کارشناس محتوای حرفه‌ای کیست؟

آکادمی نیک نویس » آموزش تولید محتوا » کارشناس محتوای حرفه‌ای کیست؟ شرح وظایف شغل تولید محتوا

کارشناس محتوای حرفه‌ای کیست؟ شرح وظایف شغل تولید محتوا

فهرست مطالب

به طور خلاصه، کارشناس محتوا فردی است که با هدف کسب در آمد تولید محتواهای کاربردی، آموزشی یا سرگرمی انجام می‌دهد و آن محتواها را از طریق کانال و رسانه‌ها‌ی اجتماعی مشخصی انتشار می‌کند. بلاگرها، وبلاگ‌نویسان، نویسندگان وب، پادکسترها، یوتیوبرها و استریمرها، همگی کارشناس تولید محتوا محسوب شده و که برای کسب‌وکار خود یا کارفرما، تولید محتوا انجام می‌دهند. با توجه به اهمیت روز افزون محتوا، شغل کارشناس محتوا نیز تبدیل به شغلی محبوب شده که امکان فعالیت در شرکت‌های معتبر، دورکاری، کار در خانه یا بین‌المللی را به شما می‌دهد. در این مقاله، ما به بررسی شغل تولید محتوا می‌پردازیم تا نگاهی همه جانبه به مهارت‌ها، وظایف، درآمد، مسیر شغلی تبدیل شدن به یک کارشناس محتوای حرفه‌ای و آینده‌ی این حوزه داشته باشید.

شغل تولید محتوا چیست؟

در دنیای امروز که محتوا یک ضرورت برای بقای کسب‌وکار محسوب می‌شود، شغل تولید محتوا یک علم است که نقشی اساسی در بازاریابی دیجیتال، برندینگ و افزایش تعامل آنلاین با مخاطبان هدف دارد. از مقالات وبلاگ گرفته تا پست‌های شبکه‌های اجتماعی، توضیحات محصولات در فروشگاه‌های اینترنتی و حتی اسکریپت‌های ویدئویی، همه و همه بخشی از محتوایی هستند که به جذب مشتری و افزایش فروش کمک می‌کنند. شغل تولید محتوا باید به گونه‌ای باشد که در نهایت برای شخص به کسب درآمد منجر شود؛ بنابراین کارشناسان محتوا وظیفه دارند برای هر محتوایی که تولید می‌کنند ایده پردازی کرده، رقبا را آنالیز کنند، مخاطب هدف محتوا را در نظر ‌گیرند و در نهایت برای رفع نیاز یا جلب نظر او محتوا تولید ‌کنند.

کارشناس تولید محتوا کیست؟

همانطور که پیش‌تر گفتیم، محتوا طیف گسترده‌ای دارد و می‌تواند شامل پادکست، ویدیو، متن، عکس، اینفوگرافیک و… شود. کارشناس تولید محتوا (Content Creator) شخصی است که در تولید همه یا بخشی از این طیف محتوا فعالیت کرده و تخصص داشته باشد.

یک محتوانویس حرفه ای بر یک مورد از انواع محتوا تسلط کامل دارد و در آن متخصص است.

شغل کارشناس محتوا باید به گونه‌ای باشد که در نهایت برای شخص به کسب درآمد منجر شود. این محتوا نویس‌ها برای هر قسمت از محتوایی که تولید می‌کنند ایده پردازی کرده، رقبا را آنالیز می‌کنند، مخاطب هدف محتوا را در نظر می‌گیرند و در نهایت برای رفع نیاز یا جلب نظر او محتوا تولید می‌کنند.

نویسنده یا تولید کننده محتوای متنی (وبلاگ نویس) بیشتر در حوزه وب سایت و سئو فعالیت می‌کند.

کارشناسان محتوا به 2 دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  1. کارشناسان تولید محتوایی که تمرکزشان بر روی تولید محتوا برای وب‌سایت و اپلیکیشن است.
  2. کارشناسانی که تمرکزشان را روی تولید محتوا برای شبکه‌های اجتماعی گذاشته‌اند.

مهارت‌های مورد نیاز کارشناس تولید محتوا؛ فوت و فن‌هایی که چراغ راهش می‌شود

محتوا نویس و به طور کلی‌تر تولید کننده محتوای حرفه‌ای نیاز به مهارت‌هایی دارد که بتواند محتوای کسب و کار را به مسیر درستی هدایت کند و نظر مخاطب را جلب کند. این مهارت‌ها عبارتند از:

علاقه به تحقیق کردن

محتوا نویس موفق باید کنجکاو باشد و زیر و زبر حوزه‌ای که دارد برایش محتوا تولید می‌کند را بشناسد و راجع به آن تحقیق کند. جستجو، تحقیق و پیدا کردن منابع موثق یکی از ویژگی‌های موردنیاز هر محتوا نویس است.

خلاقیت در نویسندگی

خلاقیت یکی از پایه‌های اصلی مهارت کارشناس محتواست. یک محتوا نویس نیاز دارد تا حدودی با علم کپی رایتینگ آشنا باشد. علم کپی رایتینگ علم نوشتن محتوای تبلیغاتی با هدف جذب مشتری است. متخصص تولید محتوا (Content Creator) اگر متخصص کپی رایتینگ یا کپی رایتر باشد به عنوان یک فرد بسیار موثر و مورد قبول است و حتی می‌تواند در حوزه تبلیغات به صورت تخصصی کار کند.

به عنوان مثال، متن بیلبوردی که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید یک نمونه کپی یا متن تبلیغاتی است:

یکی از مهمترین مهارت های یک تولید کننده محتوا متنی، کپی رایتینگ است

آشنایی با سئو

کارشناس تولید محتوایی که سئو بلد باشد، کارشناسی است که سازمان‌ها برایش سر و دست می‌شکنند. تولید کننده محتوا اگر اصول سئو محتوا را بداند، محتوایی می‌نویسد که هم به مذاق موتورهای جستجو خوش بیاید و هم مخاطب را جذب خود کند. این مهارت محتوا نویس بار زیادی را از روی دوش سئوکار مجموعه بر می‌دارد.

آشنایی با زبان انگلیسی و ترجمه

حوزه‌های تخصصی و علمی مانند سئو و دیجیتال مارکتینگ ممکن است منابع موثق زیادی در وب فارسی نداشته باشد؛ برای همین منابع انگلیسی بسیار می‌تواند کمک حال محتوا نویس باشد. به همین دلیل آشنایی با زبان انگلیسی و مهارت ترجمه یک نقطه قوت بسیار مهم است.

 مهارت دسته بندی کردن اطلاعات

دسته بندی کردن اطلاعات و توضیح درست و جامع به مخاطب، یکی از مهارت‌هایی است که تولید کننده محتوا باید داشته باشد. اگر اطلاعات را به درستی طبقه بندی نکنیم و به ترتیب اولویت به مخاطب ارائه ندهیم احتمال اینکه او را گیج کنیم و از سایت‌مان فراری شود کم نیست!

توانایی ساده توضیح دادن و روان نویسی

یکی از ویژگی های یک محتوانویس باتجربه، داشتن نوشتاری روان و سلیس است.

توانایی ساده تدریس کردن و آموزش صحیح دانسته‌های خودمان به مخاطب یک مهارت فوق العاده برای هر محتوانویس حرفه‌ای است. همیشه باید مدنظر داشته باشیم متنی که ما می‌نویسیم را یک شخص دیگر قرار است بخواند و اطلاعاتی از آن کسب کند؛ با این تفکر هیچ‌گاه یک محتوای از سر باز کنی نخواهیم نوشت!

آشنایی با اصول نگارش زبان فارسی

دانستن اصول نگارش زبان فارسی خود یک راه برای روان نوشتن متن است. رعایت اصول نگارش محتوا و دستور زبان فارسی یکی از مهارت‌های مهمی است که کارشناس تولید محتوای متنی باید داشته باشد.

بتواند مثل یک دوست صمیمی با مخاطب صحبت کند

محتوا نویس باید جوری با مخاطب صحبت کند که کاملا احساس صمیمیت ایجاد شده و او را جذب کند. یک کارشناس محتوای حرفه‌ای و موفق به راحتی می‌تواند مشتریان بالقوه را به بالفعل تبدیل کند.

شرح وظایف کارشناس تولید محتوا

محتوای اصولی اهمیت بسیاری در هر سازمان دارد و همین اهمیت، میزان پررنگ بودن نقش متخصص محتوا یا همان Content Creator را در سازمان و تیم تولید محتوا مشخص می‌کند. کارشناس محتوا باید بتواند یک محتوای درست و حسابی و راضی کننده برای کاربر تولید کند و وظایف آن‌ها بر اساس نوع محتوایی که تولید می‌کنند، متفاوت است.

وظایف کارشناس محتوای وب

  • تولید محتوا بر اساس نیت جستجوی کاربر(User Intent)
  • خلاقیت بالا همراه با دقت در طراحی و چیدمان مسیر محتوا
  • تدوین استراتژی‌های محتوا و درک چرایی و هدف پشت هر محتوای تولیدی
  • دقت و توجه به جزئیات و ارائه اطلاعات موثق
  • تحقیق برای تولید محتوای غنی و یافتن راه‌هایی برای بهبود وب‌سایت
  • آشنایی با محتوای دیجیتال و تکنیک‌های مؤثر برای تعامل با کاربران
  • درک تجربه کاربری (UX) در ارتباط با برند و نحوه تعامل کاربران با محتوا
  • حفظ یکپارچگی محتوا و اطمینان از هماهنگی آن با تاریخچه و برنامه‌های برند
  • شناسایی نیازهای مشتریان در ارتباط با شرکت و تولید محتوای متناسب با این نیازها
  • انجام کیورد ریسرچ و به کار گیری آن‌ها در محتوا برای دستیابی به بیشترین بازدید
  • آگاهی از الگوریتم یادگیری ماشینی و مفهوم انتیتی

وظایف کارشناس تولید محتوای سوشال مدیا

  • تولید محتوای مناسب برای شبکه‌های اجتماعی از جمله کپشن‌های متنی، ویدئوها و تصاویر متناسب با پلتفرم‌های مختلف مانند توییتر، تلگرام، فیسبوک، اینستاگرام و یوتیوب
  • انتشار محتوا طبق تقویم محتوای شبکه‌های اجتماعی و رعایت برنامه‌ریزی‌های تعیین‌شده
  • همکاری نزدیک با تیم بازاریابی برای اطمینان از اینکه محتوا مرتبط بوده و به افزایش تعامل، دسترسی و فروش شرکت کمک می‌کند
  • اطمینان از هماهنگی تمام محتوای تولیدی با لحن و هویت برند
  • تسلط بر ترندهای شبکه‌های اجتماعی، هشتگ‌ها و استراتژی‌های تعامل برای افزایش دیده شدن محتوا
  • کار با ابزارهای طراحی و ویرایش
  • تبدیل ایده‌ها و مفاهیم به محتوای خلاقانه و تأثیرگذار
  • مهارت در ادغام لحن و هویت برند در محتوای دیجیتال
  • آگاهی عمیق از ویژگی‌ها، الگوریتم‌ها و بهترین روش‌های استفاده از پلتفرم‌های پرطرفدار شبکه‌های اجتماعی

یک کارشناس تولید محتوا بهتر است حداقل در ابتدا تنها روی یکی از سبک های محتوا تمرکز داشته باشد.

درآمد کارشناس تولید محتوا چقدر است؟ دو دوتا چهارتایی مختصر

درآمد شغل تولید محتوا می‌تواند به راحتی سر به فلک بکشد! اما نه هر محتوایی!

یکی از مزیت‌های مهم این شغل این است که فرد می‌تواند هم در آژانس و سازمان فعالیت داشته باشد و هم به صورت فریلنسر و دورکار در خانه. به همین ترتیب درآمد شما کاملا به میزان توانایی‌تان بستگی دارد.

هزینه تولید انواع محتوا با یکدیگر متفاوت است؛ به عنوان مثال هزینه تولید محتوای متنی معمولا به صورت کلمه‌ایی محاسبه و پرداخت می‌شود. از طرفی هزینه تولید محتوای گرافیکی یا به صورت ساعتی و یا به صورت بنری و اسلایدی محاسبه می‌شود. این نرخ به دلیل اهمیت بالای این شغل روزانه در حال افزایش و تغییر است.

در نظر داشته باشید که درآمد شما رابطه مستقیمی با کیفیت کارتان دارد. جالب است بدانید که تعداد افراد متخصص که کار با کیفیت و خلاقانه تحویل می‌دهند در این حوزه زیاد نیست؛ به همین دلیل سازمان‌ها برای داشتن این افراد حاضرند هزینه کنند.

عجب شغلی! چگونه یک کارشناس محتوای موفق شوم؟

در وهله اول برای تبدیل شدن به یک محتوا نویس موفق لازم است به این کار علاقه داشته باشید. تولید محتوا و وبلاگ نویسی نیاز به حوصله و دقت زیادی دارد؛ به همین دلیل اگر به این کار علاقه نداشته باشید سوهان روح‌تان خواهد شد!

در مرحله بعد لازم است اصول اولیه تولید محتوا، اصول نگارش زبان فارسی و آشنایی اولیه با زبان انگلیسی را داشته باشید. در قدم بعد یادگیری اصول سئو محتوا از نان شب برایتان واجب‌تر خواهد بود. پس از آن خوب است برای یادگیری علم کپی رایتینگ و سپس علم بازاریابی محتوایی (Content Marketing) برنامه ریزی کنید. به طور کلی، یادگیری هیچ وقت در این حوزه تمامی ندارد! پس خودتان را برای اینکه همیشه یک یادگیرنده حرفه‌ای بمانید آماده کنید. هر روز اطلاعات جدید به شما اضافه شده و هیچ‌گاه خسته نمی‌شوید. در مقاله چگونه کارشناس تولید محتوا شویم ، به طور مفصل مراحل نقشه راه را برای شما ترسیم کرده‌ایم.

آینده‌ی شغلی کارشناس محتوا در عصر هوش مصنوعی

با عمومی شدن ابزارهای هوش مصنوعی مانند Chatgpt و Deepseek که دنیا را با پاسخ‌های خود تکان داده‌اند، شاید تصور کنید شغل تولید محتوا به اواخر عمر خود نزدیک شده و در سال‌های آینده، تقاضای این شغل از بین می‌رود.

اینکه نقش کارشناسان تولید محتوا با ظهور هوش مصنوعی دستخوش تغییر شده‌است، غیرقابل‌انکار است اما با وجود پیشرفت‌های شگفت‌انگیز فناوری، هنوز فاصله‌ی زیادی تا زمانی داریم که این فناوری‌ها بتوانند کارشناسان محتوا را به‌طور کامل کنار بزنند.

نقش تولید کنندگان محتوا در بازاریابی، فراتر از تولید متن و ویدئو است. این افراد باید شناخت عمیقی از لحن برند داشته باشند، با اهداف بازاریابی همسو شوند، از پلتفرم‌ها و ابزارهای متنوع استفاده کنند و مخاطبان را تحلیل کنند. هر برند چالش‌ها و انتظارات خاص خود را دارد که نیازمند درک انسانی و خلاقیت است؛ بنابراین در آینده، شاهد تغییر نقش کارشناسان محتوا به ویراستاران حرفه‌ای خواهیم بود؛ یعنی آن‌ها به‌جای تولید محتوا از صفر، بیشتر بر هدایت و بهینه‌سازی محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی تمرکز خواهند کرد.

در ابتدا، این تغییر ممکن است کاهش تقاضا برای نقش‌های سنتی نویسندگی محتوا را به همراه داشته باشد، زیرا بهره‌وری افزایش می‌یابد و نیاز به نیروی کار دستی کمتر می‌شود. اما از سوی دیگر، تلفیق فناوری پیشرفته با خلاقیت انسانی، فرصت‌های جدیدی ایجاد خواهد کرد و احتمالاً تقاضا برای مهارت‌های خاص در بخش‌های نوظهور افزایش خواهد یافت. در نهایت، اگرچه هوش مصنوعی آینده‌ی بازاریابی محتوا را متحول خواهد کرد، اما شغل تولید محتوا را از بین نخواهد برد. این تحول باعث بازتعریف نقش تولیدکنندگان محتوا خواهد شد و رهبری استراتژیک و درک عمیق انسانی بیش از پیش اهمیت پیدا خواهد کرد. بنابراین اگر تبدیل شدن به کارشناس محتوا جزو هدف‌های شماست، تمرکز بر درک رفتار کاربر، دیدگاه انسانی، استراتژیک و نحوه درک الگوریتم‌ها از محتوای تولیدی برای افزایش نرخ بازدید باید جزو اولویت‌های شما باشد.

آنچه در این مقاله خواندیم

شغل کارشناس تولید محتوای حرفه‌ای (Content Creator) یک شغل به‌روز است که سازمان‌های زیادی به آن نیاز دارند؛ همچنین پیشرفت در این شغل ته ندارد! اگر تلاش و پشتکار داشته باشید به راحتی می‌توانید به مدارج بالاتری از این شغل دست پیدا کنید. شغل‌هایی مانند مدیر محتوا، استراتژیست محتوا، مدیر ارشد بازاریابی محتوا از جمله شغل‌های جذابی است که پیش نیاز آن یادگیری تولید محتواست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *