کارشناس محتوا، فردی است که به تولید محتواهای کاربردی، آموزشی یا سرگرمی پرداخته و آن محتواها را از طریق کانال و رسانههای اجتماعی مشخصی انتشار میدهد. بلاگرها، وبلاگنویسان،نویسندگان، پادکسترها، یوتیوبرها، سازندگان دورههای آموزشی و استریمرها، همگی کارشناس تولید محتوا محسوب شده و با ارائه خلاقیت و ارزش در محتوای خود، مخاطبان هدف را جذب میکنند. این روزها در دنیای وب و بازاریابی دیجیتال، محتوا یک پایه اصلی برای هر کسب و کار است و تولید، نگهداری و بهینه سازی آن نیاز به تخصص و مهارتهای یک کارشناس تولید محتوا دارد.
به عبارت دیگر، محتوا هر آن شکلی از اطلاعات است که ساختاری معین دارد.
این شکل از اطلاعات میتواند شامل سلام کردن باشد تا نوشتن یک مقاله جامع علمی.
در دنیای بازاریابی دیجیتال و سئو انواعی از محتوا کاربرد دارد؛ شخصی که برای تولید محتوا ایده پردازی کرده، آن را تولید میکند، دستی به سر و رویش میکشد و از آن نگهداری میکند کارشناس محتواست. من اینجا شما را راهنمایی میکنم تا متوجه شوید وظیفه کارشناس تولید محتوای حرفهای دقیقا چیست؟ چه وظایفی در سازمانها دارند و چطور باید کارشناس محتوای موفق شویم؟
کارشناس محتوا کیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم، محتوا طیف گستردهای دارد و میتواند شامل پادکست، ویدیو، متن، عکس، اینفوگرافیک و… شود. کارشناس تولید محتوا (Content specialist) شخصی است که در تولید همه یا بخشی از این طیف محتوا فعالیت کرده و تخصص داشته باشد.
شغل کارشناس محتوا باید به گونهای باشد که در نهایت برای شخص به کسب درآمد منجر شود. این محتوا نویسها برای هر قسمت از محتوایی که تولید میکنند ایده پردازی کرده، رقبا را آنالیز میکنند، مخاطب هدف محتوا را در نظر میگیرند و در نهایت برای رفع نیاز یا جلب نظر او محتوا تولید میکنند.
نویسنده یا تولید کننده محتوای متنی (وبلاگ نویس) بیشتر در حوزه وب سایت و سئو فعالیت میکند.
کارشناسان محتوا به 2 دسته کلی تقسیم میشوند:
- کارشناسان تولید محتوایی که تمرکزشان بر روی تولید محتوا برای وبسایت و اپلیکیشن است.
- کارشناسانی که تمرکزشان را روی تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی گذاشتهاند.
مهارتهای مورد نیاز کارشناس تولید محتوا؛ فوت و فنهایی که چراغ راهش میشود
محتوا نویس و به طور کلیتر تولید کننده محتوای حرفهای نیاز به مهارتهایی دارد که بتواند محتوای کسب و کار را به مسیر درستی هدایت کند و نظر مخاطب را جلب کند. این مهارتها عبارتند از:
علاقه به تحقیق کردن
محتوا نویس موفق باید کنجکاو باشد و زیر و زبر حوزهای که دارد برایش محتوا تولید میکند را بشناسد و راجع به آن تحقیق کند. جستجو، تحقیق و پیدا کردن منابع موثق یکی از ویژگیهای موردنیاز هر محتوا نویس است.
خلاقیت در نویسندگی
خلاقیت یکی از پایههای اصلی مهارت کارشناس محتواست. یک محتوا نویس نیاز دارد تا حدودی با علم کپی رایتینگ آشنا باشد. علم کپی رایتینگ علم نوشتن محتوای تبلیغاتی با هدف جذب مشتری است. متخصص تولید محتوا (Content Specialist) اگر متخصص کپی رایتینگ یا کپی رایتر باشد به عنوان یک فرد بسیار موثر و مورد قبول است و حتی میتواند در حوزه تبلیغات به صورت تخصصی کار کند.
به عنوان مثال، متن بیلبوردی که در تصویر زیر مشاهده میکنید یک نمونه کپی یا متن تبلیغاتی است:
آشنایی با سئو
کارشناس تولید محتوایی که سئو بلد باشد، کارشناسی است که سازمانها برایش سر و دست میشکنند. تولید کننده محتوا اگر اصول سئو محتوا را بداند، محتوایی مینویسد که هم به مذاق موتورهای جستجو خوش بیاید و هم مخاطب را جذب خود کند. این مهارت محتوا نویس بار زیادی را از روی دوش سئوکار مجموعه بر میدارد.
آشنایی با زبان انگلیسی و ترجمه
حوزههای تخصصی و علمی مانند سئو و دیجیتال مارکتینگ ممکن است منابع موثق زیادی در وب فارسی نداشته باشد؛ برای همین منابع انگلیسی بسیار میتواند کمک حال محتوا نویس باشد. به همین دلیل آشنایی با زبان انگلیسی و مهارت ترجمه یک نقطه قوت بسیار مهم است.
مهارت دسته بندی کردن اطلاعات
دسته بندی کردن اطلاعات و توضیح درست و جامع به مخاطب، یکی از مهارتهایی است که تولید کننده محتوا باید داشته باشد. اگر اطلاعات را به درستی طبقه بندی نکنیم و به ترتیب اولویت به مخاطب ارائه ندهیم احتمال اینکه او را گیج کنیم و از سایتمان فراری شود کم نیست!
توانایی ساده توضیح دادن و روان نویسی
توانایی ساده تدریس کردن و آموزش صحیح دانستههای خودمان به مخاطب یک مهارت فوق العاده برای هر محتوانویس حرفهای است. همیشه باید مدنظر داشته باشیم متنی که ما مینویسیم را یک شخص دیگر قرار است بخواند و اطلاعاتی از آن کسب کند؛ با این تفکر هیچگاه یک محتوای از سر باز کنی نخواهیم نوشت!
آشنایی با اصول نگارش زبان فارسی
دانستن اصول نگارش زبان فارسی خود یک راه برای روان نوشتن متن است. رعایت اصول نگارش محتوا و دستور زبان فارسی یکی از مهارتهای مهمی است که کارشناس تولید محتوای متنی باید داشته باشد.
بتواند مثل یک دوست صمیمی با مخاطب صحبت کند
محتوا نویس باید جوری با مخاطب صحبت کند که کاملا احساس صمیمیت ایجاد شده و او را جذب کند. یک کارشناس محتوای حرفهای و موفق به راحتی میتواند مشتریان بالقوه را به بالفعل تبدیل کند.
شرح وظایف کارشناس تولید محتوا
محتوای اصولی اهمیت بسیاری در هر سازمان دارد و همین اهمیت، میزان پررنگ بودن نقش متخصص محتوا یا همان Content Specialist را در سازمان و تیم تولید محتوا مشخص میکند. کارشناس محتوا باید بتواند یک محتوای درست و حسابی و راضی کننده برای کاربر تولید کند. این محتوا میتواند یک بنر گرافیکی باشد، یک پادکست باشد یا یک متن جامع سئو شده؛ اما حوزه هر یک از اینها بسیار گسترده است و اگر همه کارشناسان محتوا بخواهند در همه این حوزهها مهارت کسب کنند به سختی میتوانند متخصص شوند. به همین دلیل ترجیحا بهتر است در ابتدا یکی از این حوزهها را انتخاب کنید و به صورت تخصصی و عمیق در آن اطلاعات و دانش کسب کنید تا بتوانید به درآمد برسید. به طور کلی وظیفهی تولید کننده محتوا این است که با محتوایی از هر جنس (عکس، ویدیو، متن و…) بتواند نیاز مخاطب را رفع کند. حال این نیاز ممکن است با یک متن طولانی همراه با پادکست رفع شود؛ یا صرفا یک ویدیوی آموزش گام به گام. اگر توانستید مخاطب را دست پر برگردانید یک تولید کننده محتوای حرفهای هستید.
اینکه در عرض یک یا دو سال بخواهید هم گرافیست ماهری باشید هم سئو محتوا را به خوبی بدانید شدنی نیست و در نهایت در هیچ کدام از این حوزهها حرفی برای گفتن نخواهید داشت، بلکه صرفا یک سطح معمولی از دانش محتوا دارید.
به طور کلی این روزها بازار کار به دنبال افراد متخصص است که یک کار را با کیفیت 100 درصدی انجام دهد؛ تا افرادی که تمامی خدمات را با کیفیت 30 درصد انجام میدهند.
اما به طور کلی مهارت مورد نیاز هر تولید کننده محتوا عبارتند از:
- توانایی تحقیق و جستجو درباره موضوع مورد نظر
- ساختار بندی و تنظیم یک محتوای با کیفیت، متناسب با موضوع مورد نظر
- درج اصول سئو در محتوای تولید شده
- زمانبندی انتشار محتوای تولید شده در وب سایت یا وبلاگ
- ویرایش و به روزرسانی محتوا
درآمد کارشناس تولید محتوا چقدر است؟ دو دوتا چهارتایی مختصر
درآمد شغل تولید محتوا میتواند به راحتی سر به فلک بکشد! اما نه هر محتوایی!
یکی از مزیتهای مهم این شغل این است که فرد میتواند هم در آژانس و سازمان فعالیت داشته باشد و هم به صورت فریلنسر و دورکار در خانه. به همین ترتیب درآمد شما کاملا به میزان تواناییتان بستگی دارد.
هزینه تولید انواع محتوا با یکدیگر متفاوت است؛ به عنوان مثال هزینه تولید محتوای متنی معمولا به صورت کلمهایی محاسبه و پرداخت میشود. از طرفی هزینه تولید محتوای گرافیکی یا به صورت ساعتی و یا به صورت بنری و اسلایدی محاسبه میشود. این نرخ به دلیل اهمیت بالای این شغل روزانه در حال افزایش و تغییر است.
براساس دادههای سایتهایی نظیر Glassdoor، میانگین درآمد سالیانه کارشناسان تولید محتوا بین 52000 تا 53000 دلار است؛ البته این میزان با توجه به فاکتورهایی نظیر صنعتی که در آن فعالیت میکنید، میزان تجربه و توانایی شما، قابلیت تغییر دارد.
در نظر داشته باشید که درآمد شما رابطه مستقیمی با کیفیت کارتان دارد. جالب است بدانید که تعداد افراد متخصص که کار با کیفیت و خلاقانه تحویل میدهند در این حوزه زیاد نیست؛ به همین دلیل سازمانها برای داشتن این افراد حاضرند هزینه کنند.
عجب شغلی! چگونه یک کارشناس محتوای موفق شوم؟
در وهله اول برای تبدیل شدن به یک محتوا نویس موفق لازم است به این کار علاقه داشته باشید. تولید محتوا و وبلاگ نویسی نیاز به حوصله و دقت زیادی دارد؛ به همین دلیل اگر به این کار علاقه نداشته باشید سوهان روحتان خواهد شد!
در مرحله بعد لازم است اصول اولیه تولید محتوا، اصول نگارش زبان فارسی و آشنایی اولیه با زبان انگلیسی را داشته باشید. در قدم بعد یادگیری اصول سئو محتوا از نان شب برایتان واجبتر خواهد بود. پس از آن خوب است برای یادگیری علم کپی رایتینگ و سپس علم بازاریابی محتوایی (Content Marketing) برنامه ریزی کنید. به طور کلی، یادگیری هیچ وقت در این حوزه تمامی ندارد! پس خودتان را برای اینکه همیشه یک یادگیرنده حرفهای بمانید آماده کنید. هر روز اطلاعات جدید به شما اضافه شده و هیچگاه خسته نمیشوید. در مقاله چگونه کارشناس تولید محتوا شویم ، به طور مفصل مراحل نقشه راه را برای شما ترسیم کردهایم.
نتیجه گیری
شغل کارشناس تولید محتوای حرفهای (Content specialist) یک شغل بهروز است که سازمانهای زیادی به آن نیاز دارند؛ همچنین پیشرفت در این شغل ته ندارد! اگر تلاش و پشتکار داشته باشید به راحتی میتوانید به مدارج بالاتری از این شغل دست پیدا کنید. شغلهایی مانند مدیر محتوا، استراتژیست محتوا، مدیر ارشد بازاریابی محتوا از جمله شغلهای جذابی است که پیش نیاز آن یادگیری تولید محتواست.
سوالات متداول
1. کارشناس تولید محتوا کیست؟
کارشناس تولید محتوا (Content specialist) به شخصی گفه میشود که توانایی تولید و خلق همه یا بخشی از طیف محتوا را داشته و در آن متخصص است.
2. مهارت های کارشناس تولید محتوا چیست؟
مهارت های یک کارشناس محتوا شامل: علاقه به تحقیق، خلاقیت، آشنایی با سئو، آشنایی با زبان انگلیسی و ترجمه، دستهبندی اطلاعات، ساده نویسی، آشنایی با اصول نگارشی و ایجاد ارتباط موثر با مخاطب است.
3. درآمد کارشناس تولید محتوا چقدر است؟
میزان درآمد یک تولید کننده محتوا بسیار متفاوت است و به عوامل زیادی بستگی دارد. اینکه یک کارشناس محتوا برای یک شرکت کار کند و یا بهصورت فریلنسر و همچنین میزان سابقه و مهارت یک کارشناس، نقش مهمی در میزان دریافتی دارد.