آکادمی نیک نویس » آموزش تولید محتوا » معنای پادکست چیست؟ ساخت آن را از کجا شروع کنیم؟

پادکست (Podcast) چیست و چگونه پادکست بسازیم

معنای پادکست چیست؟ ساخت آن را از کجا شروع کنیم؟

فهرست مطالب

به زبان ساده، پادکست (Podcast) یک فایل صوتی دیجیتالی متشکل از اپیزودهای مختلف است که آغاز محبوبیت آن به سال 2004 میلادی برمی‌گردد. این رسانه‌ی دیجیتال، از طریق برنامه‌هایی مانند اسپاتیفای، Castbox و SoundCloud قابل دسترسی است و شباهت زیادی به برنامه‌های رادیویی دارد؛ اما تفاوت عمده‌ی آن، این است که می‌توانید در کانال پادکست عضو شوید و هر زمان که خواستید به آن گوش دهید.

اگر شما به دنبال اطلاعات در مورد معنای پادکست، نحوه عملکرد و چگونگی شروع آن‌ هستید، این مقاله برای شماست. در این مقاله تمامی پرسش‌های شما در مورد انواع پادکست و نحوه تولید و ساخت آن را پوشش می‌دهیم. در پایان این مقاله شما قادر خواهید بود تا پادکست خود را تولید کنید.

تاریخچه‌ای کوتاه از پادکست

ایده‌ی پادکست، از مفهوم توزیع فایل‌های صوتی از طریق فیدهای RSS به کامپیوتر کاربران مشترک توسط تریستان لوئیس در سال 2000 میلادی مطرح شد. دیو واینر این ایده را با کمی تغییر اجرا کرد و زیرساخت انتقال فایل‌های صورتی از طریق RSS فراهم شد؛ اما با وجود ایجاد زیرساخت‌ها، این تکنولوژی تا سال 2003 طرفدار زیادی نداشت. اپل با افزودن پادکست‌ها به iTunes، محبوبیت این رسانه دیجیتال را فراگیر کرد.

معنای پادکست بصورت خلاصه شامل یک برنامه صوتی است که از کانال‌های مختلف می‌توان شنید

در حقیقت در اوایل اختراع پادکست‌ها شما باید برای دانلود آن‌ها از یک نرم‌افزار podcatcher کمک می‌گرفتید اما iTunes این فرآیند را ساده‌تر کرده و توانست خانه‌ی اول این فایل‌های صوتی باشد. به بیان دیگر اپل در روند رشد و تغییر پادکست‌ها نقش مهمی داشت؛ در حقیقت اپل با ترکیب broadcast و iPod این امکان را فراهم آورد که افراد بتوانند پادکست‌ها را در دستگاه‌های تلفن همراه خود دانلود کرده و بشنوند.

معنای پادکست چیست؟

پادکست (Podcast) یک فایل صوتی و از انواع محتوای دیجیتال است که می‌توانید آن را به‌صورت زنده (استریم) یا دانلودی گوش کنید. معمولاً قبل از انتشار آن در قالب فایل قابل دانلود، پادکست‌ها ویرایش و ادیت می‌شوند. پادکست‌ها می‌توانند موضوعات، مباحث و فرمت‌های مختلفی داشته باشند؛ از برنامه‌های تک‌نفره گرفته تا گفتگوهای چند نفره یا نمایش‌های صوتی.

تفاوت پادکست با برنامه‌های رادیویی

می‌توان گفت پادکست‌ها شباهت زیادی به برنامه‌های رادیویی دارند اما تفاوت پادکست با برنامه‌های رادیویی در امکان پخش و توقف آنان است؛ به بیان دیگر با استفاده از Podcast شما می‌توانید در هر زمان و هر مکانی پخش این فایل‌های صوتی را شروع کرده یا متوقف کنید، در صورتی که این امکان در برنامه‌های رادیویی وجود نداشته و شما باید در یک زمان خاص پای برنامه‌ی مشخصی بنشینید و امکان توقف آن نیز برای موکول کردن شنیدن آنان به یک زمان دیگر را ندارید.

انواع پادکست چیست؟

پادکست فارسی و پادکست انگلیسی با توجه به ترجیحات تولیدکنندگان آنان به سبک‌های مختلفی ارائه می‌شوند که در ادامه به معرفی انواع مختلف پادکست‌ها می‌پردازیم:

پادکست‌های مصاحبه

در این نوع سبک Podcast  یک یا دو میزبان با مهمانان مختلفی در هر قسمت‌ مصاحبه می‌کنند. سبک مصاحبه یکی از پرطرفدارترین سبک‌های مختلف پادکست است زیرا به تلاش زیادی نیاز نداشته و با گفت‌وگو با آدم‌های مختلف می‌توان مخاطبان زیادی را جذب کرد.
یکی از انواع روش های ساخت پادکست، پادکست های مصاحبه ای استآماده‌سازی این نوع فایل‌های صوتی شامل تحقیق درباره‌ی مصاحبه‌شونده و ارائه لیستی از سوالات برای پرسش است. ناگفته نماند که برای میزبانی چنین پادکستی به مهارت‌های نرم برای مصاحبه با افراد مختلف و ارتباط برقرار کردن با آنان نیاز دارید.

پادکست انفرادی

اگر هنوز راه‌حلی برای شروع Podcast  خود پیدا نکرده‌اید این سبک از پادکست بهترین انتخاب است. این سبک Podcast  به صورت مونولوگ بوده که محتوای آن می‌تواند مبتنی بر نظر شخصی، اخبار، پرسش و پاسخ یا هر نوع دلخواهی باشد.از نظر فنی این پادکست انفرادی به راحتی قابل‌تولید بوده و تنها به دانش کمی درمورد نحوه‌ی ضبط پادکست و موضوعی برای صحبت نیاز دارد. Pat Flynn یک مثال عالی در پادکست انگلیسی زبان است که درباره‌ی کارآفرینی در حوزه‌ی تجارت الکترونیک و بازاریابی کسب‌وکارهای آنلاین صحبت می‌کند.

 پادکست چند میزبانه

اگر به دنبال تولید فایل‌های صوتی بوده و یک یا چند شریک نیز دارید این مدل از سبک‌های مختلف Podcast می‌تواند انتخاب عالی برای شما باشد. پادکست چند میزبانه با درمیان گذاشتن نظرات مختلف و آشنایی با نوع نگاه‌های متفاوت، می‌تواند مخاطبان را سرگرم‌کرده و ارزش افزوده‌ی بیشتری را برای آنان به ارمغان بیاورد.

ناگفته نماند که شما مجبور به تولید Podcast در یکی از این سبک‌های مشخص نبوده و می‌توانید با خلاقیت خودتان و ترکیب این سبک‌ها پادکست مختص به خود را راه‌اندازی کنید. برای مثال پادکست انگلیسی Andrew Youderian به هر دو سبک انفرادی و مصاحبه تولید می‌شود که طرفداران خاص خود را نیز یافته است.

تفاوت وب کست و پادکست

ما در قسمت «معنای پادکست چیست» به تعریف این نوع فایل‌های صوتی پرداختیم؛ بنابراین در ادامه وب کست را تعریف می‌کنیم تا بتوانیم تفاوت وب کست و پادکست را شرح دهیم.

پخش اینترنتی یک جریان ویدئویی زنده از یک رویداد یا کنفرانس، وب کست نام دارد. به بیان دیگر وب کست‌ها محتواهای صوتی و تصویری هستند که از طریق اینترنت پخش می‌شوند و می‌توان آن را از قبل ضبط کرده یا به صورت زنده پخش کرد.

وبکست و پادکست در کنار تمام تفاوت هایی که با هم دارند، در فرمت کلی برنامه به هم شبیه هستند

با تعریف ارائه شده تفاوت وب کست و پادکست مبرم است:

  • وب کست‌ها محتواهای صوتی و تصویری هستند در حالی که پادکست‌ها تنها شامل محتوای صوتی می‌شوند.
  • وب کست‌ها به دلیل قابلیت پخش آنلاین، فرصت تعامل بیشتری را با کاربران از طریق نظرسنجی، گفت‌وگوی زنده و پرسش و پاسخ فراهم می‌آورند؛ اما اکثر پادکست‌ها از پیش ضبط‌‌شده بوده که فرصت کمی برای درگیر شدن با مخاطب باقی می‌گذارند.
  • برای پخش آنلاین وب کست‌ها نیاز به تدارکات بی‌شماری برای قاب‌بندی و کیفیت صدا و تصویر نیاز است ولی پادکست‌ها با ویرایش می‌توانند به استاندارد قابل‌قبولی برسند.

در حالی که این دو رسانه می‌توانند بسیار متفاوت باشند؛ اما وجه اشترک‌هایی نیز با هم دارند. در حقیقت هر دو سبکی از تولید محتوا و راهی عالی برای ارائه محتوای شما هستند؛ بنابراین با دارا بودن یک استراتژی مناسب می‌توانید از هر دو در  بازاریابی محتوایی خود بهره ببرید.

چگونه ساخت پادکست را شروع کنم؟

ساخت چنین فایل‌های صوتی ممکن است سخت باشد اما ما با تقسیم مراحل آن به 5 بخش مجزا، این مسیر را ساده‌تر کرده‌ایم:

کانسپت پادکست خود را شکل دهید

در حقیقت در این مرحله سعی داریم مخاطبان هدف Podcast  خود و پیامی که می‌خواهیم به آنان بدهیم را مشخص کنیم.اهداف خود را تعریف کنید؛ چرا می‌خواهید فایل‌های صوتی را ضبط و منتشر کنید؟ مهم نیست هدف شما چیست و از چه اصولی پیروی می‌کند، روی کاغذ آوردن آن در طی کردن این مسیر بسیار موثر خواهد بود.
با استفاده از podcast شما می‌توانید به یکی از رهبران صنعت خود تبدیل شویددلایل عمده برای تشکیل Podcast :

  • افزایش سرنخ برای کسب‌وکار خود
  • معرفی خود به عنوان رهبر یک صنعت
  • انتشار پیام‌های مهم

تولید فایل‌های صوتی مزیت‌های بی‌شماری برای کسب‌وکارها دارد؛ اما برای رسیدن به چنین اهدافی نباید عجول باشید. در حقیقت بعضی محتواها مخاطبان زیادی نداشته و به مرور زمان مخاطبان خاص خود را پیدا می‌کنند.

یک موضوع برای پادکست خود انتخاب کنید

زمانی که ایده‌ای برای فایل‌های صوتی خود پیدا کردید، بازار را نیز مورد بررسی قرار دهید تا رقبای خود را در انتشار چنین پادکست‌هایی پیدا کنید. شما همچنین می‌توانید به فایل‌های صوتی که به ژانر انتخابی شما نزدیک هستند گوش دهید تا با رویکردهای متفاوت در بازار آشنا شوید.

مخاطب هدف را مشخص کنید

هدف قرار دادن مخاطبان مشخص و دقیق می‌تواند در موفقیت Podcast  شما نقش حیاتی اجرا کند. در حقیقت احتمال به اشتراک‌گذاری پادکست‌هایی با موضوعات منحصربه‌فرد بسیار بیشتر از یک موضوع رایج با مخاطبان گسترده است.

نام پادکست خود را پیدا کنید

نام پادکست شما نیز می‌تواند نقطه‌عطف برندتان باشد. به بیان دیگر اولین برخورد شنوندگان با فایل‌های صوتیتان، از طریق نام پادکست‌تان اتفاق می‌افتد.

نام فایل‌های صوتی شما باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • خاص و مختصر
  • به‌یادماندنی
  • نزدیک به نام برند یا کسب‌وکارتان

توجه داشته باشید که نامی یکتا برای Podcast  انتخاب کنید به گونه‌ای که فرد دیگری از آن برای نام‌گذاری پادکستش استفاده نکرده باشد.

سبک پادکست خود را انتخاب کنید

سبک Podcast شما باید با اهدافتان همسو باشد. به بیان دیگر اجرای چه نوع سبکی برای شما امکان‌پذیر بوده و می‌تواند در دستیابی به اهدافتان کمکتان کند. پیشتر به معرفی سبک‌های مختلف پادکست‌ها پرداخته‌ایم که می‌توانید با مراجعه به آن، سبک موردنظر خود را بیابید.

طول بهینه پادکست خود را بیابید

طول هر قسمت از فایل‌های صوتی شما باید بهینه باشد به بیان دیگر نه آنقدر زیاد که مخاطب را خسته کند و نه آنقدر کوتاه که از رساندن موضوع اصلی غافل بماند. بعضی پادکست‌ها کمتر از 5 دقیقه بوده و بعضی دیگر به بیش‌از یک ساعت می‌رسند؛ در ادامه متداول‌ترین مدت زمان قسمت‌های فایل‌های صوتی اشاره شده است:

  • %14 کمتر از 10 دقیقه
  • %15 بین 10 تا 20 دقیقه
  • %31 بین 20 تا 40 دقیقه
  • %22 بین 40 تا 60 دقیقه
  • %7 بیش از 60 دقیقه

همان‌طور که از آمارها مشخص است بیشترین مقدار متعلق به زمان 20 تا 40 دقیقه است.

زمان‌بندی انتشار قسمت‌های پادکستتان را مشخص کنید

تهیه Podcast  می‌تواند یک شغل تمام‌وقت یا پاره‌وقت باشد. همچنین ممکن است تصمیم بگیرید پادکست خود را روزانه یا به صورت ماهانه منتشر کنید. پیشنهاد ما این است که انتشار هفتگی را در اولویت قرار دهید؛ زیرا با این روش می‌توانید ارتباط قوی‌تر و مستمرتری را با شنوندگانتان ایجاد کرده و تولید فایل‌های صوتی را به یک عادت تبدیل کنید.

تجهیزات ضبط پادکست را راه‌اندازی کنید

برای ضبط یک Podcast  نیازی به خرید وسایل گران قیمت ندارید؛ اکثر فایل‌های صوتی با تجهیزات ساده تهیه شده‌اند. در ادامه به بازبینی میکروفون‌های مناسب می‌پردازیم:مناسب‌ترین میکروفون را انتخاب کنید
در تولید پادکست داشتن کیفیت صدای مناسب یکی از ارکان اصلی است که نیاز به میکروفن مناسب دارد
یک میکروفون خوب کیفیت صدای شما را افزایش داده و ویرایش Podcast  را آسان‌تر می‌کند. به بیان دیگر هر چه پارازیت در پس‌زمینه ضبط شما کمتر باشد، نیاز به ویرایش کاهش می‌یابد. در ادامه به ویژگی‌های اشاره شده در خرید میکروفون دقت کنید:

دینامیک (Dynamic) یا کاندنسور (condenser)

میکروفون‌های داینامیک بهترین انتخاب برای تولید فایل‌های صوتی هستند؛ زیرا حساسیت کمتری داشته و فرکانس‌های پایین را دریافت می‌کند. به بیان دیگر پارازیت کمتری را در پس‌زمینه ضبط خواهید داشت.

میکروفون‌های کاندنسور حساسیت بیشتری داشته و طول فرکانس‌های بیشتری را دریافت می‌کنند. در حقیقت این مدل میکروفون‌ها برای ضبط موزیک مناسب هستند؛ اما برای ضبط Podcast  ایده‌آل نخواهند بود.

اتصال XLR یا  USB

میکروفون‌های پادکست دو نوع اتصال دارند: XLR یا USB.

از مزیت‌های میکروفون‌های XLR آن است که به شما حداکثر انعطاف را داده و معمولا عمر طولانی دارند. همچنین میکروفون‌های XLR زیادی برای انتخاب در بازار وجود دارد؛ اما به یک رابط یا میکسر برای اتصال نیاز دارند که ممکن است برای مبتدیان گران تمام شود.

میکروفون های USB ارزان تر بوده و مستقیماً به رایانه شما وصل می‌شوند. همچنین برای ضبط Podcast  کاربردی بوده و صدای عالی را خروجی می‌کنند.

ضبط اولین پادکست را شروع کنید

برای شروع ضبط نیاز به آماده‌سازی دارید؛ در ادامه 3 مرحله آن را تشریح کرده‌ایم:

  • طرح کلی فایل صوتیتان را بنویسید

از این شاخه به آن شاخه پریدن یا همان گزافه‌گویی یکی از رایج‌ترین مشکلات پادکست‌های جدید است؛ بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از آن نوشتن طرح کلی است. نیازی نیست وقت زیادی بگذارید یا به طور مفصل مواردی که می‌خواهید بیان کنید را بنویسید؛ فقط کافی است به صورت موردی موضوعات اصلی را خلاصه‌نویسی کنید.

  • یک مکان خوب انتخاب کرده و ابزار خود را تنظیم کنید

در صورت امکان یک اتاق ساکت را برگزیده و با حذف سطوح سخت که صدا را منعکس می‌کنند، فضای مناسبی را برای ضبط تهیه کنید. همچنین با تنظیم میکروفون از زمان ویرایش بکاهید.

  • فایل‌های صوتی آزمایشی را ضبط کنید

با ضبط آزمایشی Podcast  سعی کنید بر صدای خود تسلط پیدا کرده و کیفیت صدا را در موقعیت‌های مختلف بسنجید.
قبل از شروع به تولید پادکست بهتر است متن آن تهیه شده باشدانتظار خود را در این مرحله پایین آورده و به یاد داشته باشید که کیفیت Podcast شما به مرور افزایش می‌یابد. اولین قسمت هیچ پادکستی بدون نقص نبوده و با تکرار و تمرین می‌توانید به ایده‌آل خود دست یابید.

نرم‌افزار ادیت پادکست را مشخص کنید

زمانی که اولین فایل صوتی خود را ضبط کردید، باید شروع به ادیت کنید. در این مرحله از مراحل «چگونه پادکست بسازیم» ساختار و صدا بهینه پادکستتان خروجی می‌شود.نرم‌افزار مناسب برای ویرایش پیدا کنیدنرم‌افزارهای مختلف رایگان و غیررایگان زیادی برای ویرایش Podcast  وجود دارد که در ادامه به دو مورد رایگان آن اشاره می‌کنیم:

  • GarageBand

این نرم‌افزار که تنها با سیستم عامل‌های Mac  و  iOS سازگاری دارد، بر روی اکثر رایانه‌های اپل از قبل نصب شده است که در غیر این صورت نیز به راحتی می‌توانید آن را به صورت رایگان دانلود کنید. ناگفته نماند که GarageBand برای افراد مبتدی نیز قابل‌دسترسی است.

  • Audacity

Audacity یک ویرایشگر صوتی رایگان و منبع باز با ویژگی‌های حرفه‌ای است که اکثر تولیدکنندگان پادکست‌ از آن برای تولید اپیزودهای عالی استفاده می‌کنند. Audacity قابل نسب بر روی سیستم عامل‌های مک، ویندوز و لینوکس بوده اما پیچیدگی بیشتری نسبت به نرم‌افزار قبلی دارد.

حال که Podcast خود را ویرایش کردید نوبت به انتشار می‌رسد؛ بنابراین فورا و تا قبل از این که کمال‌‌گرایی بر شما غلبه نکرده‌است، فایل صوتی‌تان را منتشر کنید. در این مرحله با تمامی ترس‌هایتان روبه‌رو خواهید شد و به یک باره تمام آن‌ها از بین خواهند رفت.

جمع‌بندی

همان‌طور که مشخص شد پادکست‌ها مسیر دور و درازی را آمده‌اند اما همچنان این مسیر برای تولیدکنندگان آنان روشن است. در طی این سال‌ها نه‌تنها از تعداد طرفداران پادکست‌ها کم نشده بلکه روند صعودی خود را حفظ کرده است؛ بنابراین اگر ایده‌ای برا راه‌اندازی Podcast دارید، درنگ نکنید و با جسارت قدم در این مسیر جذاب و آینده‌دار بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *