آکادمی نیک نویس » آموزش تولید محتوا » اصول نگارش محتوا چیست؟ معرفی صفر تا صد اصول و قواعد نگارش متن

اصول نگارش محتوا چیست؟

اصول نگارش محتوا چیست؟ معرفی صفر تا صد اصول و قواعد نگارش متن

فهرست مطالب

تولید یک محتوای جذاب، خواندنی و جالب برای هر نویسنده‌ای مهم است. محتوایی که در نگاه اول کاربر را جذب و میخکوب کند؛ پایه و اساس نوشتن یک متن درست و حسابی و رعایت اصول نگارش محتواست.

این اصول، مانند این است که ما زبان خود را با زبان و فهم کاربران یکپارچه و به اصطلاح هم‌کاسه می‌کنیم.

به عنوان مثال اینکه فاعل در ابتدا و فعل در انتهای جمله باشد؛ یک قرارداد بین تمامی افراد است.

حتما تا الان فکر کردید که رعایت اصول نگارش محتوا یعنی تنها رعایت نکات دستوری و…؛ در حالیکه نگارش یک محتوای جذاب و روان؛ مستلزم رعایت نکات زیادی است؛ نگان نباشید، در این مطلب به طور جامع و به زبان ساده تمامی این اصول را آموزش می‌دهیم. خب! برویم سر اصل مطلب و ببینم اصلا اصول نگارش محتوا چیست؟

اصولی که باید در نگارش محتوا رعایت کرد چیست؟

رعایت اصول نگارش محتوا در تولید محتوایی که از آن برای جذب و نگه‌داشتن مخاطبان استفاده می‌شود بسیار اهمیت دارد. با رعایت اصول نگارش متن، می‌توانید به بهترین شکل با مخاطبان‌تان در ارتباط باشید و آن‌ها را همیشه نزدیک خودتان نگه‌دارید. اهمیت دیگری که رعایت اصول نگارشی؛ مخصوصا برای سایت دارد؛ این است که باعث بهبود رتبه صفحه در صفحه نتایج موتورهای جستجو می‌شود.

رعایت اصول نگارش محتوا متنی و سئو از مهم‌ترین ارکان سئو داخلی است.

به طور کلی؛ پایه و اساس یک بازاریابی محتوایی موفق، تولید محتوا کاربر پسند با رعایت اصول نگارشی است که در ادامه راجع به آن صحبت می‌کنیم.

مطابقت محتوا با موضوع و نیاز مخاطب؛ از هر چمن گلی ننویس!

مطابقت محتوای در حال تولید با موضوع و نیاز مخاطب به این معنی است که نویسنده باید تمام توان خود را به کار بگیرد تا هر روز بیشتر از دیروز با بهتر نوشتن بتواند محتوایی متناسب با موضوع و ماهیت برند تولید کند و نیاز اصلی مخاطب را با ارائه این محتوا برآورده سازد. بهترین روش برای این کار، انجام تحقیقات در مورد موضوع و هدف مخاطبان است؛ این تحقیق می‌تواند با تحلیل روند کار رقبای آن حوزه صورت بگیرد؛ همچنین شناختن پرسونای مخاطب پیش از نگارش محتوا یک اصل مهم است.

نویسنده باید درک کاملی از نیازها، مشکلات و خواسته‌های مخاطبان داشته باشد و محتوای خود را بر اساس این دانش تنظیم کند. به عنوان مثال، اگر مخاطب مورد نظر کارمندان یک بیمارستان هستند، باید مطلبی تخصصی‌تر از مطالب معمول به آن‌ها ارائه شود تا بتواند گرهی از کار آن‌ها باز کند.

استفاده از عناوین و زیرعناوین مناسب؛ چارچوب محتوا را مشخص کن

یکی از مهم‌ترین اصول نگارش محتوا، استفاده از عناوین جذاب و زیر عنوان‌های مناسب است. این عناوین در عین جذاب بودن، باید با متن نگارش شده مطابقت داشته باشد و به خواننده کمک کنند تا با سرعت و به سادگی مطلب را مطالعه کند. عنوان اصلی باید شامل کلمات کلیدی اصلی باشد و برای جلب توجه خواننده، جذاب میخکوب کننده باشد. همچنین، زیرعناوین باید به گونه‌ای باشد که در مورد موضوع مربوطه مختصر و در عین حال جامع توضیح دهد و به مطلب ساختار درستی ببخشد.

اهمیت ساختار مناسب هدینگ‌ها

ساختار مناسب هدینگ‌ها یکی از اصول مهم در نگارش محتوا سئو شده است. همانطور که می‌دانید هدینگ‌ها عناوین و زیرعناوین محتوا را مشخص می‌کنند و به کاربران و موتورهای جستجو کمک می‌کنند تا ساختار محتوا را درک کنند.

برای بهینه‌سازی هدینگ‌ها، باید موارد زیر را رعایت کنید:

  1. استفاده از ساختار سلسله‌مراتبی: هدینگ‌ها باید با توجه به ساختار محتوا، به صورت منطقی و سلسله‌مراتبی درج شوند؛ به عنوان مثال، اگر یک تیتر h2 در مورد “انواع قهوه” در محتوا قرار می‌دهید؛ بهتر است برای توضیح ویژگی‌های انواع قهوه برای هرکدام یک تیتر h3 داشته باشید؛ مثلا قهوه روبوستا، قهوه عربیکا، قهوه برزیلی و… تیترهای h3 شما را تشکیل دهند.
  2. استفاده از کلمات کلیدی در هدینگ‌ها: استفاده از کلمات کلیدی در عناوین و زیرعناوین محتوا، به کاربران و موتورهای جستجو کمک می‌کند تا مفهوم (Concept) و ماهیت محتوای شما را درک کنند.
  3. استفاده از هدینگ‌های متفاوت: پر واضح است که یک محتوای غنی از انواع تیترها و انواع مفاهیم تشکیل می‌شود. استفاده از هدینگ‌های مختلف مانند H1، H2 و H3 باعث بهبود سئو و افزایش سیل ترافیک به سایت‌تان می‌شود.
  4. افزایش سایز هدینگ‌ها برای بهتر دیده شدن: هدینگ‌های محتوا باید به صورت صحیح اندازه‌گیری شوند و باید به اندازه کافی بزرگ باشند که خواندن آن‌ها برای کاربران آسان باشد. به عبارتی کاربر دوست دارد با یک نگاه متوجه مفهوم کلی مقاله بشود؛ و این کار را با خواندن تیترها انجام می‌دهد؛ به این ترتیب اگر تیترهای محتوا به اندازه کافی در دید باشند او مدت زمان بیشتری برای مطالعه مطلب در سایت‌تان می‌ماند.
  5. هدینگ‌ تکراری قرار ندهید: هدینگ‌های تکراری در یک صفحه، برای کاربران و موتورهای جستجو گیج‌کننده است و به احتمال زیاد باعث کاهش رتبه صفحه در نتایج گوگل می‌شود.

استفاده از جملات و پاراگراف‌های کوتاه و قابل درک؛ طومار ننویس!

یکی از اصول مهم در نگارش محتوا، استفاده از جملات و پاراگراف‌های کوتاه و قابل درک است. جملات کوتاه، خواندن مطلب را برای مخاطبان آسان‌تر می‌کند و به فهم و درک بهتر اطلاعات کمک می‌کند. همچنین، کوتاه بودن جملات و پاراگراف‌ها، باعث می‌شود که مخاطب در نگاه اول از مطالعه مطلب نترسد، تنبلی نکند و در صفحه بماند. توجه به ساختار و ترکیب جملات و پاراگراف‌ها در نگارش محتوا بسیار حائز اهمیت است و بهبود قابلیت خواندن و درک محتوا را فراهم می‌آورد.

از مثال‌ها و تصاویر مناسب کنید

نگارش محتوای باکیفیت در نگارش “متن” به تنهایی خلاصه نمی‌شود؛ یکی از اصول مهم در نگارش محتوا، استفاده از مثال‌ها و تصاویر مناسب است. این اصل باعث می‌شود مخاطبان بهتر بتوانند مفهوم مطلب را متوجه شده و با آن احساس راحتی کنند. همچنین، استفاده از مثال‌ها و تصاویر مناسب، محتوای شما را جذاب‌تر و قابل فهم‌تر می‌کند و باعث می‌شود خوانندگان، شما را با کوچک‌ترین جرقه‌ای به یاد بیاورند.

از زبان ساده، قابل فهم و روان استفاده کنید

استفاده از زبان ساده و قابل فهم به عنوان یکی از اصول اصلی نگارش محتوا، اهمیت بسیار زیادی دارد. با استفاده از زبان ساده و جملات روان، خواننده می‌تواند محتوای شما را به راحتی درک کند و اطلاعات مورد نظر خود را از آن دریافت کند. برای رعایت این اصل در نگارش محتوا، باید از کلمات و جملات کوتاه و ساده استفاده کنید و از اصطلاحات تخصصی و فنی کم‌ترین استفاده را داشته باشید؛ اما به هر حال اگر متن شما تخصصی بود و یا به هر دلیلی ایجاب می‌کرد تا از اصطلاحات تخصصی استفاده کنید، حتما در یک پرانتز یا جمله بعد آن را توضیح دهید و فکر نکنید همه خوانندگان مطلب آن اصطلاحات را می‌دانند.

نکات دستوری و نگارشی زبان فارسی را رعایت کنید

یکی از اصول نگارش متن، رعایت نکات دستوری یا همان قواعد نگارشی زبان مورد نظر است؛ شما به عنوان نویسنده، باید با استفاده از قواعد نگارشی (گرامر)، نوشتار، نشانه‌گذاری و نگارش صحیح آشنا باشید و یک محتوای درست و قابل فهم برای خواننده ارائه دهید.

از نشانه‌های رعایت اصول محتوا متنی، رعایت علامت‌گذاری های نگارشی در محتوا است

رعایت نکات دستوری شامل استفاده صحیح از قواعد دستوری مانند استفاده صحیح زمان‌ها، اسم‌ها، صفت‌ها، قیدها و … می‌شود. همچنین، نگارش صحیح و استفاده درست از نشانه‌گذاری‌های زبان هم جز نکات دستوری است. برای مثال، استفاده از نقطه ویرگول، ویرگول، پرانتز، نقل قول، نقطه‌گذاری صحیح و… از مواردی است که در نگارش متن باید به آن‌ها توجه کنید.

تولید محتوایی که سرش به تنش بی‌ارزد

تولید محتوای ارزشمند و مفید به عنوان یکی از اصول اساسی نگارش محتواست که می‌تواند به تأثیرگذاری عمیق و بازدهی بالای آن کمک کند. کمی قبل‌تر هم راجع به این موضوع صحبت کردیم که محتوایی که نگارش می‌شود باید بتواند یک نیاز مخاطب را رفع یا مشکل او را حل کند.

بدون شک، تولید محتوایی که بتواند به مخاطب ارزشی اضافه کند، می‌تواند شما را از رقبایتان متمایز کند و شما را به عنوان منبعی برای دانش و اطلاعات در آن حوزه بشناسند.

همچنین، از آنجایی که گوگل حساسیت زیادی روی کسب رضایت مخاطبانش دارد؛ به ارزشمند بودن محتوا اهمیت زیادی می‌دهد؛ به این ترتیب یک محتوای مفید شانس رسیدن به رتبه‌های بالای گوگل را خواهد داشت. همچنین اگر محتوای شما برای خوانندگان مفید و مورد علاقه باشد، احتمالاً اسم برندتان دهان به دهان می‌چرخد و آن‌ها شما را به دیگران معرفی می‌کنند که این موضوع باعث افزایش ترافیک وب سایت شما می‌شود.

به این ترتیب با تولید یک محتوای چند رسانه‌ای و جذاب، سیل مخاطبان را به سوی سایت‌تان جذب کنید.

نگارش محتوای سئو شده

یکی از اصول مهم در نگارش محتوا، رعایت قواعد سئو محتواست. سئو یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو به معنی بهبود رتبه یک سایت در صفحه نتایج جستجو است. در نگارش محتوای سئو شده، از قواعد و روش‌های خاصی استفاده می‌شود تا محتوا در نتایج جستجو بیشتر و بهتر دیده شود. بخشی از این قواعد عبارتند از:

  • تعیین درست تگ‌های هدینگ
  • استفاده از کلمات کلیدی مناسب در متن
  • نوشتن عناوین جذاب و مناسب برای محتوا
  • نگارش جذاب و روان توضیحات متا و استفاده از کلمات کلیدی در آن
  • استفاده از لینک‌های داخلی و خارجی
  • استفاده از فرمت‌های محتوایی متنی و تصویری (محتوای چند رسانه‌ای) در کنار هم

در کل، رعایت قواعد نگارشی و تولید محتوا سئو شده باعث بهبود رتبه وب‌سایت در صفحه نتایج گوگل شده و به کاربران و موتورهای جستجو کمک می‌کند تا به راحتی به محتوای شما دسترسی پیدا کنند.

بیشتر بخوانید:

چاشنی ارزشمند سئو در تولید محتوا؛ معرفی 13 اصل سئو محتوا

پیش نیازهای اساسی نگارش محتوای اصولی {عناصری که بدون آن‌ها محتوای بی‌نقص شما دیده نمی‌شود!}

این 2 عنصر مهم و حیاتی عبارتند از:

1. سرعت بالای لود شدن صفحه

اگر سرعت سایت شما پایین باشد و لود شدن صفحه برای کاربر به اندازه یک عمر (!) طول بکشد؛ اصلا کار به خواندن محتوا نخواهد رسید؛ حالا جدا از اغراق، سرعت مناسب لود شدن صفحه در ایران زیر 2 الی 3 ثانیه است؛ اگر از این مدت زمان بیشتر طول بکشد، شما کاربر را قبل از ورود به سایت‌تان از دست می‌دهید و اصلا فرقی ندارد که اصول نگارش محتوا را رعایت کرده باشید یا خیر.

به این ترتیب، نیاز است تمام توان‌تان را به کار بگیرید و با بهینه سازی تمامی المان‌های سایت، سرعت آن را بهبود ببخشید.

2. موبایل فرندلی (ریسپانسیو) بودن صفحه

طراحی وب سایت به صورت ریسپانسیو یا موبایل فرندلی به معنی نمایش مناسب و صحیح صفحات، متن، المان‌ها، تصاویر و… در دستگاه‌های مختلف بال اندازه‌های مختلف مانند موبایل، تبلت، دسکتاپ، آیپد و… است.

درست نبودن ریسپانسیو یک سایت می‌تواند زحمت تمامی بخش‌های دیگر تیم از جمله محتوا را نابود کند.

برخی ابزارها مانند Google’s Mobile-Friendly Test، می‌توانند به شما کمک کنند تا مشکلات موبایل فرندلی صفحه را برطرف کنید.

**این 2 مورد، عناصری بودند که شما باید قبل از نگارش اصولی محتوا به آن‌ها رسیدگی کنید تا وقت و انرژی‌تان هدر نرود.

آنچه از دل برآید، بر دل نشیند

به طور خلاصه، در این مطلب دریافتیم که رعایت اصول نگارش محتوا متنی در نهایت باعث بهبود قابل توجه جذب مخاطبان، افزایش بازدید، بهبود رتبه در موتورهای جستجو و افزایش تبدیل بازدیدکنندگان به مشتریان می‌شود. همچنین، محتوای با کیفیت و مفید، افزایش اعتبار برند و در نتیجه افزایش اعتماد مخاطب و تعامل بیشتر با ایشان را به دنبال دارد.

همچنین متوجه شدیم که برای نگارش محتوای سئو شده، باید از کلمات کلیدی در عنوان، متن و URL استفاده شود و مقاله ساختار منطقی و قابل فهمی داشته باشد. همچنین لینک داخلی و خارجی به صورت مناسب باید در متن قرار داده شود.

در نهایت؛ یک نویسنده متخصص، با دانستن اصول نگارش محتوا و تولید محتوای اثربخش، یک ارزش به افراد و دنیای اطراف خود اضافه می‌کند؛ که چه چیزی ارزشمندتر از این؟

 

در نیک نویس بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *