یکی از تکنیکهای سئو کلاه سیاه، کیورد استافینگ (Keyword Stuffing) است که برخی افراد برای دور زدن الگوریتمهای گوگل و ارتقا سئو سایت از آن استفاده میکردند. کیورد استافینگ به تکرار بیش از حد کلمه کلیدی در متاتگها، انکرتکستها و بک لینکهای یک صفحه سایت با هدف افزایش سریع رتبه گفته میشود.
فرایند بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو و کسب رتبههای بالا در آن، کاری زمانبر و پیچیده است. این مسئله باعث میشود تا برخی افراد به دنبال راههایی بگردند که آنها را سریعتر به رتبههای بالا در موتورهای جستجو برساند. شاید راههای میانبر سرعت رسیدن به اهداف را بیشتر کنند، اما هیچ تضمینی وجود ندارد و ممکن است به جریمهی سایت منجر شوند.
در گذشته افراد با استفاده از این تکنیک، خیلی سریعتر به نتایج بالا دست پیدا میکردند. اما این تکنیک در حال حاضر منسوخ شده و استفاده از آن صدمات زیادی را به سئو سایت وارد میکند. در ادامه بیشتر با مفهوم این اصطلاح، اثرات کیورد استافینگ، انواع و روشهای جایگزین آن آشنا خواهیم شد. پس تا انتها همراه ما باشید.
کیورد استافینگ چیست و چرا از آن استفاده میکنند؟
یکی از راههای کسب رتبههای بالا و افزایش تعداد مشتریان، تولید محتوا است. در این میان، جستجوی کلمات کلیدی کمک میکند تا بدانیم مشتریان به دنبال چه محصولات یا خدماتی هستند و کدام نوع محتواها برای کاربران مفید است. موتورهای جستجو نیز در هنگام بررسی صفحات سایت، کلمات کلیدی را تشخیص داده و از آن برای رتبهبندی استفاده میکنند.
در گذشته و زمانی که الگوریتمهای گوگل به پیچیدگی الان نبود، بسیاری از افراد با افزایش تعداد تکرار کلمات کلیدی، رتبه صفحات سایت را افزایش میدادند. بنابراین با وارد شدن به یک سایت، به جای محتوای مفید و ارزشمند، با تعداد زیادی از کلمات کلیدی مواجه میشدیم. این مسئله سبب شد تا گوگل الگوریتمهایی را برای تشخیص محتوای ارزشمند به وجود آورد. در حال حاضر، بر اساس الگوریتمهای جدید گوگل، تکرار بیش از حد کلمه کلیدی هیچ تاثیری بر افزایش رتبه نخواهد گذاشت و حتی ممکن است به افت رتبه نیز منجر شود. همچنین این روش تاثیری منفی بر تجربهی کاربر خواهد گذاشت زیرا خواننده به راحتی متوجه تکرار بیشاز حد کلمه کلیدی و عدم وجود محتوای کاربردی خواهد شد.
با این حساب، مهمترین مسئله برای گوگل، تجربه کاربری و ارائه محتوای ارزشمند به کاربران است و تکرار کلمه کلیدی اهمیت زیادی ندارد.
امروزه موتورهای جستجو به دنبال تحلیل معنایی هستند. این موتورها با استفاده از الگوریتمهای پردازش زبان طبیعی (nlp)، مفهوم متن را تشخیص میدهند. یعنی حتی اگر کلمه کلیدی خاصی را برای یک صفحه انتخاب نکنید، بازهم گوگل قادر به تشخیص موضوع صفحه است. بنابراین باید به جای تاکید بر روی کلمه کلیدی و تکرار آن، سئو معنا محور یا همان سئو سمانتیک (Semantic SEO) را یاد بگیرید.
4 مشکل رایج استفاده از کیورد استافینگ
با اینکه استفاده از این تکنیک در گذشته بسیار رایج بوده است، اما الان توصیه میکنیم آن را کنار بگذارید. بهینهسازی بیش از حد سایت، مشکلات زیادی را به وجود میآورد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ضعف در تجربه کاربری: هنگامی که تعداد کلمات کلیدی موجود در متن بیش از حد مجاز باشد، مخاطبان متوجه میشوند که تمرکز شما بر روی افزایش رتبه است و اهمیتی به رضایت کاربران نمیدهید. هدف اصلی شما از تولید محتوا باید پاسخ به سوالات مخاطبان، رفع نیازهای آنها یا آموزش و معرفی محصولات باشد.
- از دست دادن کاربران: یکی از نتایج کاهش تجربه کاربری، از دست دادن بازدیدکنندگان سایت است. در نتیجه میزان نرخ پرش از سایت بیشتر شده و یک امتیاز منفی برای سایت محاسبه میشود.
- پنالتی شدن توسط گوگل: از مهمترین اثرات کیورد استافینگ میتوان به جریمه شدن توسط گوگل و حذف صفحه از نتایج جستجو اشاره کرد. حتی امکان دارد گوگل سایت را به طور کامل از نتایج SERP حذف کند.
- کاهش اعتبار برند: یکی از بزرگترین نتایج تولید محتوای ضعیف، از دست دادن اعتبار برند است. کاربران به سراغ برندهایی میروند که به آنها اهمیت میدهد؛ نه برندهایی که هدفشان فقط کسب رتبه بالا در گوگل است.
هر کدام از این مشکلات به تنهایی میتواند یک کسب و کار را به طور کامل از بین ببرد. پس هرگز به سراغ استفاده از تکنیکهای کلاه سیاه و روشهای غیر اصولی نروید.
آشنایی با انواع روشهای کیورد استافینگ
یکی از رایجترین روشهای Keyword stuffing، تکرار زیاد یک کلمه کلیدی خاص در متن است. اما علاوه بر آن، استفاده از کلمات کلیدی نامرتبط و خارج از موضوع مقاله نیز به نوعی کیورد استافینگ به شمار میرود.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، یکی از اثرات تکرار کلمات، ضعف در تجربه کاربری است. برخی افراد برای اینکه از این مسئله جلوگیری کنند، این کلمات را در صفحه غیر قابل مشاهده میکنند تا فقط رباتهای گوگل آن را تشخیص دهند. این روش شاید به ظاهر مشکل را برطرف کرده باشد، اما بازهم امکان دارد توسط گوگل جریمه شوید.
آیا Keyword stuffing هنوز نتیجه میدهد؟
اگر به سایتهایی که در گوگل نتایج خوبی دارند دقت کرده باشید، احتمالا سایتهایی را مشاهده میکنید که از کیورد استافینگ استفاده کردهاند. اما سوال اینجاست، چرا این اتفاق میافتد؟ آیا گوگل متوجه این مسئله نمیشود؟
در جواب باید گفت، گوگل برای رتبهبندی سایتها، فاکتورهای مختلفی دارد. به همین دلیل ممکن است سایت مربوطه سایر فاکتورها را رعایت کرده باشد و گوگل فاکتور چگالی کلمه کلیدی را لحاظ نکند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت، تکرار بیش از حد کلمه کلیدی به خودی خود باعث افت یا افزایش رتبه سایت نمیشود؛ اما میتواند سرعت این فرایند را افزایش یا کاهش دهد.
کلمه کلیدی را چند بار در متن تکرار کنیم؟
حال که با اثرات کیورد استافینگ و تاثیر آن بر روی سایت آشنا شدید، شاید این سوال به وجود بیاید که یک کلمه را چند بار تکرار کنیم؟ آیا قانونی برای آن وجود دارد؟
نظرات مختلفی در این زمینه وجود دارد. برخی افراد چگالی کلمات کلیدی را در هر صفحه حدود 3 درصد در نظر میگیرند. یعنی به ازای هر 1000 کلمه، 3 بار آن را تکرار میکنند. اما طبق تجربیات به دست آمده، بهتر است در کل متن، کلمه هدف را بین 3 الی 5 بار تکرار کنیم. همین تعداد را هم باید در جای مناسب به کار ببرید تا اثرگذاری مطلوب را بگذارد. در حالت کلی، سعی کنید چگالی کلمه کلیدی بیش از 2 درصد کل متن نشود.
البته دقت داشته باشید که هدف اصلی شما از تولید محتوا باید پاسخ به نیازهای مخاطب باشد. اگر محتوایی که تولید کردید برای کاربر مفید باشد، تعداد تکرار کلمات اهمیت چندانی ندارد. وقتی محتوا مفید باشد، کاربران مدت زمان زیادی را در سایت سپری میکنند. در نتیجه گوگل آن را یک محتوای کاربرپسند تشخیص داده و رتبه آن را افزایش میدهد.
جایگزینهای کیورد استافینگ
تا این بخش از مقاله متوجه شدیم که تکرار بیش از حد کلمات کلیدی نه تنها فایدهای ندارد، بلکه باعث صدمه به سایت میشود. بنابراین به جای تمرکز بر روی این مسئله، بهتر است روی تولید محتوای باکیفیت تمرکز کنید.
در ادامه روشهایی را معرفی خواهیم کرد که به جای Keyword Stuffing میتوانید آنها را انجام دهید. این روشها به شما کمک میکند تا به صورت اصولی رتبه سایت و تعداد بازدیدکنندگان را افزایش دهید.
1- برای هر یک از صفحات سایت، حداکثر سه کلمه کلیدی اصلی در نظر بگیرید
اگر بخواهید برای یک صفحه، تعداد کلمات کلیدی زیادی را در نظر بگیرید، جلوگیری از کیورد استافینگ کار سختی خواهد بود. بنابراین تا حد امکان برای هر صفحه حداکثر 3 کلمه کلیدی با هدف جستجوی یکسان در نظر بگیرید. همچنین اگر کیوردی را برای صفحه خاصی در نظر گرفتید، از آن در صفحات دیگر به عنوان کیورد اصلی استفاده نکنید. اینکار باعث میشود تا صفحات سایت با یکدیگر رقابت نکنند.
همچنین میتوانید از کیوردهای مشابه و مترادف با کلمه کلیدی اصلی یا همان کلمات LSI استفاده کنید. LSI مخفف شدهی Latent Semantic Indexing، یک فناوری پردازش زبان طبیعی است که کلمات مشابه با یکدیگر را شناسایی میکند؛ کلماتی که معمولا معنای واحدی را در ذهن تداعی میکنند. برای مثال، کلمات ماشین، اتومبیل، خودرو و وسیله نقلیه یک معنا اما اسمهای متفاوتی دارند.
در هنگام نوشتن محتوا نیز میتوانید به جای تکرار کلمه کلیدی اصلی، از کلمات هممعنی، ثانویه و کلمات کلیدی طولانی استفاده کنید. این مسئله علاوه بر ایجاد تجربه کاربری، تشخیص موضوع صفحه را برای موتورهای جستجو گوگل نیز راحت میکند.
2- چگالی کلمات کلیدی را رعایت کنید
روش بعدی برای جلوگیری از کیورد استافینگ، رعایت چگالی کلمه کلیدی در متن است. توصیه میشود چگالی را زیر 2 درصد نگه دارید تا مشکلی به وجود نیاید. برای به دست آوردن چگالی و تراکم، کافی است تعداد کل کلمات متن را بر تعداد کلمات کلیدی استفاده شده در آن تقسیم کنید. اگر به هر دلیلی نتوانستید تکرار کلمات در متن را به حداقل برسانید، بهتر است آن را با LSIهای مرتبط جایگزین کنید.
علاوه بر چگالی، باید کلمات را در کل متن پخش کنید. یعنی نباید کلمات اصلی را پشت سر هم و در یک جای ثابت به کار ببرید؛ چرا که اینکار هم به نوعی کیورد استافینگ به شمار میرود. به طور مثال اگر قرار است از کلمه کلیدی 10 بار در متن استفاده کنید، آن را دو بار در مقدمه، یک بار در تایتل، پنج بار در کل متن و دو بار در پاراگراف آخر به کار ببرید.
3. محتوای طولانی بنویسید
موتورهای جستجو به محتواهای جامع و تخصصی درباره یک موضوع خاص، اهمیت ویژهای قائل هستند. علاوه بر آن، هنگامی که متن محتوا طولانی باشد، خیلی راحت میتوانید کلمات کلیدی را در آن پخش کنید. همچنین مهم است دقت داشته باشید که هدف اصلی در تولید محتوا باید رفع نیازهای مخاطب و پاسخ به سوالات وی باشد. بنابراین همه محتواهای جامع، صرفا طولانی نیستند.
4. صفحات را اصولی هدفگذاری کنید
جایگزین بعدی برای کیورد استافینگ، رسیدن به درک درستی از هدف جستجو کاربران (search intent) است. سرچ اینتنت به نتایجی گفته میشود که کاربران بعد از جستجو کلمه کلیدی انتظار دیدن آن را دارند. به طور مثال، کاربران با جستجوی کلمه «دوره آموزش تولید محتوا» به دنبال کسب اطلاعات در مورد یک دوره آموزشی هستند و دوست دارند سایتهای این حوزه به آنها نشان داده شود. از این رو، اگر درک درستی از سرچ اینتنت داشته باشید و استراتژی محتوا را بر اساس هدف جستجوی مخاطبان تدوین کنید، به کسب رتبههای بالا را در گوگل کمک خواهد کرد.
در حالت کلی، search intent را میتوان به موارد زیر تقسیم کرد:
- Navigational: کاربران به دنبال یک صفحه خاص یا یک برند هستند. به طور مثال «سفارش تولید محتوا نیک نویس» یک نوع جستجوی Navigational به شمار میرود.
- Transactional: در این نوع جستجو، هدف کاربران خرید محصول یا خدمات است. به همین منظور از کلمات خاصی همچون فروش، خرید، ارسال رایگان، لیست قیمت، دانلود و تخفیف استفاده میکنند.
- Informational: هدف کاربران کسب اطلاعات بیشتر در یک زمینه خاص است. آموزش سئو، چطور وزنم را کم کنم، راههای افزایش کسب درآمد و مواردی از این دست، جزو شاخه informational قرار میگیرند. تقریبا اکثر جستجوهای اینترنت جزو این دسته هستند.
- Commercial: در این نوع جستجو، هدف کاربران مقایسه و کسب اطلاعات بیشتر در مورد محصول یا خدمت خاصی است. برای مثال، وقتی در مورد «بهترین لپ تاپ زیر 30 میلیون» جستجو میکنند، در این دسته قرار میگیرد.
بنابراین یک نویسندهی محتوا، قبل از نوشتن محتوا برای صفحات مختلف سایت، باید اهداف کاربران را تشخیص دهد. چرا که محتوای صفحه Commercial تفاوت بسیار زیادی با محتوای صفحه Tranactional دارد. زمانی هم که محتوا را بر اساس هدف مخاطب مینویسید، مشکل کیورد استافینگ به وجود نمیآید زیرا کیوردهای مهم به صورت هدفمند در صفحات مرتبط استفاده شدهاند.
5. خودتان را به جای مخاطب تصور کنید
یکی از بهترین روشها برای جلوگیری از کیورد استافینگ، تصور خودتان در جایگاه مخاطب است. به همین منظور، بعد از نوشتن محتوا، آن را به طور دقیق مطالعه کنید. با اینکار متوجه خواهید شد که Keyword stuffing در متن وجود دارد یا خیر.
قدم اول را درست و اصولی بردارید!
کیورد استافینگ در سالهای گذشته، یک تکنیک وسوسهکننده و تاثیر گذار در افزایش رتبهی سایت بود اما با الگوریتمهای جدید گوگل، در حال حاضر به راحتی تشخیص داده میشود و دیگر هیچ تاثیری در افزایش رتبه سایت ندارد. نتایج پایدار هیچگاه از طریق تکنیکهای کلاه سیاه سئو به دست نخواهند آمد بنابراین بهتر است از تکنیک قدیمی keyword stuffing گذر کرده و از کلمات کلیدی مرتبط و LSI به صورت هدفمند استفاده کنیم. تمرکز بر افزایش رضایت کاربر از محتوای سایت در کنار استراتژی اصولی و هدفمند سئو، در طولانی مدت شما را به تمامی اهداف بازاریابیتان خواهد رساند اما رفع اثرات کیورد استافینگ و جریمهی آن، شما را از مسیر اصلی دور کرده و رشدتان را کندتر خواهد کرد. امیدواریم مطلب ارائه شده برای شما مفید بوده باشد و به شما در تولید محتوای اصولی و هدفمند راهنمایی کند.