اگر بخواهیم از سئو کلاه سیاه (Black hat SEO) یک تعریف ساده و کامل داشته باشیم، میتوان گفت سئو سیاه مجموعه اقدامات و تکنیکهایی است که برای فریب موتورهای جستجو یا تخریب سایت رقبا انجام میشود.
همانطور که میدانید هدف موتورهای جستوجو مانند گوگل، ارائهی بهترین نتایج برای عبارت جستجو شده توسط کاربر است. آنها میخواهند کاربران یک تجربهی جستجوی عالی داشته و نتایجی که نشان میدهند شامل اسپم نباشد. در این میان صاحبان کسبوکار یا متخصصان سئو، راهحلهای مختلفی برای قرار گیری در رتبههای بالای نتایج موتورهای جستوجو دارند که یکی از آنان سئو کلاه سیاه است. در ادامه این روش و تکنیکهای آن را توضیح میدهیم:
سئو کلاه سیاه چیست؟
روشهای سئوی کلاه سیاه (Black hat SEO) در تقابل مستقیم با توصیهها و روشهای مورد تایید گوگل، خصوصا مباحث مرتبط با کیفیت محتوا و تجربه کاربری است. این تکنیکها بطور انحصاری بهدنبال رسیدن به رتبههای بالای گوگل تحت هر شرایطی با کمترین هزینه هستند.
به بیان دیگر هر عملی که به منظور دستکاری و دور زدن قوانین و گایدلاینهای مورد تایید توسط گوگل (حتی بینگ)، برای دست یافتن به بهترین نتایج و رتبهها انجام میشود، سئو کلاه سیاه است.
با این روش نتایج مرتبط به سرعت ظاهر میشوند اما بهایی که برای آن پرداخت میکنید ممکن است به قیمت از دست رفتن تمام تلاشهای بازاریابی قبلی شما باشد.
تکنیک های کلاه سیاه به نفع جستوجوگر نبوده و اغلب در صورت شناسایی، دچار جریمه گوگل میشوند. در حقیقت در این روش سئوکاران به جای آن که کاربر را در اولویت قرار دهند، به دنبال دور زدن الگوریتمهای گوگل یا سایر موتورهای جستجو هستند.
باید این را در نظر بگیرید که الگوریتمهای گوگل و سایر موتورهای جستوجو به مرور زمان پیچیدهتر میشود؛ بنابراین به راحتی تخطی از الگوریتمها شناسایی خواهد شد. اگر میخواهید بهینهسازی موتورهای جستوجو را اصولی و با رعایت الگوریتمهای آن انجام دهید باید سئو کلاه سفید را در الویت خود قرار دهید.
مقایسه سئو کلاه سیاه با سئو کلاه سفید
Black hat seo برای رسیدن به رتبههای بالاتر در موتورهای جستوجو، دستورالعملهای تعیین شده را دور میزند؛ اما سئو کلاه سفید روشی اخلاقی است که مطابق با دستورالعملهای گوگل و دیگر موتورهای جستوجو عمل میکند. به بیان دیگر در سئو کلاه سفید تجربه خوشایند کاربر هدف قرار گرفته و محتوای مناسبی برای آنها ارائه میشود.
تکنیک های کلاه سیاه سئو
در ادامه تکنیکهایی را معرفی میکنیم که قوانین موتورهای جستوجو را نقض کرده و به تکنیک های سئو کلاه سیاه معروف هستند. این روشها شامل:
- استفاده بیش از اندازه از کلمه کلیدی
- ایجاد محتواهای متفاوت برای کاربر و موتور جستجو
- خرید لینک
- استفاده از لینک فارمها
- استفاده از PBN
- ایجاد محتواهای غیر قابل مشاهده
- ریدایرکتهای فریبکارانه
- استفاده از کامنت بهصورت اسپم
- دستکاری اسکیماها
- استفاده از محتوای کپی
- بهرهگیری از روش لینکسازی حلقه ای
- استفاده نامناسب از لینکهای فوتر
در ادامه، تعریف و روش انجام هر یک از این روشها را مورد بررسی قرار میدهیم.
پر کردن محتوا با کلمات نامربوط و تکراری (Keyword Stuffing)
در این تکنیک با پر کردن صفحه با کلمات نامرتبط و تکراری سعی در بالا بردن رتبهی سایت در موتورهای جستجو شده و موجب تجربهی بد کاربران و همچنین رتبهبندی سایت برای پرسوجوهای نامربوط میشود.
مخفیکاری (Cloaking)
در این تکنیک محتواهای قابلمشاهده برای کاربران، با محتواهای نمایش داده شده به خزندههای موتورهای جستوجو، متفاوت است؛ بدین ترتیب محتوای اصلی از دید خزندهها مخفی میشود و آنان قادر به شناسایی آن نخواهند بود.
خرید لینک (Paid Links) در سئو سیاه
میتوان با پرداخت مبلغی به سایتها، از آنان خواست تا به محتوای شما لینک بدهند اما این کار از نظر موتورهای جستوجو ممنوع بوده و در عوض پیشنهاد میکنند تا از کاربران خود بخواهید تا به محتوای شما لینک بدهند. با استفاده از این تکنیک کیفیت محتوا در نظر گرفته نشده و پس از شناسایی این عمل هر دو سایت خریدار و فروشنده جریمه خواهند شد.
استفاده از مزرعه لینک (link Farm)
مزرعه لینک به سایت یا مجموعهای از سایتها میگویند که تنها به هدف لینک دادن به وبسایتهای یکدیگر ایجاد شدهاند. در حقیقت یکی از معیارهای رتبهبندی در موتورهای جستوجو، بکلینکهای زیاد بوده و سئو سیاه با استفاده از مزارع پیوند از این موضوع سوء استفاده میکند.
استفاده از شبکههای خصوصی لینکسازی (PBN)
این نوع شبکهها همانند مزرعه لینک با به وجود آوردن بکلینکهای متعدد موجب سئو سیاه میشوند با این تفاوت که هر سایت PBN تنها به سایتی که میخواهد در نتایج جستوجو تقویت شود، پیوند داده و به یکدیگر پیوند نمیدهد.
پنهان کردن محتوا (Hidden Text) در سئو کلاه سیاه
در این روش محتوایی که از کلمات کلیدی پر شده است را به گونههای مختلفی پنهان میکنند تا بدون آن که توجه کاربر را جلب کند برای موتورهای جستجو قابل شناسایی باشد؛ برای مثال پنهان کردن متن در پشت تصاویر، استفاده از فونت صفر، همرنگ کردن محتوا و صفحه.
تغییر مسیرهای فریبکارانه (Sneaky Redirects)
تغییر مسیرها در سئو سیاه به معنای ارسال به آدرس اینترنتی متفاوت از آدرسی است که در ابتدا روی آن کلیک شده است؛ برای مثال تنها برای بالا بردن رتبه سایت، یک صفحه معتبر با تعداد زیادی بکلینک را به یک صفحه نامربوط هدایت میکنند.
کامنت اسپم (Blog Comment Spam)
کامنت اسپم به معنای پیوند دادن به سایت خود در قسمت کامنت وبلاگ سایتهای پربازدید است. در حقیقت در این روش با لینکسازی اسپم سعی در افزایش رتبه در موتورهای جستوجو دارند. ناگفته نماند که این روش در تکنیک های کلاه سیاه به دلیل به روز شدن الگوریتمهای موتورهای جستوجو و شناسایی آسان آن، امروزه کمتر استفاده میشود.
دستکاری دادههای ساختار یافته
دادههای ساختار یافته (نشانهگذاری اسکیما) کدهای هستند که به موتورهای جستجو اعلام میکنند چه اطلاعاتی از یک صفحه را در نتایج وب به نمایش بگذارند. درحالیکه دادههای ساختار یافته به شرح بهتر اعمال، ارتباطات و موجودیتها (Entities) کمک میکنند، در سئو کلاه سیاه با دستکاری این دادهها، اطلاعات غلط به موتورهای جستجو داده میشود.
مانند سایر روشهایی که تا اینجا معرفی شدند اکیدا توصیه میکنیم تا از این روش استفاده نکنید.
سرقت ادبی محتوا
سرقت ادبی و کپی محتوای دیگران یکی از رایجترین ترفندهای سئو کلاه سیاه بهشمار میرود که به هیچ عنوان برای گوگل قابل قبول نیست. شما میتوانید نقل قولهایی از سایتهای برتر یا کتابهای معروف را همراه با ذکر منبع، در سایت خود درج کنید؛ اما توجه داشته باشید که اگر مقدار محتوای کپی در سایتتان بیش از حد شود، اعتبار سایت کاهش پیدا کرده و حتی ممکن است دچار پنالتی گوگل شوید.
لینک سازی حلقهای
پس از انتشار و توسعه الگوریتم پنگوئن گوگل، کارشناسان سئو مجبور شدند خلاقیت بیشتری برای لینک سازی مصنوعی بهخرج دهند. لینک سازی حلقهای یکی از تکنیکهای جدید در همین زمینه است. وقتی دو وبسایت دست به تبادل لینک میزنند، گوگل بهراحتی متوجه این موضوع شده و حتی منبع شروع این لینکسازی را هم پیدا میکند.
اکنون تصور کنید به جای دو یا تعداد محدودی سایت، با یک شبکه از وبسایتها روبهرو هستیم که بهصورت حلقهای به یکدیگر لینک میدهند. طبیعتا تشخیص اینکه لینک سازی بهصورت تبادلی انجام شده و پیدا کردن منبع آن برای گوگل کار راحتی نخواهد بود؛ پس این روش نسبت به شیوه سنتی لینک سازی تبادلی، ایمنتر است.
لینکهای فوتر
فوتر(footer) یکی از عناصر ثابت هر وبسایت برای لینک سازی داخلی و ثبت صفحات مهم آن است. با این توصیف قرار دادن لینک در این قسمت نباید مشکلی ایجاد کند؛ اما فقط تا زمانی که لینک سازی شما به مسیریابی کاربران کمک کند.
اگر در فوتر به سایتهای بیربط لینک خارجی دهید، بهجای صفحات اصلی به مواردی که در مسیریابی کاربران موثر نیستند، لینک داخلی بدهید یا برای دستکاری نتایج جستجو از انکرتکست تجاری (commercial anchor text) استفاده کنید، گوگل سایت شما را شناسایی کرده و آن را جریمه میکند.
نمونههای واقعی سئو کلاه سیاه
در ادامه، چند نمونه استفاده از تکنیک های سئو کلاه سیاه (Black hat SEO) توسط شرکتهای بزرگ و مشکلاتی که برای آنها ایجاد شد را بررسی میکنیم. سایتهایی که با داشتن رتبههای عالی، در یک شب تمام اعتبار خود را از دست دادند.
تکنیک طعمه و سوئیچ وبسایت Groupon
Groupon (یک سایت ارائه دهنده کدهای تخفیف) به استفاده از ترفند کلاه سیاه طعمه و سوئیچ (Bait and Switch) متهم شد. یک شرکت گردشگری در پروژهای تبلیغاتی با این سایت همکاری کرد؛ اما تا مدتها پس از اتمام قرارداد، Groupon به استفاده از این آگهی ادامه داد. کاربران به امید استفاده از تخفیفات ذکر شده در این تبلیغات، وارد سایت میشدند؛ اما چیزی مشاهده نمیکردند. این سایت توسط گوگل شناسایی و جریمه شد.
لینک سازیهای کلاه سیاه J.C.Penny
سایت J.C.Penny برای کلمات کلیدی زیادی در حوزههای متفاوت، رتبه اول نتایج جستجو را در اختیار داشت؛ هرچند که این سایت نتایج فوقالعادهاش را مدیون استفاده از تکنیکهای کلاه سیاه و بک لینکهای فراوان بود. در بررسیهای گوگل بیش از 2000 بک لینک در حوزههای متفاوت و حتی نامربوط کشف شدند و درنهایت J.C.Penny دچار پنالتی گوگل شد.
چرا باید از سئو کلاه سیاه اجتناب کرد؟
تمامی تکنیک های کلاه سیاه بر مواردی اشاره دارد که بر خلاف قوانین گوگل بوده و در نهایت پنالتی گوگل را منجر میشوند. در حقیقت گوگل هر چند وقت یک بار با معرفی الگوریتمهای جدید، بهتر میتواند نقض قوانین را تشخیص داده و به راحتی با آنان برخورد کند.
اولین اقدامی که گوگل برای جریمه در نظر دارد، سقوط رتبه سایت شما در موتورهای جستوجوست. به بیان دیگر شما از این تکنیکها برای افزایش بازدید استفاده کردهاید؛ اما گوگل به راحتی و با یک الگوریتم جدید آن را تشخیص داده و رتبه شما سقوط میکند. جریمه جدیتر آن است که به یک دفعه سایت شما به طور کلی از گوگل حذف شده و تلاش برای برگرداندن آن نیز اکثراوقات به نتیجهای نخواهد رسید.
نکتهی قابلتوجه دیگر آن است که تمامی قوانین گوگل برای توسعه تجربه کاربری لذتبخش برای مخاطبان تعیین شده و شما با نقض این قوانین در حقیقت کاربران خود را از داشتن یک تجربه عالی محروم کرده و آنان دیگر به سایت شما باز نخواهند گشت.
جمعبندی
با توجه به نکات گفته شده نتیجه میگیریم که سئو کلاه سیاه یک روش به شدت پرخطر بوده که میتواند تمامی تلاشهای ما را به یکباره از بین ببرد؛ بنابراین ما چارهای نداریم جز آن که اجرای دستورالعملها و گایدلاینهای گوگل را در اولویت قرار دهیم.
در حقیقت همانطور که گفته شد دستورالعملها چیزی جز در اولویت قرار دادن تجربه کاربر نیست؛ پس شما به راحتی میتوانید با تولید محتواهای ارزشمند برای کاربران، جایگذاری کلمات کلیدی به درستی و استفاده از لینکدهیهای متناسب به رتبهی دلخواهتان در موتورهای جستوجو دست یابید.