آکادمی نیک نویس » آموزش تولید محتوا » مدل محتوایی پیلار کلاستر چیست و چه مزایایی دارد؟

مدل محتوایی پیلار و کلاستر یا خوشه ای، درک بهتری از موضوع برای کاربر و موتورهای جستجو ایجاد می‌کند.

مدل محتوایی پیلار کلاستر چیست و چه مزایایی دارد؟

پیلار و کلاستر (Pillar Cluster) یا محتوای ستون و محتوای خوشه‌ای، با ساختار قوی و انسجام محتوا، یکی از قوی‌ترین استراتژی‌های سئو است. مدل محتوایی پیلار کلاستر با دربرگیری موضوعات گسترده و به هم پیوسته، هم کاربران و هم موتورهای جست‌وجو را مجذوب خود می‌کند.

فهرست مطالب

پیلار و کلاستر (Pillar Cluster) یا محتوای ستون و محتوای خوشه‌ای، با ساختار قوی و انسجام محتوا، یکی از قوی‌ترین استراتژی‌های سئو است. مدل محتوایی پیلار کلاستر با دربرگیری موضوعات گسترده و به هم پیوسته، هم کاربران و هم موتورهای جست‌وجو را مجذوب خود می‌کند.

در این مقاله از نیک‌نویس، به بررسی محتوای تاپیک کلاستر، مزایا، بایدها و نبایدهای آن می‌پردازیم تا با اطلاعات کافی و کامل، قدم در مسیر نوشتن بهترین محتوای پیلار کلاستر بگذارید.

تعریف مدل محتوایی پیلار و کلاستر

پیلار و کلاستر به زبان بسیار ساده، معادل مادر و فرزند است. برای درک این مفهوم، با یک مثال پیش خواهیم رفت.

فرض کنید یک محتوای جامع با عنوان «تولید محتوا چیست؟» در بلاگ سایتتان نوشته‌اید. این مقاله می‌تواند پیلار یا مادر باشد.

همانطور که می‌دانید، محتوا شامل انواع صوتی، تصویری، ویدیویی و متنی می‌شود. حال بهتر است به هر یک از این اشکال محتوایی، یک صفحه اختصاص دهید و به‌طور کامل به بررسی آن‌ها بپردازید. هر یک از این صفحات، همان کلاستر یا فرزند می‌شوند.

برای بهبود سئو سایت حتما از مدل محتوایی پیلار کلاستر استفاده کنید.

در‌واقع محتوای پیلار یا محتوای ستون، مقاله‌ اصلی است که به یک موضوع می‌پردازد و آن را به‌طور جامع- و نه کامل و با جزئیات- شرح می‌دهد؛ اما محتوای کلاستر همان مقاله‌هایی هستند که به یک موضوع خاص، به‌صورت دقیق و جزئی می‌پردازند.

محتوای پیلار چیست؟

پیلار (Pillar)، صفحه‌ی لندینگ یا محتوای پایه‌ای (Cornerstone) از سایت است که روی یک موضوع کلیدی، محصول یا یک سرویس تمرکز دارد. این صفحه با سرعت به کاربر و موتور‌های جستجو مقدار زیادی از اطلاعات مرتبط از نظر موضوعی را ارائه می‌کند.

عمق این صفحات پیلار وابسته به هدف ایجاد آن‌ها است. گاهی ممکن است عمق کمی داشته باشند، مشابه فهرست‌ها و گاهی یک محتوای جامع، کامل و دارای ارزش محتوایی مستقل باشند.

تعریف صفحات کلاستر چیست؟

صفحات کلاستر یا پشتیبان، موضوعات مرتبط ارائه شده در پیلار را با عمق بیشتری مورد بررسی قرار می‌دهند. در واقع محتوای کلاستر بر روی یک نیت کاربر (User intent) تمرکز می‌کند. ممکن است از تعریف کلاستر به اشتباه اینگونه برداشت شود که صرفا یک کلمه کلیدی طولانی پیدا کنید و در مورد آن بنویسید اما این نوع از محتوا در مورد عمیق و تخصصی نوشتن در مورد یک موضوع خاص است. ارتباط بین کلاستر‌ها و پیلار آن‌ها توسط لینک‌های داخلی ایجاد می‌شود.

مزایای ساختار محتوای خوشه‌ای 

هدف کاربر از جستجو، رسیدن به دقیق‌ترین نتیجه است؛ او با جست‌وجو تلاش دارد پاسخی برای پرسش خود یا راه‌حلی برای مشکلش بیابد. مدل محتوایی پیلار کلاستر به‌راحتی این امکان را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. به یاد داشته باشید که نوشتن محتوای پیلار، به دانش کافی نیاز دارد و بهتر است با تخصص تیم نویسنده هنگام سفارش تولید محتوا، آشنایی کافی داشته باشید. حال در ادامه، مزایای این ساختار را بررسی خواهیم کرد.

افزایش ترافیک ارگانیک

ساختار محتوا در این دسته، یک ساختار جامع و کاربردی است که گوگل سریعا به این موضوع پی می‌برد. این مقاله‌ها تخصصتان را در موضوع نشان می‌دهند و به واسطه ساختار لینک‌سازی داخلی، به موتورهای جست‌وجو در درک و رتبه‌بندی بهتر کمک می‌کنند.

کاهش Bounce Rate

Bounce Rate یا نرخ پرش به تعداد کاربرانی اشاره دارد که با مراجعه به سایتتان، بدون انجام تعاملی در صفحه از جمله مشاهده صفحات دیگر، از آن خارج می‌شوند. این ساختار به‌دلیل داشتن لینک‌های داخلی متعدد، باعث کاهش نرخ پرش کاربران خواهد شد؛ چرا که آن‌ها با مشاهده محتوای جامع و لینک‌های مفید، در صفحه می‌مانند.

بهبود تجربه کاربری

تجربه کاربری یا UX، به میزان رضایت کاربر از سایت اشاره دارد. محتوای پیلار و محتوای خوشه‌ای (Content cluster) که بیشتر در بلاگ وب‌سایت‌ها مشاهده می‌شوند، یک ساختار منظم و منطقی به کاربر ارائه می‌دهند. بازدیدکنندگان به‌راحتی می‌توانند اطلاعات موردنظر را بیابند و بین موضوعات مرتبط جابه‌جا شوند.

افزایش آگاهی از برند

همانطور که اشاره کردیم، محتوای پیلار و کلاستر تخصص و دانش زیاد شما را نشان می‌دهد؛ از طرفی، با ماندگاری کاربر در سایت، نرخ پرش کاهش می‌یابد. این دو فاکتور می‌توانند بر نتیجه‌ی سئو تاثیر گذاشته و رتبه سایت را بهبود دهند. در نهایت، سایت شما صدرنشین خواهد شد و آگاهی از برند افزایش می‌یابد.

افزایش نرخ تبدیل

محتوای خوشه‌ای که به‌خوبی سازماندهی شده است، می‌تواند منجر به افزایش نرخ تبدیل (Conversion Rate) شود. همانطور که کاربران با نوشته‌های بلاگ درگیر می‌شوند، با برندتان نیز بیشتر آشنا شده و به تخصصتان اعتماد می‌کنند. در نهایت، به احتمال زیاد به مشتری تبدیل می‌شوند یا اقدامات دلخواه مانند اشتراک در خبرنامه، دانلود فایل یا خرید را انجام می‌دهند.

ایجاد ارزش بلند مدت

این ساختار در دراز مدت، ارزش خود را برای کاربر و گوگل حفظ می‌کند. درواقع محتوای پیلار می‌تواند مدام به‌روز شود و محتوای کلاستر، می‌تواند به تشریح بیشتر موضوع بپردازد. این اثر بلند مدت منجر به ایجاد ترافیک ثابت، تولید سرنخ (Lead) و ماندگاری کاربران فعلی خواهد شد.

تطبیق‌پذیری

استفاده از مدل Pillar Cluster برای محتوای آنلاین به شما امکان می‌دهد اطلاعات را به‌راحتی اضافه، حذف یا به‌روز کنید. از آنجایی که هر صفحه مادر روی یک ایده یا محصول متمرکز است، می‌توانید صفحات را به‌صورت جداگانه ویرایش کنید؛ در حالی که صفحات فرزند ثابت می‌مانند.

بهبود E-A-T

تخصص، اعتبار و اعتماد (E-A-T)، فاکتورهایی هستند که نه‌تنها برای گوگل بلکه برای کاربران شما هم دارای اهمیت زیادی هستند.

در واقع، امتیاز E-A-T شما می‌تواند تعیین کننده عملکرد شما در صفحه نتایج موتو‌رهای جستجو (SERP) باشد. محتوا‌های ستون شما و همچنین محتوا‌های خوشه‌ای که برای این پیلارها تولید می‌کنید، نشان دهنده میزان تخصص و اعتیار شما است.

باید ها و نباید های محتوای خوشه‌ای

هنگام ایجاد محتوای اصلی و محتوای خوشه‌ای، برخی بایدها و نبایدهای خاصی باید رعایت شوند تا از اثربخشی آن‌ها مطمئن باشید. در ادامه چند دستورالعمل را یادآور می‌شویم.

باید‌های مدل تاپیک کلاستر
نقطه آغاز، تحقیق کلمات کلیدی پیش از هر چیز، باید مطمئن شوید کاربران به دنبال چه موضوعاتی هستند. تحقیق کلمات کلیدی را برای شناسایی عناوین مرتبط انجام دهید و از آن‌ها به‌طور طبیعی در محتوای پیلار و کلاستر استفاده کنید.
استراتژی پیلار و کلاستر را برنامه‌ریزی کنید با تعیین محتوای پیلار که به‌عنوان سنگ بنای کلاسترها عمل می‌کند، شروع کنید؛ سپس، برای مشخص‌کردن موضوعات کلاسترها، اقدامات لازم را انجام دهید.
محتوای پیلار را بنویسید محتوای مادر باید عمیق و معتبر باشد؛ در عین حال، موضوع را به‌طور جامع پوشش دهد. این موضوع باید ارزش قابل توجهی برای خوانندگان ایجاد و تخصص شما را منتقل کند.
لینک‌دهی موثر داشته باشید از لینک‌های داخلی در محتوای پیلار، برای هدایت کاربران به محتوای کلاستر بهره ببرید؛ این کار به گوگل کمک می‌کند تا رابطه بین صفحات Pillar – Cluster را درک کند.
یکنواختی لحن را در محتوای خوشه‌ای حفظ کنید از یک سبک و لحن ثابت در سراسر محتوای خوشه‌ای استفاده نمایید؛ این موضوع تجربه کاربری منسجم ایجاد و هویت برندتان را تقویت می‌کند.

 

نباید‌های مدل تاپیک کلاستر
محتوای کم کیفیت ننویسید هر تکه از محتوا، چه پیلار و چه کلاستر، باید ارزش قابل توجهی برای مخاطبان ایجاد کند. از نوشتن مقالات کوتاه و کم عمق که بینش یا اطلاعات معنی‌داری ارائه نمی‌دهند، خودداری کنید.
بیش از حد از کلمات کلیدی استفاده نکنید در حالی که بهینه‌سازی برای گوگل ضروری است، استفاده افراطی از کلمات کلیدی می‌تواند به رتبه وب‌سایت آسیب برساند. بهترین کار استفاده طبیعی از کلیدواژه‌ها است.
از لینک‌های داخلی غافل نشوید لینک‌های داخلی به کاربران کمک می‌کنند تا در وب‌سایتتان به‌راحتی حرکت کنند؛ همچنین این پیوندها روابط بین صفحات مختلف را برقرار می‌‌سازند.
محتوای تکراری ننویسید هر قسمت از محتوا در مجموعه پیلار باید منحصربه‌فرد بوده و اطلاعات جامع ارائه دهد. بنابراین از تکرار محتوا در صفحات مختلف خودداری کنید.
به‌روزرسانی‌ها را در مدل محتوایی پیلار کلاستر نادیده نگیرید محتوای ستون (Pillar) و خوشه (Cluster) را با آخرین اطلاعات و ترندها به‌روز نگه دارید. برای حفظ ارتباط و دقت محتوا، به‌طور مرتب آن‌ها را مرور و به‌روزرسانی کنید.

با پیروی از این بایدها و نبایدها، می‌توانید محتوای خوشه‌ای و ستونی خوبی ایجاد کنید که ارزشی برای مخاطبان فراهم کرده، رتبه وب‌سایت را افزایش داده و تسلطتان به موضوع را ثابت می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

آپدیت محتوا چیست و چه تفاوتی با بروزرسانی محتوا دارد؟

سه نوع از بهترین محتوای پیلار

سه نوع کلیدی از صفحات اصلی وجود دارد: “راهنما”، “چه چیزی” و “چگونه”. در این بخش هر یک را تشریح کرده و نمونه‌هایی را از وب‌سایت نیک‌نویس نام می‌بریم.

راهنما (Guide)

معمولا صفحه پیلار با این موضوع تلاش می‌کند تا به خواننده دید کاملی از یک عنوان و هر آنچه را که لازم است بداند، ارائه دهد.

بسیاری از موضوعات پرطرفدار برای صفحات اصلی، راهنماهای جامع یا محتوای همیشه سبز (Evergreen) هستند. این مقاله‌ها روی عناوینی همچون “راهنمای جامع بازاریابی محتوایی” یا “معرفی بهترین ابزارهای تولید محتوا رایگان و حرفه ای” تمرکز دارند.

صفحات خوشه‌ای برای راهنماها، جنبه‌های خاصی را در موضوع اصلی گسترش می‌دهند؛ در عین حال، سوالات یا موضوعات جزئی‌تری را ارائه می‌کنند که مخاطب علاقه‌مند است درباره آن‌ها بیشتر بیاموزد.

چه چیزی (What is)

همانطور که از نام آن پیداست، این صفحه تلاش می‌کند تا یک موضوع را به طور عمیق توصیف کرده و توضیح دهد.

اگر می‌خواهید برای یک کلمه کلیدی که مخاطبان مبتدی به دنبال آن هستند رتبه بگیرید، این استراتژی می‌تواند مفید باشد؛ جایی که یک موضوع را معرفی می‌کنید، سپس مطالب اساسی را ارائه می‌دهید که موضوع را به‌طور عمیق بررسی می‌کنند.

اگر موضوع به اندازه کافی پیچیده است، می‌توانید موضوعات فرعی را به فصل‌ها و بخش‌های مجزا تقسیم کنید.

اگر کلمات کلیدی هدف حجم جستجوی مناسبی داشته باشند، بازاریابان محتوا می‌توانند با استفاده از این نوع صفحه پیلار، به افزایش ترافیک دست یابند.

یکی از نمونه‌های صفحه «چه چیزی» در بلاگ نیک‌نویس، صفحه «پادکست چیست و چگونه پادکست بسازیم» است.

چگونه

صفحه «چگونه» به دنبال آگاه‌کردن و توانمندسازی خواننده در مورد چگونگی انجام یک کار یا حل یک مشکل است.

این صفحات در قالب آموزش گام‌به‌گام، همه چیزهایی را که مخاطبان باید در مورد چگونگی انجام یک هدف بدانند، توضیح می‌دهند.

این سوال، به جای پوشش یک موضوع گسترده (مانند صفحه پیلار راهنما)، به بررسی نحوه انجام جزئیات با دقت بیشتری می‌پردازد.

نمونه‌ای از این محتوا، صفحه «چگونه سئو سایت در وردپرس را انجام دهیم؟» بوده که در بلاگ نیک‌نویس قرار داده شده است.

به یاد داشته باشید که برای تصمیم‌گیری در مورد بهترین نوع محتوا برای صفحات پیلار، بهتر است هدف جست‌وجوی مخاطبانتان را در نظر بگیرید.

نکاتی در رابطه با محتوای پیلار و کلاستر

در این بخش که آخرین قسمت از این مقاله در نیک‌نویس است، چند نکته ضروری که باید در حین نوشتن این صفحات در نظر بگیرید، یادآوری می‌شوند.

نگاهی به رقبا بیندازید

اگر در حال نوشتن محتوا در مورد یک موضوع پر‌‎طرفدار باشید، به احتمال زیاد رقبا هم درباره همان موضوع مقاله نوشته‌اند؛ بنابراین رقابت در این عنوان بالا است.

بهترین روش، تجزیه‌وتحلیل محتوای رقبا است تا شکاف‌ها، فرصت‌ها و مزیت‌ها را برای محتوای پیلار خود شناسایی کنید.

برای طراحی بهترین مدل محتوایی پیلار کلاستر، نگاهی به رقبا بیندازید.

یکی از بهترین راه‌ها برای موفقیت در رقابت، یافتن زمینه‌هایی است که می‌توانید محتوای موجود را بهبود ببخشید. شکاف‌های موضوعی یا صفحات با محتوای کم ارزش می‌توانند به شما در نوشتن مقاله‌های ارزشمند کمک کنند.

بیشتر بخوانید:

چرا تجزیه و تحلیل شکاف محتوا (Content gap) باید بخشی از استراتژی سئو شما باشد؟

مشکلات مخاطبانتان را ترسیم کنید

پنج تا ده مشکل اصلی را که خریداران و مخاطبانتان دارند، ترسیم نمایید. از نظرسنجی‌ها، انجام مصاحبه‌ها و برخی تحقیقات در فضای آنلاین، به‌منظور جمع آوری داده‌ها استفاده کنید؛ سپس به گروه‌بندی هر یک از مشکلات در حوزه‌های موضوعی گسترده بپردازید؛ هر کدام از عناوین اصلی را به کمک تحقیق کلمات کلیدی بهینه کرده و به موضوعات فرعی تقسیم کنید.

ایده‌های محتوایی‌تان را بنویسید؛ آن‌هایی که با هر یک از موضوعات اصلی و فرعی مربوطه همسو باشند؛ سپس ارزش هر ایده را با تحقیقات آنلاین و بررسی رقبا بسنجید. در مرحله آخر، محتوا را بنویسید، تاثیر آن را اندازه بگیرید و ایرادات آن را اصلاح کنید.

کلاستر‌های منحصر‌به‌فرد تولید کنید

پس از اینکه موضوع پیلار خود را انتخاب کردید، در هر کلاستر روی یک شاخه منحصر‌به‌فرد از آن تمرکز کرده و فقط همان مورد را به‌صورت کامل و تخصصی بررسی کنید. با این کار گوگل سایت شما را به‌عنوان منبعی که به‌طور حرفه‌ای در آن زمینه فعالیت دارد، تشخیص داده و اعتبار بیشتری به آن اختصاص می‌دهد. برای مثال اگر در سایتتان پیلاری با عنوان «تولید محتوا» دارید، برای شاخه‌هایی مثل «تولید محتوای ویروسی» و «تولید محتوای همیشه سبز» کلاسترهای جداگانه در‌نظر گرفته و هرکدام را کامل و شفاف توضیح دهید.

آنچه در محتوای ستون و محتوای خوشه‌ای آموختیم

پیلار و کلاستر با ساختاردهی محتوا به شیوه‌ای منطقی و به هم پیوسته، عمق و وسعت تخصص موجود در آن‌ها را به الگوریتم‌ها سیگنال می‌دهند. مدل محتوایی پیلار کلاستر توانایی بالایی در جذب کاربر و گوگل دارد؛ چنانچه ترافیک ارگانیک را به‌طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد.

محتوای خوشه‌ای (Content cluster) شامل مزایایی همچون بهبود سئو، افزایش کیفیت تجربه کاربری، پوشش جامع یک موضوع و افزایش نرخ تبدیل را به دنبال دارد که تمام این موارد، منجر به ارزش بلند مدت آن می‌شود. با اجرای این استراتژی محتوا، کسب‌وکارها و صاحبان وب‌سایت‌ها می‌توانند به برندسازی، تعامل و Conversion بهتری دست یابند و در عین حال، منابع ارزشمندی را برای مخاطبان خود فراهم کنند.

نیک‌نویس مایل است تجربه شما را در این زمینه بداند. اگر اقدام به تولید محتوا نکرده‌اید، آیا مایلید از ساختار پیلار و کلاستر استفاده کنید؟ تجربه‌تان در این زمینه چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *