آکادمی نیک نویس » آموزش بازاریابی محتوایی » تفاوت بازاریابی محتوا با تبلیغات چیست؟

تفاوت بازاریابی محتوا با تبلیغات چیست؟

تفاوت بازاریابی محتوا با تبلیغات چیست؟

فهرست مطالب

به زبان ساده و صریح؛ تفاوت میان بازاریابی با تبلیغات به این صورت است که شما در بازاریابی سعی می‌کنید تعامل میان خود و مشتری‌تان را تسهیل کنید و او را به سمت خرید محصول یا خدمت ترغیب کنید. اما در فرآیند تبلیغات، شما به طور واضح محصول یا خدمت‌تان را برای مشتری تبلیغ می‌کنید و او را دعوت به خرید کردن می‌کنید.

بازاریابی محتوا ابعاد گوناگونی دارد که همه ابعاد آن برای کسب و کار سودآور است. از طرفی تبلیغات هم اگر بر طبق اصول و با فکر و استراتژی انجام شود آورده‌های زیادی برای کسب و کار دارد؛ به این ترتیب لازم است که بازاریابی محتوایی و تبلیغات به صورت مکمل همراه با هم انجام شوند. به طور کلی، استراتژی سازمان و اهداف بازاریابی آن تقدم این دو مورد بر یکدیگر و یا هم ارزش بودن آن‌ها را مشخص می‌کند.

تبلیغات چیست؟

هر زمان برای نمایش دادن محصول و جلب توجه مشتریان احتمالی و بالقوه، از روش‌های مختلف مانند اینترنت، آشنا و… استفاده کرده و پول پرداخت کردید، یعنی تبلیغات انجام داده‌اید. تبلیغات می‌تواند از طریق یک بنر در سایتی پر بازدید انجام شود و یا از طریق یک بیلبورد در خیابان یا پیام بازرگانی تلویزیون و… .

بازاریابی چیست؟

مجموعه فعالیت‌هایی که شما در جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان قدیمی انجام می‌دهید بازاریابی گفته می‌شود. بازاریابی می‌تواند به بخش‌های کوچکتری مانند تبلیغات، پشتیبانی اصولی، شناخت پرسونای مشتری و جلب رضایت مشتریان تقسیم شود.

تفاوت بازاریابی و تبلیغات مرز باریکی است. درواقع تبلیغات قسمتی از بازاریابی است.

به عبارتی؛ “تبلیغات” یک جز از “بازاریابی یا مارکتینگ” است.

بازاریابی محتوا چیست؟

بازاریابی محتوا یا Content Marketing به فرآیندی گفته می‌شود که در طی آن با تولید، انتشار و بهینه سازی محتوا، مشتریان جدید به دست آورده و مشتریان قبلی را حفظ می‌کنیم. بازاریابی محتوا یک شاخه خیلی مهم از بازاریابی دیجیتال است.

بیشتر بخوانید:

چاشنی ارزشمند سئو در تولید محتوا؛ معرفی 13 اصل سئو محتوا

5 مورد از تفاوت‌های مهم بازاریابی و تبلیغات

بازاریابی و تبلیغات تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که در ادامه به این تفاوت‌ها می‌پردازیم:

1. تکنیک‌هایی که در مارکتینگ و تبلیغ استفاده می‌کنیم با یکدیگر متفاوت‌اند

تکنیک‌های مورد استفاده در بازاریابی و تبلیغ، در هر یک از این دو مورد با هم متفاوت‌اند؛ اما در نهایت هدف از انجام بازاریابی و تبلیغ مشترک است؛ یعنی رشد کسب و کار.

نمونه تکنیک‌هایی که در بازاریابی از آن استفاده می‌کنیم:

بازاریابی درونگرا: در بازاریابی درونگرا، محصول و خدمات‌مان را طوری در معرض دید مخاطب قرار می‌دهیم؛ که او حس کند خودش به سمت ما آمده و کسب و کار ما را پیدا کرده است. این مدل از بازاریابی به وفور در دیجیتال مارکتینگ استفاده می‌شود. به عنوان مثال، وقتی یک صفحه از سایت‌تان را سئو می‌کنید و جایگاه‌های برتر گوگل را مال خودتان می‌کنید، کاربر فکر می‌کند خودش از طریق سرچ در گوگل شما را پیدا کرده است؛ به این ترتیب خیلی راحت‌تر و بهتر می‌تواند اعتماد کند. کلا تولید محتوا در بازاریابی و سئو 2 مقوله از بازاریابی درونگرا هستند.

فرق بازاریابی محتوا با تبلیغات در درونگرا بودن آن است

استفاده از روابط عمومی: اینکه شما یک مقاله درست و حسابی در یک رسانه پر بازدید، مثلا رسانه‌های خبری منتشر کنید یعنی از تکنیک روابط عمومی استفاده کرده‌اید. این فعالیت، روشی است که برای افزایش میزان تعاملات با مشتری و افزایش آگاهی از برند انجام می‌شود.

بازاریابی دهان به دهان: در این مدل از بازاریابی، محتوایی که می‌خواهید از برند شما میان مخاطبان‌تان منتشر شود از طریق صحبت و گفتگو میان آن‌ها رد و بدل می‌شود. قطعا خودتان هم تجربه کرده‌اید که به پیشنهاد و توصیه یک شخص، محصول آموزشی، فروشگاه لباس، کتاب و… را انتخاب و از آن خرید می‌کنید.

نمونه تکنیک‌های مورد استفاده در تبلیغات

استفاده از متدهای تبلیغات در هر کسب و کاری با اهداف متفاوتی انجام می‌شود؛ یک بیزینس قصد دارد با تبلیغات فقط خودش را به گوش مردم برساند و شناخته شده باشد؛ اما کسب و کاری دیگر ممکن است از همان ابتدا تبلیغات را با هدف افزایش فروش انجام دهد.

تبلیغات می‌تواند از راه‌های مختلفی انجام شود که این راه‌ها عبارتند از:

تبلیغات به روش سنتی، مانند پخش تراکت، نصب بیلبورد در خیابان، تبلیغات تلویزیونی و…

تبلیغات در قفسه فروشگاه‌های مختلف که محصولات مکمل با محصول ما را دارند

تبلیغات دیجیتال مانند گوگل ادز، تبلیغات بنری، تبلیغات کلیکی، تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی و…

2. بودجه مورد نیاز این 2 با هم تفاوت دارد

معمولا تبلیغات نیاز به بودجه مالی بیشتری دارد، نسبت به بازاریابی. به عبارتی، شما تا برای نمایش یک محصول‌تان پول و هزینه پرداخت نکنید تبلیغات انجام نداده‌اید.

هزینه تبلیغات بسته به رسانه‌ای که برای انتشار آن انتخاب می‌کنید متفاوت است.

یک تفاوت دیگر بازاریابی محتوا با تبلیغات در هزینه اجرایی است.

اما این باعث نشود که فکر کنید بازاریابی هزینه ندارد! چندین بار تکرار کردیم که تبلیغات خود زیرمجموعه بازاریابی است؛ این عنصر یک عنصر گران قیمت بازاریابی محسوب می‌شود. به طور کلی بودجه تبلیغات و بازاریابی به پویایی و انعطاف کسب و کار شما بستگی دارد.

و اما؛ جدا از تبلیغات، بازاریابی هم نیاز به بودجه دارد؛ بودجه بازاریابی صرف مسائلی مانند تربیت و استخدام نیروی متخصص، تهیه ابزارهای مورد نیاز و… می‌شود.

3. سنجش میزان موفق بودن تبلیغات با بازاریابی فرق می‌کند

شاید بدانید که برای سنجش میزان موفقیت یک امر از شاخص‌های کلیدی عملکرد یا KPIها استفاده می‌کنیم. KPIها در بازاریابی و تبلیغات با یکدیگر متفاوت‌اند.

KPIهای بازاریابی عبارتند از:

ارزش طول عمر مشتری (CLV)

نرخ بازگشت سرمایه (ROI)

میزان فروش سالانه

میزان رضایت مشتری از محصول یا خدمت

سهم بازار

و…

و اما KPIهای تبلیغات عبارتند از:

نرخ بازگشت هزینه تبلیغات (ROAS)

تعداد بازدیدها و کلیک‌ها

نرخ تبدیل (Conversion Rate)

نرخ تعامل مشتری (Engagement Rate)

4. فرق بازاریابی محتوا و تبلیغات در تعیین اهداف کوتاه مدت

گفتیم که نهایت هدف بازاریابی و تبلیغات در آخر یکی است؛ آن هم سودآوری برای کسب و کار؛ اما در این میان اهداف کوچک زیادی هستند که قدم به قدم مسیر رسیدن ما به آن اهداف بزرگ را می‌سازند.

اهداف کوچک بازاریابی عبارتند از:

جذب سرنخ (Lead)

جذب مشتری جدید

افزایش نرخ بازگشت مشتری

توسعه محصول یا خدمت

دست یافتن به هر موقعیتی برای فروش

و…

اهداف تبلیغات عبارتند از:

جذب مشتریان جدیدی که می‌خواهند برای بار اول از ما خرید کنند.

یادآوری وجود برند که مشتریان فعلی و افزایش نرخ بازگشت آن‌ها با این کار

راضی نگه داشتن مشتریان وفادار

نشان دادن اعتبار و بزرگ بودن برند به مشتریان

5. اثر بخشی و مدت زمان نتیجه گیری در مارکتینگ و تبلیغ با هم تفاوت دارد

تبلیغات یک شاخه زود بازده و اثربخش از بازاریابی است. طبیعتا در روند تبلیغات ما پول پرداخت می‌کنیم تا برندمان بدون فوت وقت به مشتریان جدید معرفی شود و بتوانیم دایره مشتریان‌مان را گسترده‌تر کنیم. اما فرآیندهای بازاریابی معمولا کمی زمان‌بر هستند و به استمرار در مدت زمان طولانی برای نتیجه گرفتن نیاز دارند؛ به عنوان مثال در دیجیتال مارکتینگ؛ پروسه سئوی سایت بسته به سختی حوزه مورد نظر ممکن است بین 6 ماه تا 2 سال هم زمان ببر، شاید هم بیشتر؛ اما نکته اینجاست که اگر بازاریابی به ثمر بنشیند، قطعا آن موقع تبلیغات هم بسیار اثربخش‌تر خواهد بود.

تبلیغات اهمیت بالاتری دارد یا بازاریابی؟ بالاخره کدام را انتخاب کنیم؟

اگر مطالب بالا را خوانده باشید قطعا این سوال را نمی‌پرسید! ☺ اصلا مقایسه این دو عنصر کار اشتباهی است! همانطور که بالاتر هم گفتم، تبلیغات جزئی از بازاریابی است و نمی‌شود میان این دو عنصر یکی را انتخاب و اجرا کرد؛ بلکه باید از هر دو به صورت مکمل یکدیگر استفاده کنید.

در نهایت مهم‌ترین نکته‌ای که وجود دارد این است که هم تبلیغات و هم بازاریابی برای کسب و کار شما درآمد زا و پول‌ساز باشد. اینکه در این مسیر چگونه این دو را اجرا کنید کاملا تفاوت در استراتژی کسب و کارهای مختلف را مشخص می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *