آکادمی نیک نویس » آموزش تولید محتوا » سنجش کیفیت محتوا چیست؟ معیارهای مهم ارزیابی کیفیت محتوا

معیارهای ارزیابی محتوا باعث می‌شوند سنجش کیفیت محتوا را به درستی انجام داده و آن را بهبود ببخشیم.

سنجش کیفیت محتوا چیست؟ معیارهای مهم ارزیابی کیفیت محتوا

فهرست مطالب

ارزیابی محتوا و سنجش کیفیت آن به شما کمک می‌کند تا بدانید محتواهای تولید شده تا چه اندازه موثر بوده‌اند. با ارزیابی کیفیت محتوا اطمینان حاصل می‌کنید که اطلاعات ارزشمندی را در اختیار مخاطبان قرار داده‌اند؛ از طرفی متوجه می‌شوید که آیا در بازاریابی محتوایی موفق بوده‌اید یا خیر؟ اگر شکست خورده‌اید علت آن چه بوده است؟ برخی افراد بر این باورند که خیلی راحت و با انتشار چند محتوا، فروش چندبرابری را تجربه خواهند کرد؛ اما واقعیت این گونه نیست و بسیاری از محتواهایی که تولید می‌کنیم مورد توجه مخاطبان قرار نمی‌گیرد. در این نوشته تصمیم داریم معیارها و ابزارهایی را برای سنجش کیفیت محتوا با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم تا بدانید محتواهای تولید شده چه دستاوردی داشته‌اند و چطور می‌توان آن‌ها را بهبود داد. پس تا انتها همراه ما باشید.

نکات مهم در سنجش کیفیت محتوا

ارزیابی محتوا در دو مرحله انجام می‌گیرد؛ مرحله اول قبل از انتشار محتوا است و مرحله دوم بعد از انتشار آن. قبل از اینکه محتوا را در سایت یا شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید، باید آن را از لحاظ نگارشی، خوانایی و سئو بررسی کنید. در این مرحله اطمینان پیدا می‌کنید که محتوا علاوه بر داشتن اطلاعات مفید برای کاربران، برای موتورهای جستجو نیز بهینه شده‌است.

نکات مهم در ارزیابی کیفیت محتوا عبارتند از:

1. بررسی جامع بودن محتوا

هنگام ارزیابی محتوا باید به این نکته توجه داشته باشید که آیا محتوا موضوع مورد نظر را به طور کامل پوشش می‌دهد؟ آیا محتوا کاربران را درگیر خواهد کرد؟ آیا در محتوا به سوالات کاربران پاسخ داده‌اید؟ آشنایی با موضوع، شناخت پرسونای مخاطب و تحقیق کلمات کلیدی کمک می‌کند تا محتوای جامعی را برای کاربران تولید کنید.

2. بررسی نگارش محتوا

نکته بعدی در ارزیابی کیفیت محتوا، بررسی مقاله از لحاظ نگارشی است. هیچ چیز بدتر از این نیست که محتوا پر از اشتباهات املایی و نگارشی باشد. چه بخواهید و چه نخواهید، مخاطبان محتوای شما را بر اساس املا و دستور زبان ارزیابی خواهند کرد؛ بنابراین قبل از انتشار، آن را مطالعه کرده و اشکالات نگارشی آن را برطرف کنید. در صورتی که با دستور زبان آشنایی کافی ندارید، از یک ویراستار بخواهید تغییرات لازم را اعمال کند.

3. بررسی خوانایی و لحن محتوا

علاوه بر رعایت نکات نگارشی باید محتوا را از لحاظ خوانایی نیز بررسی کنید. برای افزایش خوانایی محتوا به سراغ استفاده از کلمات ساده، جملات و پاراگراف‌های کوتاه، جدول و لیست بروید. استفاده از تصاویر، ویدیو و اینفوگرافیک نیز باعث افزایش خوانایی محتوا و جذابیت آن می‌شود.

همچنین باید بررسی کنید که آیا از لحن مناسبی استفاده کرده‌اید یا نه؟ لحن استفاده شده در محتوا نشان‌دهنده ارزش‌های برند شما است؛ به همین دلیل باید در سایت، رسانه‌های اجتماعی و ایمیل‌ها از یک لحن واحد استفاده کنید.

4. بهینه‌سازی محتوا برای موتورهای جستجو

قدم بعدی در ارزیابی محتوا بررسی چگالی کلمات کلیدی، مناسب بودن تیترها، محتوای متادیسکریپشن، متن جایگزین تصاویر(Alt)، لینک‌سازی داخلی و خارجی و سایر موارد مربوط به سئو است.

5. بررسی کپی نبودن محتوا

یکی از مهمترین اقداماتی که قبل از انتشار محتوا باید انجام دهید، بررسی کپی نبودن محتوا است. ابزارهای مختلفی برای اینکار وجود دارد که duplickecher.com جزو بهترین‌ها است.

بیشتر بخوانید:

محتوای کپی چیست؟ معرفی ابزارهای تشخیص محتوای کپی

معیارهای ارزیابی کیفیت محتوا و اثربخشی آن

کیفیت محتوا عامل مهمی برای رتبه‌بندی سایت در موتورهای جستجو است؛ به همین دلیل در تولید محتوا علاوه بر لینک‌سازی و تحقیق کلمات کلیدی باید به کیفیت و ارزش محتوا نیز توجه داشته باشید. برای اینکه بدانید محتواها آیا واقعا برای کاربران ارزشمند بوده‌اند یا خیر، باید از معیارهای سنجش کیفیت محتوا استفاده کنید. معیارهای مختلفی برای ارزیابی محتوا وجود دارد که در ادامه برخی از مهمترین آن‌ها را معرفی خواهیم کرد.

معیارهایی که در ادامه معرفی می‌کنیم مربوط به بعد از انتشار محتوا هستند.

1. بررسی ترافیک سایت

اولین معیار برای ارزیابی محتوا، بررسی ترافیک سایت است. طبق نظرسنجی انجام شده توسط وبسایت SEMrush، حدود 69 درصد از افراد برای بررسی کیفیت محتوا، ترافیک سایت را معیار قرار می‌دهند؛ اما دقت داشته باشید که ترافیک به‌تنهایی نشانه‌ای برای موفقیت یا عدم موفقیت در بازاریابی محتوایی نیست.

ترافیک ارگانیک نشان می‌دهد که چند نفر محتوای شما را از طریق موتورهای جستجو پیدا کرده‌اند. پایین بودن رقم آن به این معناست که محتوا را برای موتورهای جستجو بهینه نکرده‌اید. در این شرایط باید محتوا را به طور کامل ارزیابی و اصلاحات را انجام دهید.

اگر محتوا را در سایت خود منتشر کرده‌اید، با استفاده از سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس می‌توانید ترافیک سایت را مشاهده کنید؛ البته علاوه بر گوگل آنالیتیکس ابزارهای رایگان و پولی دیگری نیز وجود دارد که با توجه به اهداف خود می‌توانید به سراغ آن‌ها بروید.

2. بررسی نرخ تبدیل (Conversion Rate)

معیار بعدی در سنجش کیفیت محتوا، بررسی نرخ تبدیل است. در بازاریابی محتوایی تبدیل زمانی اتفاق می‌افتد که کاربران سایت عملی که شما انتظار دارید را انجام دهند. این هدف در هر یک از سایت‌ها متفاوت از یکدیگر است؛ گاهی هدف فروش محصول یا خدمات است و گاهی هم دریافت اطلاعات مخاطبان. به تعداد افرادی که از میان همه مخاطبان سایت، اقدام مورد نظر شما را انجام می‌دهند، نرخ تبدیل گفته می‌شود. این اقدام می‌تواند ثبت نام، خرید، عضویت در خبرنامه یا ورود به سایت باشد.

Conversion rate فاکتور بسیار مهمی در ارزیابی محتوا است و به شما دید کلی در مورد ارزشمندی محتوا می‌دهد. هر چقدر نرخ تبدیل محتوا بیشتر باشد، یعنی کار خود را به خوبی انجام داده‌اید. هنگام بررسی نرخ تبدیل باید نگاه کنید که کدام یک از منابع بیشترین بازدهی را داشته است. برای مثال آیا ایمیل‌هایی که برای کاربران ارسال کرده‌اید موفق بوده یا وبینارهایی که برگزار کرده‌اید؟

ابزارهای مختلفی برای بررسی نرخ تبدیل وجود دارد که یکی از بهترین آن‌ها گوگل آنالیتیکس است.

3. مدت زمان حضور کاربران در سایت (average Time on Page)

average Time on Page به میانگین زمانی گفته می‌شود که کاربران بعد از ورود به یک صفحه در آن می‌مانند. این معیار نقش بسیار مهمی در ارزیابی کیفیت محتوا دارد. وقتی کاربر وارد صفحه‌ای از سایت می‌شود، اگر محتوای باکیفیتی در آن باشد، مدت زمان زیادی را در سایت سپری می‌کند. در نقطه مقابل اگر محتوا از کیفیت کافی برخوردار نباشد، کاربر خیلی زود صفحه را ترک کرده و وارد سایت دیگری می‌شود.

وقتی کاربران مدت زمان زیادی روی مقالات می‌مانند، آن مقاله به یک محتوای مرجع تبدیل می‌شود و این یک موفقیت بسیار بزرگ است؛ بنابراین در هنگام ارزیابی محتوا باید میانگین زمان حضور کاربران را نیز بررسی کنید. مانند سایر معیارها، برای بررسی Average Time on Page می‌توانید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنید.

4. میزان درگیری کاربران (Engagement)

یکی دیگر از معیارهای مهم در سنجش کیفیت محتوا، Engagement است. این معیار میزان فعال بودن کاربران را در سایت یا شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد. در واقع هر چقدر مخاطبان با محصولات، خدمات و محتواهای سایت تعامل بیشتری داشته‌باشند، یعنی عملکرد خوبی در این زمینه داشته‌اید. منظور از درگیری کاربران این است که:

  • یک کاربر تا چه اندازه در شبکه‌های اجتماعی تعامل داشته‌است؟
  • تعداد اشتراک‌گذاری محتوا در شبکه‌های اجتماعی چقدر است؟
  • چند درصد از کاربران در زیر محتواها کامنت گذاشته‌اند؟
  • میزان لایک و کامنت در شبکه‌های اجتماعی چقدر است؟

زمانی که کاربران در زیر محتواها نظرات خود را می‌نویسند، یعنی مخاطب محتوا را تا پایان خوانده و به خاطر درگیر شدن با آن، کامنت یا سوالی را در بخش نظرات مطرح کرده است. در ارزیابی محتوا بالا بودن تعداد کامنت‌ها نشان از عملکرد خوب محتوا دارد. در شبکه‌های اجتماعی نیز هر چقدر اشتراک محتوا و میزان لایک و کامنت بیشتر باشد، نشان‌دهنده درگیر بودن مخاطبان با محتوا است. همچنین بررسی Engagement در شناخت مخاطب کمک می‌کند؛ هر محتوایی که کاربران را بیشتر درگیر کرد، یعنی به آن موضوع علاقه دارند.

سایر معیارها برای ارزیابی اثربخشی محتوا

علاوه بر مواردی که در بالا معرفی کردیم، برای ارزیابی محتوا فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ترافیک ورودی از شبکه‌های اجتماعی
  • میزان جذب سرنخ یا مشتریان بالقوه (lead generation)
  • نرخ پرش (bounce rate)
  • جایگاه محتوا در صفحه نتایج جستجو (SERP position)

ابزارهای بررسی محتوا

برای ارزیابی کیفیت محتوا ابزارهای مختلفی وجود دارد که بهترین آن‌ها عبارتند از:

  • Google Analytic: گوگل آنالیتیکس یکی از ابزارهای تحلیل‌گر شرکت گوگل است. این ابزار به شما کمک می‌کند تا تعداد بازدیدهای سایت، نرخ تبدیل، رفتار کاربران، منبع ترافیک، مدت زمان ماندن در صفحه و سایر فاکتورها را بررسی کنید.
  • Google Search Console: سرچ کنسول یک ابزار تحلیلی است که به شما نشان می‌دهد کاربران از کجا وارد سایت شما شده‌اند. همچنین این ابزار به شما می‌گوید که کاربران با جستجوی چه کلماتی سایت شما را پیدا کرده‌اند. این مساله کمک می‌کند تا محتواها را به صورت دقیق ارزیابی کنید.
  • SEO tools: علاوه بر دو ابزاری که در بالا معرفی کردیم، برای ارزیابی محتوا و سایر بخش‌های سایت می‌توانید از ابزارهایی همچون Moz, Ahrefs, Semrush و Bing webmaster tools استفاده کنید.

ممیزی محتوا چیست و چه نقشی در سنجش کیفیت محتوا دارد؟

ممیزی محتوا (content Audit) به بررسی محتواهای منتشر شده و ایجاد تغییر در آن‌ها در راستای اهداف مجموعه گفته می‌شود. زمانی که بحث ارزیابی محتوا به میان می‌آید، برخی افراد فقط به تولید محتوای جدید و استفاده از آن‌ها برای جذب مشتری می‌افتند؛ اما بهتر است بدانید با بررسی محتواهای منتشر شده و بروزرسانی آن‌ها می‌توانید بازدید سایت را افزایش داده و مشتریان جدیدی جذب کنید. از آنجایی که بروزرسانی همه محتواها کار بسیار سختی است، توصیه می‌کنیم از محتواهایی شروع کنید که عملکرد خوبی داشته‌اند. برای پیدا کردن این صفحات، گوگل آنالیتیکس می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

برنامه‌ای جامع برای ارزیابی محتوا داشته باشید

ارزیابی محتوا یکی از کارهای مهم و ضروری کانتنت مارکتینگ است و به شما کمک می‌کند تا محتواها را با اهداف مجموعه همگام کنید؛ به همین دلیل بهتر است هر چند وقت یکبار و در بازه‌های زمانی مشخص، نسبت به سنجش کیفیت محتوا اقدام کنید. در این نوشته سعی کردیم نکاتی را برای ارزیابی کیفیت محتوا با شما به اشتراک بگذاریم. چنانچه در رابطه با موضوعات مطرح شده در این نوشته نیاز به راهنمایی داشتید، خوشحال می‌شویم آن را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *