به وجود آورد. به همین دلیل، تیم محتوا نقش بسیار مهمی در کسب و کارها دارد.

اما آیا داشتن تیم محتوا، به تنهایی کافی است؟ تولید محتوا نیز مانند سایر تخصص‌ها، اصول و قواعد مربوط به خود را دارد. بنابراین نمی‌توان با تولید محتوای بی‌هدف، به نتایج بزرگی دست پیدا کرد. در این شرایط، وظیفه مدیر محتوا است که با ایجاد استراتژی مناسب و با تولید محتوای حرفه‌ای، قدم به قدم، اعتماد مخاطبان را به کسب و کار جلب کند. این فرد، هدایتگر تیم محتوا است و با نظارت صحیح بر تولید و انتشار محتواها، از هدفمند بودن آن‌ها اطمینان حاصل می‌کند.

در ادامه، وظایف مدیران محتوا را به طور کامل بررسی خواهیم کرد تا دید کاملی نسبت به آن داشته باشید.

تنظیم استراتژی محتوایی

یکی از مهمترین وظایف مدیران محتوا، تنظیم و اجرای استراتژی محتوایی با توجه به اهداف مجموعه است. استراتژی، بخش بسیار اساسی در هر کسب و کاری به شمار می‌رود؛ چرا که مسیر تیم محتوا را به طور دقیق مشخص می‌کند. همچنین تعیین می‌کند که تیم، تمرکز خود را بر روی کدام پلتفرم‌ها بگذارد، موضوعات محتوا چه چیزهایی باشند و در چه زمانی منتشر شوند.

برای مثال، امکان دارد یک شرکت تمرکز خود را بر روی برندسازی و دیده شدن برند بگذارد. به همین دلیل، در محتواهای خود، به طور مستقیم محصولات را معرفی نمی‌کند. بلکه هدفش این است که تعداد افراد بیشتری محتوا را ببینند، آن را لایک کنند و برای دیگران بفرستند. اینکار باعث می‌شود تا نام برند در ذهن مخاطبان بماند و آن را به سایر رقبا ترجیح دهند. بعد از تدوین استراتژی محتوا و تعیین اهداف کلی، وظیفه بعدی Content Manger، ایجاد تقویم محتوایی و برنامه‌ریزی و هماهنگی برای رسیدن به هدف است.

نظارت بر روند تولید محتوا و ویرایش آن

یکی دیگر از وظایف مدیر محتوا، نظارت بر تولید محتوا است. این افراد معمولا به صورت مستقیم محتوا تولید نمی‌کنند؛ بلکه با نویسندگان، طراحان و سایر تولیدکنندگان محتوا، همکاری نزدیک دارند و راهنمایی‌های لازم را در خصوص لحن محتوا، سبک و ساختار، در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند. گاهی مواقع هم خودشان به صورت مستقیم در تولید و ویرایش محتوا مشارکت می‌کنند تا از کیفیت محتوا اطمینان داشته باشند.

بهینه‌سازی محتوا

بهینه‌سازی یا سئو محتوا، به تولید محتوا بر اساس قوانین سئو گفته می‌شود. به طور خلاصه، بهینه‌سازی فرایندی است برای استفاده از حداکثر ظرفیت یک محتوا برای رسیدن به نتایج بالای گوگل و جذب بیشترین مخاطب از طریق آن. دقت داشته باشید که در این فرایند لازم نیست محتوا را از ابتدا آماده کنید؛ بلکه باید آن را از لحاظ سئو محتوایی و اصول نگارشی بررسی و اشکالات آن را برطرف نمایید.

توزیع و تبلیغ محتوا

وظیفه بعدی کانتنت منیجر، انتخاب کانال و پلتفرم‌های مناسب برای توزیع و تبلیغ محتوا است. چرا که فقط با تولید محتوای خوب نمی‌توان به اندازه کافی توجه مخاطبان را جلب کرد؛ بلکه در کنار آن باید ابزارها و تکنیک‌های مختلف را به کار ببرید تا توجه مخاطب به محتوا جلب شود.

برخی از شرکت‌ها بر این باورند بعد از ایجاد محتوا و قرار دادن آن بر روی سایت، بازدیدکنندگان خود‌به‌خود، به سمت محتوا خواهند آمد؛ اما واقعیت چیزی بر خلاف این را نشان می‌دهد. از مهمترین دلایل این مساله، وجود تعداد بسیار بالای محتوا در سطح وب و رقابت برای دیده‌شدن است؛ به طوری که اجازه دیده شدن به محتوای شما نمی‌دهند. به همین دلیل، مدیر محتوا از همان روز نخست باید به فکر ترویج و دیده شدن بیشتر محتوا باشد.

امروزه روش‌های مختلفی برای تبلیغ و توزیع محتوا وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • رسانه‌های اجتماعی شرکت
  • انجمن‌های آنلاین
  • بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO)
  • استفاده از افراد تأثیرگذار (اینفلوئنسرها)
  • نوشتن پست مهمان
  • ارتباط با فعالان رسانه‌ای و وبلاگ‌نویس‌های حرفه‌ای
  • کامنت مارکتینگ
  • استفاده از ابزارهای ایرانی برای تبلیغات کلیکی و پوش نوتیفیکیشن
  • تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی
  •  گوگل ادز
  • بازاریابی ایمیلی
  • ارسال پیامک

نظارت و مدیریت تیم تولید محتوا

وظیفه مهم بعدی که مدیران محتوا انجام می‌دهند، نظارت بر عملکرد تیم محتوا است. در شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ، مدیر محتوا باید بر عملکرد ویراستاران، تیم نویسندگان، گرافیست‌ها، ادمین‌های شبکه‌های اجتماعی، سناریونویس‌ها و کارشناسان سئو نظارت داشته باشد.

مدیر محتوا، وظایف هر کدام از این افراد را در قالب تقویم محتوایی تنظیم می‌کند تا هر کس در زمان مناسب، وظایف خود را به خوبی انجام دهد. البته در شرکت‌های کوچک، به دلیل کم بودن وظایف، بخش زیادی از زمان مدیر به تولید محتوا اختصاص پیدا می‌کند.

ایجاد استاندارد و دستورالعمل برای محتوا

هر کدام از شرکت‌ها و سازمان‌ها، استانداردها و قوانین مخصوص به خود را دارند. به همین دلیل، مدیر محتوا ابتدا باید این قوانین را بشناسد. سپس با استفاده از آن‌ها، قوانین کلی برای ایجاد محتواها را تنظیم کند. اینکه لحن محتوا به چه شکل باشد، در نوشتن مقدمه و سایر بخش‌ها چه نکاتی را رعایت کنند و قالب و ساختار محتوا چطور باشد، از جمله مواردی است که مدیر محتوا باید تعیین کند.

تحلیل رقبا

از دیگر وظایف Content manager می‌توان به تحلیل و بررسی بازار و رقبا اشاره کرد. این فرد باید با تحلیل و بررسی محتواهای منتشر شده توسط رقبا، نقاط ضعف و قوت آن‌ها را پیدا کرده و با رویکردی متفاوت از بقیه، برنامه محتوایی را تدوین کند. در واقع، تحلیل و بررسی بازار، به مدیر محتوا کمک می‌کند تا یک استراتژی هوشمندانه برای رسیدن به اهداف شرکت بچیند.

بررسی عملکرد محتوا و تجزیه و تحلیل آن

بعد از تولید و انتشار محتوا، کار بعدی و بسیار مهم مدیران محتوا، تجزیه و تحلیل عملکرد محتوا است. میزان ترافیک ورودی، نرخ تعامل، نرخ تبدیل و بازخورد کاربران، از جمله مواردی که حتما باید تجزیه و تحلیل شوند. این داده‌ها کمک می‌کنند استراتژی محتوایی اثربخشی تدوین شود.

علاوه بر تجزیه و تحلیل، کانتنت منیجر باید هر ماه یا هر 3 ماه یکبار، گزارش کاملی از عملکرد تیم محتوا، تعداد پروژه‌ها و دستاوردهای آن تهیه کند. اینکه کدام محتواها در صفحه اول گوگل قرار دارند، پست‌های اینستاگرام چه پیشرفتی داشته‌اند، میزان لایک و شیر آن‌ها چقدر بود و محتواهای تولید شده چه نقشی در جذب مخاطبان داشتند، برخی از مواردی هست که حتما باید در گزارش آورده شود.

مهارت‌های مورد نیاز مدیر محتوا

با مطالعه وظایف بالا، احتمالا با برخی از مهارت‌های لازم و ضروری برای مدیران محتوا آشنا شدید. در ادامه، به مهارت‌هایی که مدیر حرفه‌ای محتوا نیاز دارد، خواهیم پرداخت. پس اگر در ابتدای راه هستید، حتما این موارد را با دقت بیشتری مطالعه کنید.

تولید محتوا و کپی رایتینگ

یک مدیر محتوا، قبل از ورود به این شغل، باید فردی دست به قلم و یک نویسنده خوب باشد. این فرد، تنها زمانی می‌تواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد که تجربه‌ای زیادی در زمینه محتوا داشته باشد. علاوه بر نویسندگی، آشنایی با قواعد نگارشی و ویراستاری نیز لازم و ضروری است.

همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، یکی از وظایف مدیران محتوا، معرفی برند و محصولات و خدمات آن به مخاطبان است. این اتفاق زمانی می‌افتد که با داستان‌سرایی در محتوا و اصول و قواعد کپی رایتینگ آشنا باشد.

درک کلی از سئو

بخشی از فرایندهای سئو محتوا، مثل استفاده صحیح از کلمات کلیدی و چگالی آن‌ها، خوانایی پاراگراف‌ها، استفاده صحیح از تگ‌های H و علائم نگارشی به نوشتن متن مربوط می‌شود. به همین دلیل، مدیر محتوا باید درک کلی از سئو داشته باشد تا بتواند اشکالات مربوط به سئو محتوا را برطرف کند. دقت داشته باشید که قرار نیست کانتنت منیجر به تمام مباحث سئو مسلط باشد؛ چرا که تیم سئو و مدیر آن، این وظیفه را بر عهده دارند.

بررسی و آنالیز داده‌ها

به‌عنوان یک Content manager، مهارت دیگری که باید داشته باشید، آشنایی با آنالیز داده‌ها است. چرا که بخشی از زمان خود را صرف بررسی رفتار مخاطبان، بررسی داده‌های مربوط به کمپین‌های گذشته، میزان بازدید از صفحات و نرخ تبدیل اختصاص خواهید داد.

در صورتی که اعداد و ارقام مربوط به این موارد را بررسی نکنید، متوجه نخواهید شد که تیمتان چه عملکردی دارد و آیا توانسته‌اید پیام خود را به خوبی انتقال دهید یا خیر.

آشنایی ابتدایی با کدنویسی

برای تبدیل شدن به یک مدیر حرفه‌ای محتوا، هیچ نیازی به یادگیری کدنویسی ندارید. اما یادگیری ابتدایی HTML و CSS می‌تواند شما را از دیگر افراد متمایز کرده و انجام برخی از کارها در سایت برای شما راحت‌تر خواهد شد. به‌خصوص هنگام استفاده از ادیتور سیستم‌های مدیریت محتوا، گاهی نیاز به درج یک یا دو خط، کد html یا css خواهید داشت.

تسلط به سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS)

به‌عنوان یک کانتنت منیجر، باید توانایی کار با CMSهای مختلف و انتشار محتوا در آن‌ها را داشته باشید. البته از آنجایی که سیستم‌های مدیریت محتوا، ساختار تقریبا مشابهی دارند، یادگیری کامل یکی از آن‌ها نیز کافی است. در حال حاضر، وردپرس یکی از برترین CMSها در ایران و جهان به شمار می‌رود. بنابراین در قدم اول باید یادگیری وردپرس را در اولویت قرار دهید.

آشنایی با ابزارهای دیجیتال مارکتینگ

از آنجایی که مدیران محتوا با تحلیل داده‌ها سروکار دارند، یادگیری و آشنایی با ابزارهای سئو و ذیجیتال مارکتینگ جزو ضروریات است. ابزارهای زیادی برای ارزیابی محتوا وجود دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • Google Analytics : بررسی و تحلیل تعداد بازدیدهای سایت
  • Google Search Console : بررسی عملکرد سایت در موتور جستجو گوگل
  • Keyword Planner : تحقیق کلمات کلیدی
  • Google Trends: مقایسه کلمات کلیدی با یکدیگر و پیدا کردن موضوعات ترند
  • Yoast SEO و Rankmath : بررسی سئو محتوا در وردپرس

مدیران حرفه‌ای محتوا باید قبل از تولید و انتشار هر محتوایی، استراتژی مناسبی برای آن داشته باشند. این مسئله کمک می‌کند تا دید مناسبی از آنچه قرار است در اختیار مخاطبان قرار دهند، به دست آورند. در واقع، مدیر محتوا باید با مهارت‌های تحلیل دیتای خود و پرسونای مخاطب، محتوای ایده‌آل و بهترین کانال‌ انتشار محتوا را انتخاب کند.

مدیریت زمان

در کنار همه مهارت‌هایی که در بالا معرفی کردیم، یکی دیگر از مهارت‌های ضروری برای Content Manager، توانایی مدیریت زمان و استفاده بهینه از آن است. چرا که یکی از وظایف مهم مدیران محتوا، ایجاد تقویم محتوایی و انتشار محتواها به صورت منظم در کانال‌ها است. در صورتی که این افراد به مدیریت زمان اهمیت ندهند، با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.

خوشبختانه، با وجود برنامه‌های مدیریت پروژه مثل ترلو، به راحتی می‌توانید اعضای تیم را مدیریت کرده و محتواها را در زمان تعیین شده منتشر نمایید. همچنین این ابزارها در تهیه گزارش نیز کمک زیادی می‌کنند.

مدیریت و رهبری

به‌عنوان یک مدیر، شما باید تیم تولیدکنندگان محتوا را مدیریت کنید. به همین دلیل، داشتن مهارت رهبری و استفاده از حداکثر ظرفیت تیم برای رسیدن به اهداف، جزو ضروریات به حساب می‌آید. البته لازم نیست حتما یک فرد برون‌گرا باشید؛ چرا که وظیفه شما سخنرانی در میان جمع نیست، بلکه هدف شما، مدیریت اعضای تیم، راه‌اندازی کمپین‌ها و ارسال گزارش به مدیران است.

چطور به یک مدیر محتوا حرفه‌ای تبدیل شویم؟

مسیر تبدیل شدن به Content Manager برای هر کس متفاوت است. به همین دلیل، نمی‌توان مسیر مشخصی را برای همه افراد در نظر گرفت؛ اینکه چه تجربیاتی در حوزه محتوا دارید و چه مهارت‌هایی را تا الان کسب کرده‌اید، نقش بسیار مهمی دارند.

در صورتی که هیچ تجربه‌ای در حوزه محتوا ندارید، اولین کاری که باید انجام دهید، یادگیری نحوه ایجاد محتوا و تکنیک‌های مربوط به آن است. بعد از آن می‌توانید با انجام کارهای زیر، مسیر رسیدن به شغل دلخواه را قدم به قدم طی کنید.

  • شرکت در دوره‌های بازاریابی محتوایی: اگر تصمیم قطعی برای تبدیل شدن به مدیر محتوا را گرفته‌اید، حتما در یک دوره بازاریابی محتوایی شرکت کنید. اینکار کمک می‌کند تا با اصول کانتنت مارکتینگ آشنا شوید. همچنین گواهینامه و مدرک این دوره، باعث تقویت رزومه‌تان خواهد شد.
  • یادگیری سئو: اگر با قوانین SEO آشنا نیستید، حتما زمانی را برای یادگیری آن اختصاص دهید.
  • ایجاد وب‌سایت شخصی: بهترین راه برای شروع مدیریت محتوا، ایجاد سایت شخصی و فعالیت مستمر در آن است. این سایت، علاوه بر تقویت مهارت‌ها، باعث تقویت برند شخصی و رزومه می‌شود. همچنین اینکار کمک می‌کند تا مهارت‌های دیگری همچون نحوه آپلود محتوا در سایت و کار با سیستم مدیریت محتوا را یاد بگیرید. بنابراین اگر ایده‌ای در حوزه محتوا دارید، آن را در سایت شخصی پیاده‌سازی کنید.
  • فریلنسری: علاوه بر ایجاد سایت شخصی، راه بعدی برای تقویت مهارت‌ها، انجام پروژه‌های فریلنسری است. در حال حاضر سایت‌های زیادی در حوزه فریلنسری مشغول فعالیت هستند که با مراجعه به آن‌ها، پیشنهادهای شغلی زیادی را به دست خواهید آورد.

با انجام کارهای بالا، می‌توانید علاوه بر کسب مهارت‌های ضروری برای تبدیل شدن به مدیر محتوا، رزومه قوی نیز ایجاد کنید. بعد از آن، با ارسال رزومه برای شرکت‌ها و سازمان‌ها، شانس استخدامتان بیشتر خواهد شد.

میزان درآمد مدیر محتوا چقدر است؟

میزان درآمد مدیران محتوا در ایران، با توجه به وظایفی که کارفرما در آگهی درج می‌کند، متفاوت است. به همین دلیل نمی‌توان رقم دقیقی را برای آن مشخص کرد. در حالت کلی، حقوق این شغل از قانون کار شروع می‌شود و با توجه به مهارت‌های افراد، افزایش پیدا می‌کند.

در کشورهای خارجی مثل آمریکا، میانگین حقوق مدیران محتوا بین 104 الی 131 هزار دلار در سال است.

از آنجایی که این شغل اهمیت ویژه‌ای در شرکت‌ها دارد، اکثرا به صورت حضوری استخدام می‌کنند. همچنین تعداد تقاضا برای افرادی که تخصص بالایی در این حوزه دارند، زیاد است. افراد حرفه‌ای در این حوزه مانند طلا هستند و کسب و کارهای بزرگ حاضرند حقوق‌های بالایی را برای آن‌ها اختصاص دهند؛ به شرطی که آشنایی کاملی با محتوا و مدیریت تیم محتوا داشته باشند و بتوانند شرکت را به اهداف بازاریابی و برندینگ برسانند.

جمع‌بندی

مدیر محتوا یک جایگاه شغلی بسیار حساس و در عین حال جذاب است. به همین دلیل، علاقه نقش بسیار مهمی در آن دارد. همچنین در کنار آن باید مهارت‌های مورد نیاز را به دست آورید. در این نوشته سعی کردیم جوانب مختلف جایگاه شغلی Content manager و وظایف مدیر محتوا را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم. امیدواریم مطالب ارائه شده مفید بوده باشد.

چنانچه در این رابطه نیاز به راهنمایی داشتید، آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *